Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Dependence of phenol toxicity on kind and position of substitutes
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013) Belostotskaja, Irina; Burlakova, Elena; Misin, Vyacheslav; Nikiforov, Grigory; Khrapova, Natalia; Shtol’ko, Valentina
    Toxicity of 28 phenol derivatives with different alkyl substitutes in 2-, 6-positions and NH2 , CN, ОН functional groups in 4-position was studied. The least toxicity has phenols with two tert-butyl substitutes in o-position. The toxicity increases with functional p-substitutes removal from benzene nuclei. The obtained results can help to synthesize new nontoxic bioactive phenols. Вивчено токсичність 28 похідних фенолу, які мають алкільні замісники в 2- i 6-положенні і функційні групи NH2 , CN, ОН в 4-положенні. Показано, що найменшу токсичність мають феноли з двома трет-бутиловими замісниками в о-положенні. Токсичність зростає при віддаленні функційних п-замісників від бензольного ядра. Отримані результати вказують на можливість синтезу нових, нетоксичних, біологічно активних фенольних сполук.
  • Thumbnail Image
    Item
    Study of mint extracts antioxidant activity by electrochemical methods
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Sazhina, Natalia; Misin, Vyacheslav; Korotkova, Elena
    The total amount of antioxidants and their activity with respect to oxygen and its radicals are measured in water extract of mint peppery (Mentha piperita L.) by two electrochemical methods: ammetric and voltammetric. Mechanisms of interaction of antioxidants with oxygen and its radicals have been investigated. За допомогою двох електрохімічних методів (амперометричних і вольтамперометричних) визначено у водному екстракті м’яти перцевої (Mentha piperita L.) загальну кількість антиоксидантів та їх активність по відношенню до кисню і його радикалів. Досліджені механізми взаємодії антиоксидантів з киснем та його радикалами.