Chemistry & Chemical Technology. – 2016. – Vol. 10, No. 3

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/34581

The scientific-technical journal

It is the scientific-technical journal in English in Ukraine discussing actual problems of chemistry and chemical technology. Compared with other chemical journals Ch&ChT is publishing materials of both theoretical and practical values in such fields as analytical, general organic, physical and inorganic chemistry; chemistry of high molecular compounds; materials science and engineering; chemical kinetics and catalysis; technology of inorganic substances; technology of organic synthesis products; chemical technology of processing of combustible minerals; processes and apparatus of chemical and food productions; biotechnology and ecology.

Chemistry & Chemical Technology : [the scientific-technical journal] / Lviv Polytechnic National University ; editor-in-chief M. Bratychak. – Lviv : Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016. – Volume 10, number 3. – P. 253–388 : ill.

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Thermal decomposition kinetics of torrefied oil palm empty fruit bunch briquettes
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Nyakuma, Bemgba; Ahmad, Arshad; Johari, Anwar; Abdullah, Tuan; Oladokun, Olagoke; Uthman, Habibu; Halim, Muhamad
    The study is aimed at investigating the thermal behavior and decomposition kinetics of torrefied oil palm empty fruit bunches (OPEFB) briquettes using a thermogravimetric (TG) analysis and the Coats-Redfern model. The results revealed that thermal decomposition kinetics of OPEFB and torrefied OPEFB briquettes is significantly influenced by the severity of torrefaction temperature. Furthermore, the temperature profile characteristics; Tonset, Tpeak, and Tend increased consistently due to the thermal lag observed during TG analysis. In addition, the torrefied OPEFB briquettes were observed to possess superior thermal and kinetic properties over the untorrefied OPEFB briquettes. It can be inferred that torrefaction improves the fuel properties of pelletized OPEFB for potential utilization in bioenergy conversion systems. З використанням термогравіметричного аналізу (ТГА) і моделі Коатс-Редферна вивчено термічну поведінку і кінетику розкладу висушених брикетів порожніх фруктових пучків олійної пальми (OPEFB). Показано, що кінетика термічного розкладу OPEFB і висушених брикетів OPEFB в значній мірі залежить від температури висушування. За результатами ТГА доведено, що температурний профіль постійно збільшується внаслідок теплової інерції. Окрім того, висушені брикети OPEFB мають чудові термічні і кінетичні властивості в порівнянні з невисушеними брикетами. Встановлено, що висушування покращує паливні властивості гранульованих OPEFB для потенційного використання в системах перетворення біоенергії.