Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Chemical, Spectral and Morphological Characterization of Humic Acids Extracted and Membrane Purified from Lignite
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Sarlaki, Ehsan; Paghaleh, Ali Sharif; Kianmehr, Mohammad Hossein; Vakilian, Keyvan Asefpour; University of Tehran
    З використанням реактора періодичної дії з перемішуванням одержані гумінові речовини з лігніту вугільних родовищ Заранда (Керман, Іран). Для очищення гумінових кислот (ГК) від лужних екстрактів, отриманих з реактора, застосовано систему мембранної ультрафільтрації. За допомогою гравіметричного, елементного аналізів, а також УФ-спектроскопії, Фур‘є-спектроскопії, спектроскопії з індуктивно-зв‘язаною плазмою (СІЗП) та скануючої електронної мікроскопії досліджено характеристики очищених ГК. Гравіметричним аналізом встановлено, що чистота очищеної ГК була більше 95 %. Результатами УФ-спектроскопії доведено, що очищена ГК має більш високу молекулярну масу, ароматичність і ступінь гуміфікації порівняно з промисловою ГК. За допомогою Фур‘є-спектроскопії показано, що ГК має ароматичну структуру. Дуже низькі концентрації важких металів та забруднень неорганічного походження, визначені за допомогою СІЗП, показали належну ефективність мембранного очищення ГК. Одержані результати демонструють прийнятні характеристики очищеної ГК з лігніту для сільськогосподарського та промислового застосування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Mineral components analysis of selected dried herbs
    (Commission of Motorization and Energetics in Agriculture, 2016) Zaguła, G.; Fabisiak, A.; Bajcar, M.; Czernicka, M.; Saletnik, B.; Puchalski, C.
    This study includes the content of water, ash and volatiles in dried herbs like Oregano, Basil and de Provance. Moreover, amounts of H, N and C, and their calorific value were measured. The content of the following elements (Al, Ba, Ca, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, P, S, Sr, Zn) in the tested herbs were established using the ICP-OES method. Basil leaves had the highest nitrogen and ash content at the level 4.5 % and 15,9 %. These herbs were characterized by a darker color as compared to oregano. Basil contained the richest source of Ca, K, Mg and P, while the lowest was found in herbs de Provence. The best source of Ca, K, Mg and P was basil, while their lowest amount was found in herbs de Provence (containing a mixture of different herbs), which mostly likely was the reason for the low amount of macro- and micro-components.