Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Application of Infrared Spectroscopy and X-Ray Powder Diffractometry for Assessment of the Qualitative Composition of Components in a Pharmaceutical Formulation
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Stasevych, Maryna; Zvarych, Viktor; Dronik, Mykhailo; Sozanskyi, Martyn; Khomyak, Semen; Lviv Polytechnic National University
    Проведено якісну оцінку нової фармацевтичної композиції з чотирьох компонентів за допомогою методів інфрачервоної спектроскопії та рентгенівської порошкової дифрактометрії. Визначено якісні характеристики для проведення ідентифікації компонентів у суміші за смугами поглинання в інфрачервоних спектрах і характерними піками за положеннями на шкалі градусів 2θ у дифрактограмах. Експериментально підтверджено зменшення кількісного вмісту бензокаїну та прокаїну гідрохлориду в суміші без диклофенаку натрію у 2 рази порівняно з їхнім вмістом у суміші з ним. Представлено оригінальні інфрачервоні спектри та рентгенівські дифрактограми запропонованої фармацевтичної композиції з диклофенаком натрію, за якими можна проводити її ідентифікацію.
  • Thumbnail Image
    Item
    Influence of Extraction Conditions on Qualitative Composition of Vegetable Oils
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Ivashchuk, Oleksandr; Hlukhaniuk, Anna; Semenyshyn, Yevgen; Chyzhovych, Roman; Kuzminchuk, Tetiana; Khomyak, Semen; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено вплив умов одержання ріпакової та соєвої олій методом екстракції у системі «тверде тіло – рідина» на якісний склад одержаних рослинних масел. Визначено основні хімічні константи (кислотне число, йодне число, естерне число, число омилення) та оптичні властивості (рефрактометричний показник заломлення та UV-Vis-спектри) для ріпакової та соєвої олій, одержаних екстракцією, при використанні хлористого метилену як розчинника із вихідної рослинної сировини різного ступеня подрібнення (0,2; 0,5 і 1,0 мм) та суміші подрібнених зернових фракцій. Показано, що ступінь подрібнення вихідної сировини впливає на якісний склад одержаного продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Proton-initiated conversion of dithiocarbamates of 9,10-anthracenedione
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Stasevych, Maryna; Zvarych, Viktor; Khomyak, Semen; Lunin, Volodymyr; Kopak, Nazarii; Novikov, Volodymyr; Vovk, Mykhailo; Lviv Polytechnic National University; Institute of Organic Chemistry of National Academy of Sciences of Ukraine
    Досліджено протон-ініційоване перетво- рення дитіокарбаматних похідних 9,10-антрацендіону за умов кислотно-каталізованої циклодегідратації при дії суміші H2SO4-АсОН та подальшому обробленні перхлоратною кислотою. На основі даних спектральних методів (1Н, 13С ЯМР, ІЧ-, УФ-спектроскопії) встановлено, що реакція зупи- няється на стадії протонування атома Сульфуру тіокар- бонільної групи з утворенням перхлоратних солей. УФ спектри одержаних перхлоратів характеризуються гіпсохромним зсувом з чітко вираженим максимумом поглинання.