Chemistry, Technology and Application of Substances

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45006

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Енергетичний аналіз технологічної лінії виробництва цукатів з моркви
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розроблено енергоощадну схему виробництва цукатів з моркви. В розробленій схемі впроваджено: промивання сировини 1 % розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат сушать у змінному температурному режимі, а саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 °С, на завершальній стадії – тепловим агентом температурою 20 °С. Здійснено моделювання традиційної та енергоощадної схем виробництва цукатів з моркви в універсальній моделювальній програмі ChemCad. Проаналізовано результати моделювання. Доведено, що загальна енергоефективність упровадженої технології становить 340, 4 МДж/год або 354,6 кДж/кг готового продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетичних процесів насичення цукатів в промислових умовах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розглянуто процес насичення цукрозою частинок плодів гарбуза. Розроблено експериментальну установку насичення частинок плодів цукром в умовах інтенсивного пневматичного перемішування. Отримані кінетичні залежності насичення цукатів та зміни концентрації цукрового сиропу за різних температур. Проведене порівняння умов насичення за різних співвідношень “цукат : сироп”. Математичним узагальненням підтверджено обране авторами статті співвідношення “цукат : сироп”. Згідно з обраною математичною моделлю, проведено узагальнення результатів досліджень насичення частинок плодів гарбуза цукром в умовах зміни в часі концентрації як цукатів та і сиропу.