Проєкт відділення зброджування мелясного сусла за двопотоковою схемою продуктивністю 2000 дал етилового спирту за добу
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Національний університет "Львівська політехніка"
Abstract
Технологія мелясного етилового спирту значно простіша і набагато менш енергозатратна порівняно із отримання харчового етанолу із крохмалистої сировини. Меляса відразу містить сахарозу, яка може бути зброджена дріжджами, а сам процес зброджування мелясного сусла триває до 20 годин. Для зброджування мелясного сусла використовують одно- і двопотоковою схемами [1, 2].
Залежно від схеми поряд із отриманням етилового спирту, можливе отримання таких товарних продуктів як хлібопекарські дріжджі, кормові дріжджі, вітамін В12, гліцерин, глютамінова кислота тощо [1, 2].
Найчастіше для зброджування мелясного сусла застосовують однопотокову або двохпотокову схеми. Загальна характеристика окремих стадій процесу для обох варіантів зброджування меляси є схожою. Процес включає стадії підготовки меляси, приготування мелясного сусла, його зброджування та браго ректифікацію отриманої бражки [1, 2].
Об’єкт дослідження – процес одержання етилового спирту бродінням.
Предмет дослідження – проектування відділення зброджування мелясного сусла спиртового заводу.
Мета дослідження – розроблення технологічної схеми приготування та зброджування мелясного сусла за двопотоковою схемою, розрахунок продуктів та складання теплового балансу, підбір та компонування технологічного обладнання, розроблення заходів з охорони праці та розрахунок економічної ефективності процесу.
У бакалаврській кваліфікаційній роботі виконано техніко-економічне обґрунтування застосування двопотокової схеми зброджування мелясного
сусла та розглянуто теоретичні основи процесу сусла, за результатами чого здійснено підбір сировини та її показників, розроблено технологічну схему процесу, для якої підібрано норми технологічного режиму та точки контролю параметрів процесу. для проектованого відділення визначено витратні коефіцієнти за сировиною та енергоресурсами, здійснено підбір та компонування технологічного обладнання [3-5].
З метою забезпечення необхідних умов праці у проектованому відділенні встановлено основні небезпечні чинники та розроблено заходи із техніки безпеки та охорони праці, які дадуть змогу мінімізувати їх вплив. В роботі також виконано розрахунки та визначено рентабельність проектованого виробництва.
The technology of molasses ethyl alcohol is much simpler and much less energy-intensive compared to obtaining food ethanol from starchy raw materials. Molasses immediately contains sucrose, which can be fermented by yeast, and the process of fermentation of molasses wort itself lasts up to 20 hours. For fermentation of molasses wort, single- and double-stream schemes are used [1, 2]. Depending on the scheme, along with obtaining ethyl alcohol, it is possible to obtain such commercial products as baker's yeast, feed yeast, vitamin B12, glycerin, glutamic acid, etc [1, 2]. Most often, a single-stream or double-stream scheme is used for fermentation of molasses wort. The general characteristics of the individual stages of the process for both variants of molasses fermentation are similar. The process includes the stages of molasses preparation, preparation of molasses wort, its fermentation and wort rectification of the resulting wort [1, 2]. Study object – the process of producing ethyl alcohol by fermentation. Scope of research – design of the molasses wort fermentation section of a distillery. Goal of research – development of a technological scheme for the preparation and fermentation of molasses wort according to a two-stream scheme, calculation of products and compilation of a heat balance, selection and layout of technological equipment, development of occupational safety measures and calculation of the economic efficiency of the process. In the bachelor's qualification work, a feasibility study of the application of a two-stream scheme for the fermentation of molasses wort was carried out and the theoretical foundations of the wort process were considered, based on the results of which the selection of raw materials and their indicators was carried out, a technological scheme of the process was developed, for which the norms of the technological regime and control points of the process parameters were selected. For the designed department, cost coefficients for raw materials and energy resources were determined, and technological equipment was selected and layout was carried out [3-5]. In order to ensure the necessary working conditions in the designed department, the main hazardous factors were established and occupational safety and health measures were developed that will allow minimizing their impact. The work also performed calculations and determined the profitability of the designed production.
The technology of molasses ethyl alcohol is much simpler and much less energy-intensive compared to obtaining food ethanol from starchy raw materials. Molasses immediately contains sucrose, which can be fermented by yeast, and the process of fermentation of molasses wort itself lasts up to 20 hours. For fermentation of molasses wort, single- and double-stream schemes are used [1, 2]. Depending on the scheme, along with obtaining ethyl alcohol, it is possible to obtain such commercial products as baker's yeast, feed yeast, vitamin B12, glycerin, glutamic acid, etc [1, 2]. Most often, a single-stream or double-stream scheme is used for fermentation of molasses wort. The general characteristics of the individual stages of the process for both variants of molasses fermentation are similar. The process includes the stages of molasses preparation, preparation of molasses wort, its fermentation and wort rectification of the resulting wort [1, 2]. Study object – the process of producing ethyl alcohol by fermentation. Scope of research – design of the molasses wort fermentation section of a distillery. Goal of research – development of a technological scheme for the preparation and fermentation of molasses wort according to a two-stream scheme, calculation of products and compilation of a heat balance, selection and layout of technological equipment, development of occupational safety measures and calculation of the economic efficiency of the process. In the bachelor's qualification work, a feasibility study of the application of a two-stream scheme for the fermentation of molasses wort was carried out and the theoretical foundations of the wort process were considered, based on the results of which the selection of raw materials and their indicators was carried out, a technological scheme of the process was developed, for which the norms of the technological regime and control points of the process parameters were selected. For the designed department, cost coefficients for raw materials and energy resources were determined, and technological equipment was selected and layout was carried out [3-5]. In order to ensure the necessary working conditions in the designed department, the main hazardous factors were established and occupational safety and health measures were developed that will allow minimizing their impact. The work also performed calculations and determined the profitability of the designed production.
Description
Citation
Ханащак Р. Ю. Проєкт відділення зброджування мелясного сусла за двопотоковою схемою продуктивністю 2000 дал етилового спирту за добу : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „6.181.00.00 — Харчові технології“ / Роман Юрійович Ханащак. — Львів, 2024. — 73 с.