Проєкт триколонної брагоректифікаційної установки спиртового заводу продуктивністю 1500 дал етилового спирту за добу

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Національний університет "Львівська політехніка"

Abstract

Використання етилового спирту як харчового для приготування спиртованих лікеро-горілчаних напоїв, кріплення вин, одержання різних екстрактів вимагає його значної чистоти та звільнення від домішок, які потрапляють у спирт із сировини для його виробництва, з допоміжними матералами, водою, а також утворюються в технологічному процесі під час гідролізу крохмалю та бродіння сусла. Невелика частина домішок може також утворюватися під час ректифікації спирту внаслідок реакцій між компонентами бражки, які є досить реакційноздатними. Одним із найефективніших способів покращення якості спирту є його ректифікація за умови вибору правильних умов проведення процесу. Крім високоякісного харчового спирту в процесі брагоректифікації одержують такі побічні продукти як барду (цінний кормовий продукт для годівлі тварин), головну ефіро-альдегідну фракцію, сивушне масло, сивушний спирт.до відходів виробництва належить лютерна вода, частину потоку якої можна використовувати для приготування замісу. Об’єкт дослідження – технологія етилового спирту-ректифікату. Предмет дослідження – відділення брагоректифікації. Мета дослідження – проєктування відділення брагоректифікації спиртового заводу з врахуванням заходів з охорони праці і техніки безпеки та економічної ефективності одержання спирту ректифікату. Розроблено принципову технологічну схему установки брагоректифікації змішаної дії продуктивністю 1500 дал умовного спирту- сирцю за добу. Наведено вимоги до продуктів ректифікації, сировини, допоміжних матеріалів. Розроблено норми технологічного режиму процесу і паратетри його контролю. Складено матеріальний і тепловий баланси процесів в апаратіх, де відбувається масо- і теплообмін. розраховано кількість сировини, продуктів і відходів виробництва, визначено витрату теплоносіїв і холодоагентів. Вибране технологічне обладнання відділення брагоректифікації. Згідно вимог охорони праці та безпечної експлуатації устаткування виконано компонування апаратів у закритому приміщенні. Розробоено бізнес-план впровадження виробництва спирту.
Kachmar D.A., Chaikivskyi T.V. (supervisor). Project of the Three-Column Distillation Unit for a Distillery (Productivity of 1500 Decaliters of Alcohol per Day). Bachelor’s thesis. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. The use of ethyl alcohol for the preparation of alcoholic beverages, fortification of wines, and the production of various extracts requires its high purity and freedom from impurities that enter the alcohol from the raw materials, with auxiliary materials, water, and are also formed in the alcohol obtaining process during the hydrolysis of starch and fermentation of wort. A small part of the impurities can also be formed during the rectification of alcohol due to reactions between the components of the mash, which are quite reactive. One of the most effective ways to improve the quality of alcohol is its rectification, provided that the correct process conditions are selected. In addition to high-quality food alcohol, by-products such as bard (a valuable feed product for animals), the main ether-aldehyde fraction, fusel oil, and fusel alcohol were formed by rectification. Production waste includes wastewater, part of which can be used to prepare the batch. The study object is the technology of ethyl alcohol. The scope of research is the alcohol rectification department. The goal of research is the design of the rectification department of the distillery, taking into account occupational health and safety measures, and the economic efficiency of obtaining rectified alcohol. A basic flow of a mixed-action rectification unit with a capacity of 15000 L of conventional raw alcohol per day has been developed. The requirements for rectification products, raw materials, and auxiliary materials have been given. The parameters of the technological regime of the process and the parameters of its control have been developed. The material and heat balances of the processes in the apparatuses where mass and heat exchange occur have been calculated. The amount of raw materials, products, and production waste has been calculated, and the consumption of heat carriers and refrigerants has been determined. The technological equipment of the rectification department has been chosen. Following the requirements of occupational health and safe operation of the equipment, the layout of the apparatuses in the room has been carried out. A business plan for the design of alcohol production has been developed.

Description

Citation

Качмар Д. А. Проєкт триколонної брагоректифікаційної установки спиртового заводу продуктивністю 1500 дал етилового спирту за добу : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю „6.181.00.00 — Харчові технології“ / Дмитро Андрійович Качмар. — Львів, 2024. — 74 с.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By