Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Experimental and Theoretical Investigations of Anti-Corrosive Properties of Thymol
    (Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Vorobyova, Victoria; Chygyrynets’, Olena; Skiba, Margarita; Overchenko, Tatiana; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State Chemical-Engineering University
    Тимол досліджено як новий леткий інгібітор атмосферної корозії сталі. Для оцінки складу та характеристики сформованих захисних шарів використовували гравіметричні та електрохімічні дослідження, доповнені спектральними FT-IR та мікроскопічними методами аналізу SEM. Плівка, утворена на поверхні сталі з парогазової фази тимолу, забезпечує ефект післядії на рівні 90% за періодичної конденсації вологи впродовж 504 годин. Для оцінки адсорбційної здатності тимолу проведені квантово-хімічні розрахунки енергетичних параметрів молекули тимолу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Binding of aromaforming cryo- and thermotropic jellies of gelatin and starch
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2017-01-20) Lashko, Nataliya; Derevianko, Nataliya; Dudarieva, Galina; National University of Zaporozhya; Khortitska National Academy of Education and Rehabilitation
    Вивчені закономірності зв’язування аро- матоутворюючих речовин кріо- та термотропними драглями желатини і крохмалю. Експериментально підтверджено вплив гідрофобної поверхні досліджуваних драглів на їх здатність сорбувати тимол із водних розчинів. Встановлено зменшення сорбції тимолу кріотропними драглями порівняно з термо- тропними. Експериментально підтверджено, що технологічно найбільш перспективним для створення ароматизаторів на основі гідрофобних ароматичних речовин є термотропні драглі желатини з високою гідрофобністю.
  • Thumbnail Image
    Item
    Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013) Ramos, Marina; Beltran, Ana; Valdes, Arancha; Peltzer, Mercedes; Jimenez, Alfonso; Garrigos, Maria; Zaikov, Gennady
    Active packaging is becoming an emerging food technology to improve quality and safety of food products. One of the most common approaches is based on the release of antioxidant/antimicrobial compounds from the packaging material. In this work an antifungal active packaging system based on the release of carvacrol and thymol was optimized to increase the post-harvest shelf life of fresh strawberries and bread during storage. Thermal properties of the developed packaging material were determined by differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetric analysis (TGA). Volatile compounds in food samples contained in active packaging systems were monitored by using headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography analysis (HS-SPME-GC-MS) at controlled conditions. The obtained results provided evidences that exposure to carvacrol and thymol is an effective way to enlarge the quality of strawberries and bread samples during distribution and sale. Для підвищення якості та безпеки харчових продуктів в харчовій промисловості все більшу увагу приділяють ефективному упакуванню. Один з найбільш загальних підходів заснований на випуску антиоксидаційних/антимікробних сполук пакувального матеріалу. У роботі показано можливість оптимізації активної протигрибкової пакувальної системи на основі карвакролу і тимолу для збільшення терміну зберігання свіжої полуниці та хліба. За допомогою диференціальної скануючої калориметрії (DSC) і термогравіметричного аналізу (ТГА) визначені термічні властивості розробленого пакувального матеріалу. Вміст летких сполук у зразках харчових продуктів, що знаходились в системі упакування, контролювали за допомогою твердофазної мікроекстракції з подальшим газовим хроматографічним аналізом (HS-ТФМЕ-ГХ-МС) у визначених умовах. Показано, що вплив карвакролу і тимолу є ефективним шляхом для збільшення якості зразків полуниці та хліба під час дистрибуції і продажу.