Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 25
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив умов біоконверсії зернової сировини на склад летких речовин дистилятів
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено якісний і кількісний склад летких речовин дистилятів, одержаних біоконверсією пшениці та жита за умов використання різних комплексів ферментних препаратів. Показано, що вміст вищих спиртів у дистилятах із жита та пшениці зростає на 33 і 39 % відповідно, для одержання яких використано додатково Laminex BG2 як джерело целюлази, а концентрація фурфуролу збільшується у 2,2–3,5 разу. Концентрація летких речовин у дистилятах свідчить, що грибна Protease GS106 ефективніша щодо біоконверсії обох зернових культур, ніж бактеріальна Neutrase 1,5 MG.
  • Thumbnail Image
    Item
    Біоконверсія меляси до етанолу реактивованими дріжджами
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-03-16) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено процес ферментації бурякової меляси до етилового спирту з використанням сухих спиртових дріжджів Deltaferm AL-18, реактивованих у суслі з різним вмістом сухих речовин. Показано, що бродильна активність цих дріжджів є вищою, ніж генеративна. Концентрація етилового спирту у бражці є максимальна за умови реактивації дріжджів у суслі (22 % СР). Густина дріжджів після бродіння пропорційно зменшується, якщо дріжджі реактивуються у суслі з вищою концентрацією.
  • Thumbnail Image
    Item
    Спельта як сировина у біотехнологічних процесах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Піх, З. Г.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Pikh, Z. G.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Здійснено аналіз літературних джерел щодо перспектив вирощування та використання у біотехнологічних процесах спельти Triticum spelta L., до якої сьогодні спостерігається значний інтерес. Визначено мікрофлору спельти як можливої альтернативної сировини у спиртовому виробництві, а також мікрофлору спельтового сусла, одержаного термоферментативним обробленням зернової сировини. Показано переваги спельти у порівнянні з пшеницею звичайною щодо зменшення контамінатної мікрофлори на зерні і в суслі.
  • Thumbnail Image
    Item
    Spelta wheat as a component of the medium for yeast growing
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті запропоновано використання зерна спельти як компонента живильного середовища для вирощування дріжджів, що також розширює ринок альтернативних зернових культур. Одержано кращі експериментальні результати вирощування дріжджів у суслі зі спельти порівняно з пшеничним суслом. Це пов’язано з хімічним складом сусла. Результати роботи свідчать, що швидкість розмноження дріжджів у спельтовому суслі є вищою, ніж у пшеничному суслі. Досліджено біосинтетичну активність двох штамів дріжджів у спельтовому та пшеничному суслі. Показана можливість ефективного вирощування дріжджів у суслі зі спельти з метою їх використання в технології спирту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив умов регідратації сухих дріжджів на їх активність
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Зуб, Н. О.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Zub, N. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Львівський торговельно-економічний університет
    Досліджено ефективність застосування електрохімічно активованої води для регідратації сухих спиртових дріжджів виду Saccharomyces cerevisiae. Встановлено, що регідратовані в католіті та аноліті дріжджі при подальшому культивуванні мали кращий фізіологічний стан за рахунок більшої кількості клітин з бруньками вже на четверту годину культивування, вищого вмісту глікогену у клітинах та меншої кількості клітин, забарвлених метиленовим синім, на завершення процесу. Показано, що кількість нагромаджених дріжджів була більшою за умови використання для регідратації електрохімічно активованої води, а регідратовані у католіті дріжджі мали найвищу питому швидкість розмноження серед досліджуваних зразків.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Харандюк, Т. В.; Palianytsia, L.; Berezovska, N.; Kosiv, R.; Kharandiuk, T.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Досліджено стимулювальну дію електрохімічно активованої води, зокрема, католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafermAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність щодо контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6%, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6–10,2% і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна до 8 год. Показано, що найбільша кількість дріжджових клітин у бражці спостерігається під час використання засівних дріжджів, витриманих у католіті.
  • Thumbnail Image
    Item
    Синтез карбоксилвмісних нафтополімерних смол з використанням ненасичених карбонових кислот
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2001) Дзіняк, Б. О.; Кічура, Д. Б.; Березовська, Н. І.
    Метою було одержання модифікованих нафтополімерних смол (НПС), синтезованих на основі фракції С9 рідких продуктів піролізу дизельного палива. Встановлено основні закономірності та визначено оптимальні умови перебігу модифікації. Модифіковані НПС можуть використовуватися як замінники дорогих та дефіцитних продуктів природного походження, наприклад, рослинних олій, каніфолі в алкідних лаках для потреб лакофарбової промисловості. The aim of the investigation is obtaining of modified aromatic petroleum resins (APR) on the base C9 fraction - obtained by pirolysis of Diesel fuel by-products of ethylene production. The major features have been investigated and optimal conditions have been determined of process modification. Modified APR can be used as substitutes of expensive and deficient products of natural origin, for example, of oils and rosin in alkidyc lacquers, for the lacquer-paint materials production.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ферментативна обробка зернової сировини у виробництві спирту
    (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2006) Паляниця, Л. Я.; Ворожбит, О. С.; Мельник, С. Р.; Березовська, Н. І.; Мельник, Ю. Р.
    Досліджено водно-теплову обробку зернової сировини на основі жита за участю комплексів концентрованих ферментних препаратів. Вивчено їхній вплив на основні показники одержуваного сусла. Process of water-heat treatment of grain’s source on the base of rye in the presence of complexes of concentration enzymatic preparations is investigated. The influence of concentration enzymatic preparations on main measures of malt.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив азотного живлення на зброджування пивного сусла
    (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2006) Березовська, Н. І.; Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Ворожбит, О. С.
    одавання дріжджових лізатів скорочує тривалість головного бродіння, збільшує вихід головних продуктів бродіння. Сульфат амонію сприяє швидшому нагромадженню біомаси дріжджів. The influence of nitrogen feeding on the fermentation of beer wort is investigated. It is proved that addition of yeast lysates reduces durability of main fermentation, increases exit of main products of fermentation. Amonium sulphate promotes rapid growth of yeast biomass.
  • Thumbnail Image
    Item
    Стимулятори ферментативної активності спиртових дріжджів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Паляниця, Л. Я.; Паньків, Н. О.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Харандюк, Т. В.
    Досліджено вплив католіту, аноліту та нутрієнту Quickferm Nutri 1200 на ферментативну активність спиртових дріжджів Deltafеrm AL-18. Показано, що католіт, аноліт та нутрієнт підвищують біосинтетичну та ферментативну активність досліджуваних дріжджів. Генерування дріжджів з додаванням електрохімічно активованої води підвищує питому швидкість розмноження на 25–49%, що дозволяє скоротити тривалість культивування на 6 год. Встановлено, що використання нутрієнта Quickferm Nutri 1200 збільшує питому швидкість розмноження на 16–25%, а біомасу дріжджів – на 31–34%. The influence of сatholyte, anolyte activated water and nutrient Quickferm Nutri 1200 on enzymatic activity of alcohol yeast was investigated. The results showed that сatholyte, anolyte and nutrient promotes the biosynthetic and enzymatic activity of investigated yeast. Cultivation of yeasts with addition of electrochemical activated water conduces to the increase of relative growth rate on 25-49 that allows to shorten duration of cultivation on 6 hours. It is established that the use of nutrient Quickferm Nutri 1200 increases relative growth rate on 16–25% and yeast biomass increases on 31–34%.