Browsing by Author "Vorobyova, Victoria"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Item A study of rape-cake extract as eco-friendly vapor phase corrosion inhibitor(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2014) Chygyrynets’, Elena; Vorobyova, VictoriaRape-cake extract was developed as novel volatile corrosion inhibitors. Its volatiles were analysed by GC-MS. A semi empirical approach was used to rationalize the rape-cake extract inhibitory action. The molecular spatial structure, energy gap and density of extract main compounds have been theoretically investigated using HyperChem7.00.Екстракт шроту ріпаку досліджений як новий леткий інгібітор атмосферної корозії сталі. Методом газової хромато-мас-спектрометрії отримано компонентний склад його летких фракцій. З використанням програми HyperChem7.00 були проведені квантово-хімічні розрахунки основних компонентів екстракту.Item Antioxidant Activity and Phytochemical Screening of the Apricot Pomace Extract: Experimental and Theoretical Studies(Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Vorobyova, Victoria; Shakun, Anastasiia; Chygyrynets’, Olena; Skiba, Margarita; Zaporozhets, Julia; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State Chemical-Engineering UniversityВивчено компонентний склад та антиоксидантні властивості екстракту жмиха абрикосу (ЕЖА). З використанням етанолу (EtOH), силікону (D5) і суміші силікону та етанолу проведено екстрагування жмиху абрикосу. За допомогою методу газової хромато-мас-спектроскопії (ГХ-МС) визначено компонентний склад. Проведено оцінювання антиоксидантної здатності ЕЖА (знижувальна здатність заліза (III), загальна антиоксидантна здатність і каталазна активність). Розраховано квантово-хімічні індекси антиоксидантної активності, такі як енергія вищої зайнятої та нижчої вакантної молекулярних орбіталей (ЕВЗМО та ЕНВМО), енергетичний зазор між ЕВЗМО та ЕНВМО (ΔE), індекс жорсткості та електрофільності та інші.Item Determination of the Chemical Composition of the Extract of Apricot Pomace (Prunus armeniaca L.)(Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Vorobyova, Victoria; Shakun, Anastasiia; Chygyrynets’, Olena; Skiba, Margarita; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State Chemical-Engineering UniversityВивчено комплексну характеристику компо- нентних профілів екстракту абрикосового жмиха (Prunus armeniaca L.) залежно від використовуваних систем розчин- ників. За допомогою ІЧ-спектроскопії, УФ-спектроскопії та газової хромато-мас-спектроскопії проаналізовані екстракти, отримані пропан-2-олом, декаметилциклопентасилоксаном та сумішшю силікону і пропан-2-олу абрикосовогожмиха.Item Experimental and Theoretical Investigations of Anti-Corrosive Properties of Thymol(Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Vorobyova, Victoria; Chygyrynets’, Olena; Skiba, Margarita; Overchenko, Tatiana; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State Chemical-Engineering UniversityТимол досліджено як новий леткий інгібітор атмосферної корозії сталі. Для оцінки складу та характеристики сформованих захисних шарів використовували гравіметричні та електрохімічні дослідження, доповнені спектральними FT-IR та мікроскопічними методами аналізу SEM. Плівка, утворена на поверхні сталі з парогазової фази тимолу, забезпечує ефект післядії на рівні 90% за періодичної конденсації вологи впродовж 504 годин. Для оцінки адсорбційної здатності тимолу проведені квантово-хімічні розрахунки енергетичних параметрів молекули тимолу.Item Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution(Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Bondar, Olena; Vorobyova, Victoria; Skiba, Margarita; Kurmakova, Iryna; Demchenko, Natalia; Chygyrynets, Olena; Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State University of Chemical TechnologyПоказано, що харчові добавки E451 та E459 інгібують корозію сталі в нейтральному водно-сольовому середовищі, а добавки E316, E631, E621, E631+ E551 та Herbs and spices пришвидшують її в 1,75 рази. За умов мікробної корозії, ініційованої сульфатвідновлювальними бактеріями, інгібуючу дію (до 80.9 %) виявлено лише для добавки E459. Інші досліджені добавки пришвидшують мікробну корозію у 2,27 рази. Присутність харчових добавок в корозивному середовищі впливає на чисельність сульфатвідновлювальних бактерій у біоплівці на поверхні сталі.