Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    An Insightful Approach to Understanding the Mechanism of Amino Acid Adsorption on Inorganic Surfaces: Glycine on Silica
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-03-16) Godahewa, Sahan M.; Tillekaratne, Aashani; University of Colombo
    Досліджено адсорбцію гліцину на поверхні аморфного кремнезему з метою показати каталітичну активність поверхонь кремнезему щодо утворення пептидних зв’язків на пребіотичній землі. Наночастинки кремнезему були синтезовані за допомогою мікрохвильового методу й охарактеризовані СЕМ. Гліцин з водного розчину адсорбували на одержаних наночастинках, а адсорбційну поведінку характеризували за допомогою аналізів FTIR і ТГА. За концентрації гліцину 0,5 М і за pH=7 спостерігалася сприятлива адсорбція, підпорядкована моделі ізотерми Ленгмюра. Утворення пептидного зв’язку підтверджено FTIR аналізом. Зроблено висновок, що адсорбція гліцину відбувається через електростатичну взаємодію та утворення водневих зв’язків між поверхнею кремнезему і молекулами гліцину.
  • Thumbnail Image
    Item
    Quantum chemical calculation of the monoaminocarbonic acids
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2010) Babkin, Vladimir; Tsykanov, Andrei; Buzinova, Olga; Zaikov, Gennady; Rahimov, Alexander
    For the first time quantum chemical MNDO method has been used for the calculation of a classical row of monoaminocarbonic acids of glycines, α-alanines, β-alanines, valines, isoleucines, norvalines and γ–aminobutyric acids, leucines and phenylalanines. The optimized geometrical and electronic structure of these compounds has been received. Вперше квантово-хімічним методом MNDO розрахований класичний ряд моноамінокарбонових кислот гліцину, α-аланіну, β-аланіну, валіну, ізолейцину, норваліну та γ-аміномасляної кислоти, лейцину i фенілаланіну. Одержано оптимізовану геометричну та електронну будову цих сполук.