Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Гідродинаміка фільтрування теплового агенту крізь стаціонарний шар гранульованої крейди
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Псюк, М. О.; Гнатів, З. Я.; Кузьмінчук, Т. А.; Денисюк, А. Р.; Psiuk, M. O.; Hnativ, Z. Ya.; Kuzminchuk, T. A.; Denysiuk, A. R.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Наведено експериментальні результати гідродинаміки фільтрування теплового агенту в стаціонарному шарі гранульованої крейди. В результаті проведених експериментальних досліджень були отримані нові розрахункові залежності для визначення гідравлічного опору шару гранульованої крейди, залежно від швидкості фільтрування теплового агенту і висоти стаціонарного шару матеріалу. Також запропоновано розрахункові залежності, що дозволяють визначити значення коефіцієнта гідравлічного тертя від числа Рейнольдса. Отримані залежності дозволять визначити втрати тиску в шарі матеріалу під час проектування обладнання та прогнозувати економічну доцільність модернізації виробничих процесів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Визначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопії
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Глуханюк, А. Р.; Іващук, О. С.; Хом’як, С. В.; Чижович, Р. А.; Кузьмінчук, Т. А.; Семенишин, Є. М.; Hlukhaniuk, A. R.; Ivashchuk, O. S.; Khomyak, S. V.; Chyzhovych, R. A.; Kuzminchuk, T. A.; Semenyshyn, Ye. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті наведено результати дослідження зміни якісного складу рослинних олій сої та ріпаку зі зміною ступеня подрібнення сировини, отриманих екстракційним вилученням у стаціонарному шарі в апараті Сокслета із використанням хлористого метилену як розчинника. Проведено досліди для визначення оптичних властивостей олії методом інфрачервоної спектроскопії. Подано інфрачервоні спектри поглинання для різних зразків олій. Результати порівняно із попередніми рефрактометричними дослідженнями та дослідженнями за допомогою ультрафіолетової спектроскопії
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методом
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Глуханюк, А. Р.; Кузьмінчук, Т. А.; Чижович, Р. А.; Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Hlukhaniuk, A.; Kuzminchuk, T.; Chyzhovych, R.; Semenyshyn, Ye.; Ivashchuk, O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти використано полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу подано у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу. Наведено графічні залежності зміни концентрації олії в об’ємі розчинника зі збільшенням тривалості процесу та виходу цільового продукту від зміни розміру сепарованих фракцій.