Проблеми економіки та управління

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2126

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Management of financial sustainability of the enterprise and its features in the field of small restaurant business
    (Видавництво Львівської політехніки) Гембарська, Н. Є.; Данилків, Х. П.; Квасній, Л. Г.; Hembarska, N.; Danylkiv, Kh.; Kvasnii, L.; Національний університет “Львівська політехніка”; Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І. Франка; Lviv Polytechnic National University; Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University
    Мета цього дослідження полягає в аналізі теоретичних основ управління фінансовою стійкістю підприємства та їх практичного застосування у сфері малого ресторанного бізнесу, удосконаленні методичних підходів і розробленні рекомендацій щодо формування концепції управління фінансовою стійкістю для подолання істотних проблем в умовах сьогодення. Використано методи: індукції, дедукції, теоретичного узагальнення, щоб з’ясувати сутність фінансової стійкості із позицій різних авторів та сформулювати узагальнювальне поняття, яке застосовано для визначення основоположних засад процесу управління фінансовою стійкістю підприємства, його завдань, складових та послідовності їх використання під час формування концепції управління фінансовою стійкістю сучасного підприємства; спостереження, причиннонаслідкових зв’язків, опису, конкретизації, формалізації – для аналізу проблем вибору методики, на основі якої здійснюється розрахунок основних показників оцінки фінансової стійкості підприємства, а також інтерпретації одержаних даних, які доцільно використовувати для малого підприємства, порядку їх розрахунку та бажаної тенденції зміни, характеристики облікового забезпечення цього процесу; діалектичний, моделювання, узагальнення – для розроблення рекомендацій щодо удосконалення методики та організації управління фінансовою стійкістю підприємства малого ресторанного бізнесу. Доведено гіпотезу про те, що вдосконалення методики та організації управління фінансовою стійкістю підприємства малого ресторанного бізнесу дає можливість генерувати якісний інформаційний простір і достатні ресурси, щоб забезпечити високий ступінь його фінансової незалежності та стійкий фінансовий стан, за якого показники діяльності будуть покращуватися або не погіршуватися у разі зміни внутрішніх і зовнішніх чинників. Із обґрунтуванням запропоновано реалізувати концепції управління фінансовою стійкістю підприємства, ураховуючи чинник часу в трирівневому вимірі: стратегічному, тактичному та оперативному. Зазначено, що у сучасних умовах підприємці у сфері малого бізнесу потребують освітніх й навчальноконсультативних послуг щодо управління фінансами, зокрема, їх фінансовою стійкістю, а найважливішим і найдоступнішим елементом забезпечення фінансової стійкості підприємства у короткостроковому періоді є його система бюджетування. Результати цього дослідження становлять інтерес для малих підприємств ресторанного бізнесу, які вирішують питання управління фінансовою стійкістю в умовах карантину, адже карантин та пандемія коронавірусу (COVID-19) спричинили масштабний злам в економіці, змусивши цілі бізнес-структури пристосовуватися до нових, складніших реалій. Крім того, результати можуть допомогти у визначенні слабких сторін сфер маркетингу та фінансів; найпоширеніших причин банкрутства; внутрішніх та зовнішніх чинників, які впливають на фінансову стійкість малого ресторанного бізнесу. Виділено особливості та обґрунтовано основні шляхи подолання можливих проблем управління фінансовою стійкістю малого ресторанного бізнесу. Це дослідження містить характеристику основних параметрів управління фінансовою стійкістю підприємства за рівнями управління; розкриває характерні риси сучасного малого ресторанного бізнесу та проблеми, які виникають під час управління його фінансовою стійкістю; подано пропозиції щодо забезпечення фінансової стійкості малого підприємства, а саме запропоновано звертати увагу на три основні складові: ефективність використання та примноження власного капіталу; забезпечення платоспроможності регулюванням величини та структури майна й капіталу підприємства; забезпечення ліквідності активів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Economic and mathematical modeling of the estimation of efficiency of use of current assets by means of correlation and regression approach
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-02-10) Данилків, Х. П.; Гембарська, Н. Є.; Гавран, В. Я.; Грибик, І. І.; Danylkiv, Kh.; Hembarska, N.; Havran, V.; Hrybyk, I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    На сучасному етапі економічного реформування, запровадження ринкових методів господарювання зростає потреба в оперативності прийняття управлінських рішень у розрахунку й прогнозуванні варіантів можливих напрямів виробничої діяльності окремих підприємств. А це фактично неможливо здійснити без застосування в аналітичному дослідженні економіко-математичних методів. Найпоширенішим у процесі простого економічного аналізу діяльності економічних систем є використання кореляційно-регресійного аналізу. У рамках авторського підходу до проведення оцінювання ефективності використання оборотних коштів на ПП “Світ солі” за допомогою кореляційно-регресійного аналізу було виокремлено такі етапи: встановлено форму зв’язку та математичне рівняння зв’язку побудовою графіка кореляційної залежності між роком дослідження (фактор x) і певним статистичним показником (фактор y); обчислено коефіцієнт детермінації та коефіцієнт кореляції r і оцінено щільність зв’язку між фактором x і показником y; за критерієм Фішера з ймовірністю 0,95 оцінено адекватність прийнятої економетричної моделі статистичним даним; за t-критерієм перевірено статистичну значущість параметрів лінійного рівняння з надійністю Р = 0,98; знайдено інтервали довіри для коефіцієнтів лінійного рівняння з надійністю Р = 0,98. Зважаючи на всі отримані результати ПП “Світ солі” характеризуть як платоспроможне та фінансово стійке підприємство, яке знаходиться на піку свого розвитку, про що свідчать показники в наступних роках? Для підвищення ефективності показників запропоновані такі заходи: оптимізація організації постачання та системи вибору постачальників; забезпечення оптимального обсягу та структури запасів для забезпечення стабільного виробничого процесу за мінімальних витрат на утримання запасів; прискорення оборотності оборотних активів, зокрема основними шляхами розрахунку обсягу запасів та їх ліквідації; забезпечення єдиної методології щодо організації та ведення обліку окремих складових оборотних активів; впровадження прогресивних технологій і, як наслідок, підвищення ефективності праці; поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення та реалізації продукції; оптимізація збутової та кредитної політики.