Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Optimization of Epoxidation Palm-Based Oleic Acid to Produce Polyols
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-03-16) Jalil, Mohd Jumain; Rasnan, Nurul Hasna Asniera; Yamin, Aliff Farhan Mohd; Zaini, Mohd Saufi Md; Morad, Norhasimah; Azmi, Intan Suhada; Mahadi, Mahazmi Burhanudin; Yeop, Mohamad Zarqani; Universiti Teknologi MARA Cawangan Pulau Pinang; Universiti Teknologi MARA Cawangan Terengganu; Universiti Teknologi MARA Cawangan Johor; Universiti Sains
    За допомогою методу крутого сходження (методу RSM) на основі трирівневого трифакторного експерименту (CCD) проведено оптимізацію процесу епоксидування. З метою визначення оптимальних умов реакції для отримання поліолів вивчено відгук відносного вмісту оксирану (%RCO). Прогнозоване значення моделі (85 %) відмінно узгоджувалось з експериментальним значенням (81 %). Встановлено, що всі параметри (температура, молярне співвідношення мурашиної кислоти до олеїнової кислоти та пероксиду водню до олеїнової кислоти) мали суттєвий вплив на хід реакції епоксидування (р < 0,05). Показано, що взаємодія між усіма параметрами має велике значення і при р < 0,0001. За методом RSM встановлені оптимальні умови реакції: температура 318 К, молярне співвідношення мурашиної кислоти до олеїнової кислоти 1,64:1 та молярне співвідношення пероксиду водню до олеїнової кислоти 2:1. Епоксидування пальмової олеїнової кислоти здійснювалося з використанням in situ пероксимурашиної кислоти. За допомогою Фур‘є-спектроскопії доведено утворення епоксидних функціональних груп за оптимальних умов реакції при довжині хвилі 1340 см-1. Ця епоксидна група була використана для отримання поліолів за допомогою процесу гідроксилювання, а функціональна група поліолів була виявлена при довжині хвилі 816 см-1.
  • Thumbnail Image
    Item
    Degradation oxirane ring kinetics of epoxidized palm kernel oil- based crude oleic acid
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Jalil, Mohd Jumain; Jamaludin, Siti Khatijah; Daud, Ahmad Rafizan Mohammad; Universiti Teknologi Mara, Cawangan Pulau Pinang, Jalan Permatang Pauh, Malaysia
    Для одержання епоксидованої олеїнової кислоти проведено її епоксидування з використанням in situ пероксимурашиної кислоти (HCOOOH). Пероксимурашину кислоту одержано внаслідок змішування мурашиної кислоти (як кисневого носія) та пероксиду водню (як донора кисню). Встановлено, що епоксидне кільце є дуже реакційним, особливо в присутності кислоти, що дає можливість використовувати епоксид для синтезу інших сполук. Показано, що найбільш ймовірною побічною реакцією, яка виникає при епоксидуванні in situ, є реакція оксиранового кільця з мурашиною кислотою, що призводить до утворення побічних продуктів діола та α- гліколю. Досліджено розклад оксирану епоксиду та встановлено, що реакція є першого порядку щодо оксирану та другого порядку – щодо мурашиної кислоти.