Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Study of Risks in Confectionary Industry of Ukraine
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-02-28) Шандрівська, Олена Євгенівна; Кметь, Юліанна-Іванна Олександрівна; Shandrivska, Olena; Kmet, Yuliana-Ivanna; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Вимушені трансформаційні процеси, спричинені кризовими ситуаціями, як-от боротьба з наслідками поширення пандемії COVID-19 та формування Україною соціально- економічного та безпекового механізму протидії війні, суттєво відобразилися на специфіці функціонування ринку кондитерських виробів у державі. Означено, що небезпека, нестабільність, невизначеність, складність та неоднозначність супроводжують розвиток різних соціально-економічних систем, у тому числі ринок кондитерських виробів. Метою статті є розкрити потенціал українського ринку кондитерських виробів з огляду на загострення конкуренції в умовах кризових ситуацій, виявити домінантні чинники впливу в середовищі розвитку кондитерських підприємств задля розробки альтернатив конкурентних стратегій для підтримки своїх продажів. Основна ціль: представити результати аналізу детермінант розвитку ринку кондитерських виробів в Україні в період поширення кризових ситуацій в частині ідентифікації ризиків в секторі. Методи дослідження: метод економічного аналізу та порівняння для дослідження специфіки ринку кондитерських виробів; абстрактно-логічний метод для теоретичного узагальнення та висновків; розрахунок місткості ринку кондитерських виробів та часток ринку кондитерських підприємств України; індексний метод для оцінювання рівнів концентрації ринку кондитерських виробів. Висновки та додана вартість роботи: розкрито специфіку розвитку українського ринку кондитерських виробів. Проведено аналіз динаміки обсягів виробництва кондитерських виробів в Україні; ідентифіковано чисельність суб’єктів господарювання у сегментах, ідентифікованих за видами економічної діяльності та у розрізі великого, середнього, малого та мікропідприємництва. Проведено аналіз обсягів експортно-імпортних операцій за ознакою товарної структури зовнішньої торгівлі кондитерськими виробами. Ідентифіковано перелік ризиків середовища розвитку кондитерських підприємств та внутрішньо галузевих ризиків із застосуванням імовірнісного методу оцінки ризиків; проведено аналіз чинників впливу на динаміку розвитку ринку кондитерських виробів згідно методики п’яти сил конкуренції за М. Портером, здійснено оцінювання концентрації ринку із застосуванням індексного методу (зокрема, індексу Херфіндаля-Хіршмана та індексу Лінда). За результатами оцінювання рівнів концентрації ринку кондитерських виробів в Україні та чинників впливу на кон’юнктури даного ринку встановлено, що до ядра ринку кондитерських виробів залучено три підприємства, а саме ДП “КК “РОШЕН”, ПрАТ “ХБФ” та ПрАТ “АВК”, формами взаємодії яких є таємні змови, політика диктування цін задля утримання ринкової сили впливу на контрагентів галузі та інших стейкхолдерів кондитерського ринку та інші форми взаємодії, властиві для олігополістичної структури ринку