Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості проведення судово-медичної експертизи з визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень
    (Видавництво Львівської політехніки, 2018-02-26) Гула, Лев; Черепущак, Василь; Hula, Lev; Cherepuhchak, Vasyl; Гула, Лев; Черепущак, Василий; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розглянуто поняття та змісту судово-медичної експертизи. Охарактеризовано судово- медичну експертизу з встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. Визначено методи, які застосовують при визначенні ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. Окреслено чинники, що зумовлюють помилки судово-медичних експертиз та способи їх виявлення.
  • Thumbnail Image
    Item
    Історія скла під мікроскопом: з яких ракурсів варто досліджувати гутництво
    (Lviv Polytechnic Publishing House, 2016) Курдина, Ю. М.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Проаналізовано основні підходи, принципи та методи, використання яких дає змогу цілісно та всебічно досліджувати історію скла. На прикладі гутництва кінця XV – I половини XIX ст. продемонстровано необхідність використання системного, проблемно-хронологічного та, особливо, міждисциплінарного підходів для забезпечення максимум детального дослідження цього господарського заняття. The history of glass is multifaceted and full of mysteries. It is impossible, however, to study glass-making in all its complexity of manifestations by using only historical methods. By the example of Hutta production in the late XV – the 1st half of the XIX centuries the article shows the necessity to use a multidisciplinary approach in order to provide a maximum detailed research of the history of glass. Hutta production as a multi-faceted phenomenon cannot be in the purview of history only. In particular, the basic materials according to which the reconstruction of Hutta production can be made are the results of archeological studies. This particularly includes structures of glass-melting furnaces and glassware. Generally, two categories of research activities are typical of archeology: study of material objects (formation of sources) and interpretation. The interrelation between these categories goes from collecting materials to their commenting. The determination of age of finds is also important because the tendency to making certain glass was specific to correspondent time periods and regions. The issues of Hutta production is also closely related to another line of research – history of art. The fact is that the art styles affected not only architecture or sculpture but were also reflected in glassware decoration techniques. For example, a characteristic feature of Baroque glassware was a pedestal of the stem made in the form of a petal. The research methods in this case are based on the analysis of the works of art that is typical of the science dealing with plastic (spatial) arts. The ethnographic studies confirm that even before the early XX century there existed a belief that a bear brings happiness into the house, it is no surprise, therefore, that the glassware in the form of a bear was particularly popular. A “bottle-bear” was a necessary attribute of a village wedding in the XVIII century etc. The application of methods and approaches of different sciences allows studying the history of glass under the microscope with different lenses.
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз сучасних методів досліджень характеристик якості молока для забезпечення екологічної безпеки харчових продуктів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Малик, О. В.; Голець, Н. Ю.; Малик, Ю. О.
    Сьогодні людина все менше довіряє якості вироблених продуктів. Це пов’язано з погіршенням умов навколишнього середовища, а також із низьким контролем якості в процесі виробництва продуктів харчування. У статті вивчено та проаналізовано різні методи визначення основних показників якості та безпечності молока для запобігання загрозі життю та здоров’ю людей та довкіллю. Запропоновано заходи запобігання фальсифікації товарів та обману покупців під час продажу товарів та підвищення екологічної безпеки харчової продукції, оскільки це є одним з основних елементів добробуту населення країни. In modern world people are less confident in the quality of manufactured products. This is due to the deteriorating environmental conditions and low quality control in the production of food. The paper studied and analyzed various methods of determining the basic quality and safety of milk to prevent danger to life and health and the environment. Measures to prevent falsification of products and prevent cheating customers when selling goods and increase environmental safety of food as it is a key element of the welfare of the population are proposed.
  • Thumbnail Image
    Item
    Методичне забезпечення стратегічних змін машинобудівних підприємств: науковий та прикладний аспекти
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Отенко, В. І.
    Проаналізувавши численні теоретичні здобутки визначено сутність та обґрунтовано ознаки стратегічних змін підприємства. Виділено типи стратегічних змін, а також узагальнено поняття, що формують предметну область їх дослідження. Запропоновано інструментарій управління стратегічними змінами, а також методичне забезпечення їх аналізу та оцінювання. Застосування визначеного комплексу методів до машинобудівних підприємств харківського регіону дали змогу сформувати важливі висновки щодо стану галузі, а також стратегій змін, що використовуються менеджментом для забезпечення стратегічного розвитку підприємств галузі. Basing on significant theoretical groundwork, in the article the essence of enterprise strategic changes is considered and their characteristics are justified. The types of strategic changes are given and the terms of subject area are generalized. The author suggests the tool of management of strategic changes as well as methodical support for its analysis and evaluation. Application of the complex of methods for machine-building enterprises of Kharkiv region offers an opportunity to formulate the range of important conclusions on the state of the industry as well as the strategies of changes which are used by management for providing strategic development of the enterprises.
  • Thumbnail Image
    Item
    Stabilization of polymers from the influence of biological media. Kinetic method of biocide efficiency estimation
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Artsis, Marina; Zimina, Lidiya; Gumargalieva, Klara; Zaikov, Gennady
    In this paper the contributors show the value of application of kinetic methods for the estimation of biocide activity. The authors have developed methods of quantitative estimation of biocide efficiency independent of its solubility in water. It is found that inhibited kinetics of microscopic fungal growth on nutriments with biocides is described by a logistic equation. They suggest parameters for the characterization of biocides efficiency. Показано застосування кінетичних методів для оцінки активності біоцидів. Розроблено методи кількісної оцінки ефективності біоцидів незалежно від їх розчинності у воді. Знайдено, що інгібована кінетика росту мікроскопічних грибків для кормів з біоцидами описується логістичним рівнянням. Запропоновано параметри характеристики ефективності біоцидів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Biodegradation of polymeric materials. Generalized kinetic data
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2010) Zaikov, Gennady; Gumargalieva, Klara
    The information about generalized kinetic data which can describe biodegradation of polymeric materials (kinetics of biomass growth and methods of investigation of its formal mechanism of biodegradation, microorganism adhesion) has been presented in this paper. Представлено інформацію стосовно узагальнених кінетичних даних, що описують біодеградацію полімерних матеріалів (кінетику росту біомаси і методи дослідження механізму біодеградації та адгезію мікроорганізмів).