Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    Культивування Crocus sativus в умовах in vitro
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Загородня, Д. С.; Петенко, І. Б.; Тепла, Ю. І.; Петріна, Р. О.; Zahorodnia, D. S.; Petenko, I. B.; Tepla, Yu. I.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Зазначено, що Crocus sativus (шафран) містить біологічно активні речовини та застосовується в харчовій та косметичні промисловостях. Із збереженням рослинного різноманіття в природі використано біотехнологічний метод культури тканин та введено рослину в умови in vitro. Досліджено вплив складу середовища на ріст біомаси та одержання бульбоцибулин. Найкращі результати отримано за використання регуляторів росту бензиламінопурину (БАП) та нафтилоцтової кислоти (НОК) у кількості – 20 мкмоль/л БАП + 15 мкмоль/л НОК. Час культивування був 12 тижнів. Після пересаджування в горщики із глинистим ґрунтом проростали та зацвітали бульбоцибулини масою 2,5 г. Використання біотехнологічного методу культури тканин є економічно, екологічно вигідним та перспективним.
  • Thumbnail Image
    Item
    Одержання фенольних сполук з вторинних продуктів виноробства
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Кічура, Д. Б.; Субтельний, Р. О.; Дзіняк, Б. О.; Kichura, D. B.; Subtelnyi, R. O.; Dzinyak, B. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено процес вилучення фенольних сполук з різних сортів винограду із використанням екстрагентів різної концентраційної міцності. Показано можливість застосування вичавок різних сортів винограду для одержання фенольних сполук, що мають біологічну цінність. Відходи виноградарства, придатні для подальшого використання з метою вилучення цінних фенольних антиоксидантних біологічноактивних речовин, за належного застосуванні підвищуватимуть конкурентоспроможність виноробної галузі.
  • Thumbnail Image
    Item
    The investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Кіндзера, Д. П.; Атаманюк, В. М.; Цюра, Н. Я.; Кістечко, М. В.; Kindzera, D. P.; Atamanyuk, V. M.; Tsiura, N. Ya.; Kistechko, M. V.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Наведені результати експериментальних досліджень сушіння подрібнених стебел топінамбура, які можуть бути використані як сировинний матеріал для виробництва екстрактів. Для зниження енерговитрат, запропоновано спосіб фільтраційного сушіння. Проведено вивчення особливостей кінетики і швидкості сушіння. На основі узагальнення результатів досліджень визначені оптимальні параметри для реалізації фільтраційного сушіння стебел топінамбура, що дало змогу зменшити енергозатрати на сушіння і отримати високоякісну сировину для екстрагування біологічно активних сполук. Запропоновано технологічну схему виробництва екстрактів з подрібнених стебел топінамбура.
  • Thumbnail Image
    Item
    Представники роду juglans як джерело одержання біологічно активних речовин
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Литвин, Б. Я.; Стадницька, Н. Є.; Конечна, Р. Т.; Крвавич, А. С.
    Проаналізовано дані стосовно застосування в народній і традиційній медицині горіха волоського та горіха чорного. Зібрано відомості стосовно діючих речовин, що містяться в різних частинах цих представників роду Juglans. Наведено результати з вилучення суми біологічно активних речовин, що містяться в різних частинах цих рослин. The article analyzes the information on use of the Walnut and Black Walnut in traditional medicine. The information concerning the active ingredients contained in various parts of the representatives of the genus Juglans was collected. The results of the extraction of the amount of biologically active substances contained in various parts of these plants are shown.
  • Thumbnail Image
    Item
    Рослини з протимікробними властивостями
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Стадницька, Н. Є.; Комаровська-Порохнявець, О. З.; Кіщак, Х. Я.; Миколів, О. Б.; Литвин, Б. Я.; Конечна, Р. Т.; Новіков, В. П.
    Розглянуто дані стосовно рослин, що мають протимікробну активність. Визначено, якими групами речовин зумовлена така їхня дія, а також наведено мікроорганізми, на які вони впливають бактеріостатично або бактерицидно. Досліджено протимікробні властивості настоянок деяких лікарських рослин.Data on plants that have antimicrobial activity has been reviewed in the article. Groups of substances that caused their action have been determined, and also the microorganisms on which they have bacteriostatic or bactericidal effect have been given. Antimicrobial properties of infusions of some medicinal plants have been investigated.