Chemistry, Technology and Application of Substances
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45006
Browse
5 results
Search Results
Item Influence of garlic extract on test-culture of bacteria and fungi(Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Стадницька, Н. Є.; Брида, О. Р.; Гаєвська, А. А.; Червецова, В. Г.; Лубенець, В. І.; Новіков, В. П.; Stadnytska, N. E.; Bryda, O. R.; Hajevska, A. A.; Chervetsova, V. H.; Lubenets, V. I.; Novikov, V. P.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityРозвиток фармацевтики привів до збільшення різноманітних протигрибкових засобів на фармацевтичному ринку. З часом у мікроорганізмів розвивається резистентність до препаратів. Тому напрям досліджень протигрибкових засобів вважають перспективним. Особливе місце займають препарати на основі лікарської рослинної сировини, такої, як часник звичайний (Allium sativum). Тому нами досліджено вплив спиртового екстракту часнику звичайного на тест-культури грибів Penicillum chryzogenum, Candida lypolitica, Aspergillus niger. Можна зазначити позитивний фунгіцидний вплив на досліджувані культури, що зумовлений наявністю комплексу біологічно активних сполук з антимікробними властивостями та їх екстракцією в умовах проведення експерименту.Item Отримання та оптимізація умов культивування нагромаджувальних культур целюлолітичних мікроорганізмів для компостування(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Червецова, В. Г.; Заярнюк, Н. Л.; Швед, О. В.; Буцяк, В. І.; Новіков, В. П.; Chervetsova, V. H.; Zaiarniuk, N. L.; Shved, O. V.; Butsyak, V. I.; Novikov, V. P.; Львівский національний університет ветиринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького; Національний університет “Львівська політехніка”Опрацьовано способи виділення та умови культивування культур аеробних целю- лолітичних бактерій та грибів з високою целюлазною активністю з метою подальшого одержання ферментних препаратів на їх основі. Як джерело нагромаджувальних культур целюлолітичних мікроорганізмів використовували природні субстрати. Визна- чено морфологічні ознаки та фізіологічні особливості біомаси виділених мікроорганізмів для підсилення компостування твердих відходів та утилізації опалого листя.Item Окремі фізіологічні та технологічні характеристики промислових йогуртів для дитячого харчування(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.; Микитюк, О. М.; Новіков, В. П.; Chervetsova, V. H.; Z. V. Gubrii.; Shved, O. V.; Mykytiuk, O. M.; Novikov, V. P.; Національний університет “Львівська політехніка”Досліджено окремі біотехнологічні характеристики промислових дитячих йогуртів. Об’єкти досліджень вибирали незалежним маркетинговим опитуванням. Визначено органолептичні характеристики отриманих ферментованих напоїв. У цих продуктах визначали зброджувальну активність, вміст крохмалю, кількісний та якісний склад мікрофлори. Запропоновано новий метод визначення наявності консервантів у молочнокислих напоях. Опрацьовано додаткові методи контролю, які можна застосовувати у біотехнології молочнокислих продуктів.Item Дослідження бактеріальної композиції із родів Rhizobium та Azotobacter як рістстимулювального біопрепарату для органічного землеробства(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Корнійчук, М. С.; Заярнюк, Н. Л.; Червецова, В. Г.; Федорова, О. В.; Korniichuk, M. S.; Zayarnyuk, N. L.; Chervetsova, V. G.; Fedorova, O. V.; Національний університет “Львівська політехніка”Із прикореневої зони салату сійного Lactuca sativa виділено мікроорганізми родів Rhizobium та Azotobacter та перевірено їх рістстимулювальну активність у складі бактеріальної композиції та монокультур. Простерилізоване насіння Lactuca sativa пророщено у стерильних та нестерильних умовах. Як препарат-порівняння використано біопрепарат “Азотофіт-Р” на основі Azotobacter chroococcum. Оброблення стерильного насіння бактеріальною композицією із родів Rhizobium та Azotobacter позитивно вплинуло на його ріст. Маса паростків, одержаних із цього насіння, була більшою, ніж з насіння, обробленого препаратом-порівняння.Item Пробіотики як сучасні превентивні препарати захворювань шлунково-кишкового тракту(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Лях, В. Р.; Червецова, В. Г.; Кричковська, А. М.; Liakh, V. R.; Chervetsova, V. G.; Krychkovska, A. M.; Національний університет “Львівська політехніка”Розглянуто нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту людини, зокрема функції та класифікацію лактобактерій. Проаналізовано наявність пробіотичних препаратів на фармацевтичному ринку України. Описано основні характеристики пробіотиків. Проведено дослідження для двох пробіотичних препаратів – “Лінекс” та “Лактовіт форте”. Визначено вплив рН середовища на розчинність та стійкість капсул лікарських препаратів, кількість активних мікроорганізмів, здійснено мікроскопування лактобактерій.