Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Synthesis and Properties of Phosphorus-Containing Pseudo-Poly(Amino Acid)sof Polyester Type Based on N-Derivatives of Glutaminic Acid
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-03-16) Stasiuk, Anna; Fihurka, Nataliia; Vlizlo, Vasyl; Prychak, Sofiia; Ostapiv, Dmytro; Varvarenko, Serhii; Samaryk, Volodymyr; Lviv Polytechnic National University; Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies; Institute of Animal Biology NAAS
    Поліфосфоестери (ПФЕ) – це клас полімерів, що володіють високою хімічною функціональністю та здатністю до біологічного розкладання. Синтезовані нові поліфосфоестери на основі глутамінової кислоти за реакцією Стегліха. Розроблений синтетичний підхід дозволяє контролювати склад і структуру ПФЕ, а отже, їхфізичні та колоїдні властивості. Дослідження солюбілізації та цитотоксичності in vitro довели потенціал застосування ПФЕ для доставки лікарських препаратів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Modification of polysaccharides by N-derivatives of glutamic acid using steglich reaction
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Nagornyak, Mykhailo; Figurka, Natalia; Samaryk, Volodymyr; Varvarenko, Serhiy; Ferens, Maria; Oleksa, Victoria
    The work describes dextrin modifications with the purpose to obtain a functional product with an extensive structure of macromolecules, capable to form self-stabilized dispersions in an aqueous environment. To ensure the branching, the modification was performed using the functional agents – N-derivatives of glutamic acid. The substitute in the N-position provides the introduction of the required function. Modification was performed by using the Steglich reaction that provides the progress of the process in soft, controlled conditions. В роботі викладено ряд досліджень стосовно модифікації декстрину з метою одержання функціонального продукту з розгалуженою структурою макромолекул, здатного до формування в водних середовищах самостабілізованих дисперсій. Для забезпечення розгалуження макромолекул декстрину модифікацію здійснювали біфункціональними агентами – N-похідними глутамінової кислоти. Замісник в N-положенні забезпечує введення необхідної функції. Модифікацію здійснювали за реакцією Стегліха, що забезпечує перебіг процесу в мяких, контрольованих умовах.