Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 12
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз частотних характеристик коригування адитивних зміщень у калібраторах напруги постійної струму
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Матвіїв, Роман; Яцук, Василь; Микийчук, Микола; Яцук, Юрій; Matviiv, Roman; Yatsuk, Vasiliy; Mykyichuk, Mykola; Yatsuk, Yuriy; Національний університет “Львівська політехніка”
    Здійснено дослідження параметрів калібраторів напруги постійного струму з коригуванням адитивної складової похибки методом подвійної інверсії та усередненням вихідного сигналу активними фільтрами низької частоти. З урахуванням еквівалентної схеми операційних підсилювачів отримано аналітичні й графічні залежності перехідних процесів вихідної напруги активних фільтрів низької частоти за різних значеннь параметрів підсилювачів. Досліджено двокаскадний активний фільтр низьких частот за допомогою комп’ютерного моделювання та отримано залежності значень коефіцієнта послаблення змінної складової вихідної напруги активного фільтра низьких частот від частоти модуляції за різних значень опорів прохідних резисторів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Контроль якості підземних газопроводів з урахуванням корозійної втоми, міцності та нормативної документації
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Микийчук, Микола; Юзевич, Лариса; Mykyychuk, Mykola; Yuzevych, Larysa; Національний університет “Львівська політехніка”
    Подано алгоритм інформаційної технології для підвищення ефективності підземних газопроводів (ПГ) на основі концептуальної моделі з використанням підходів інженерії якості. Розроблено структуру комплексної моделі, в яку входять cпіввідношення корозійної втоми, стандарти, методики і рекомендації щодо поліпшення якості процедури оцінювання міцності та надійності ПГ з урахуванням параметрів, які характеризують ресурс і втомну довговічність. Приклади розрахунку низки параметрів і характеристик металевої труби ПГ за різними методиками дають змогу отримати діапазон оптимальних непевностей. Удосконалено методики коригування параметрів математичної моделі фізико-хімічних процесів на поверхні труби з урахуванням корозійного поширення вершини тріщини і ризику.
  • Thumbnail Image
    Item
    Принципи побудови універсальних вимірювальних засобів автоматизації технологічних процесів
    (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2002) Огірко, Роман; Микийчук, Микола; Національний університет “Львівська політехніка”
    Розглянуто проблеми створення універсальних вимірювальних засобів автоматизації технологічних процесів. Сформульовано комплекс вимог до таких вимірювальних засобів і визначено основний набір функцій, котрі вони повинні виконувати. Запропоновано оптимальну структуру вимірювальних засобів і функціональну схему їх вимірювального кола. Рассмотрены проблемы создания универсальных измерительных средств автоматизации технологических процессов. Сформулирован комплекс требований к таким измерительным средствам и определен основной набор функций, которые они должны выполнять. Предложено оптимальную структуру измерительных средств и функциональную схему их измерительной цепи. In article are analyzed problems of developing of the universal industrial measurement controller. Formulated desires for controller and determinated his basics functions. Proposed an optimal variant of controller structure and configuration of measurement circuit.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ітеративна модель управління ризиками приготування небезпечної продукції ресторанного господарства
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Сусол, Наталія; Микийчук, Микола; Львівський інститут економіки і туризму, кафедра харчових технологій та ресторанної справи; Національний університет "Львівська політехніка"
    Розроблено модель управління ризиками небезпечності продукції на стадії виготовлення, що є уніфікованим підходом послідовно інтегрованих ітерацій з комплексом заходів: ідентифікації, оцінювання, моніторингу та контролю ризиків, які ґрунтуються на взаємозв’язку принципів і завдань теорії управління ризиками. Запропонована модель управління є системним підходом постійного визначення ризиків в умовах щоденної виробничої практики підприємств галузі, що є комплексним з набором процедур контролю та моніторингу ризиків. За аналітичним оглядом науково обґрунтованих фактів, доведених результатів лабораторного дослідження, на підставіаналізу їх джерел, можливого впливу на здоров’я та життя споживачів, причин та потенційних наслідків визначено види ризиків небезпечності продукції: ризик харчової токсикоінфекції, ризик токсичного отруєння та ризик невідповідності технічним вимогам. Разработана модель управления рисками опасности продукции на стадии изготовления, является унифицированным подходом последовательно интегрированных итераций с комплексом мероприятий: идентификации, оценки, мониторинга и контроля рисков, основанных на взаимосвязи принципов и задач теории управления рисками. Предложенная модель управления является системным подходом постоянного определения рисков в условиях ежедневной производственной практики предприятий отрасли, имеет комплексный характер с набором мер контроля и мониторинга рисков. Согласно аналитическому обзору научно обоснованных фактов, доказанных результатов лабораторного исследования, исходя из анализа их источников, возможного влияния на здоровье ижизнь потребителей, причин и потенциальных последствий определены виды рисков опасности продукции: риск пищевой токсикоинфекции, риск токсического отравления и риск несоответствия техническим требованиям. The model of hazard risk management of products at the manufacturing stage is designed, which is a unified approach of the consistently integrated iterations with a set of measures of identification, assessment, monitoring and risk control based on the correlation of the principles and objectives of risk management. The offered model of management is a systematic approach to identify the risks in terms of daily production practices of the industry enterprises that have comprehensive nature with the set of controls and risks monitoring. By the analytical review of scientifically based facts proven results of laboratory research, based on the analysis of their sources, possible effect on health and lives of consumers, causes and potential consequences, the types of hazard risk of products are defined: the risk of food poisoning, the risk of toxic poisoning and the risk of the technical requirements inconsistency. The branch specificity of the manufacturing a dangerous product risks is defined which is expressed in multi-spectrality multiplacativity of the threats that complicate risk hazards complementing each other. The effect of multiplacativity of risks as a result of each other complementation or various risks blending, their dispersion in time and space, can significantly complicate the effects of risks. The research results underline that the responsibility for risk emergence during manufacture and sale of dangerous products is up to the producers. The risk of dangerous sources and factors is different. However, the most frequent causes of increased risks of manufacturing dangerous products are as follows: the violation of cooking technology and culinary products (ways and processing methods, thermal regimes, etc.) improper manufacturing and hygiene practices; cross-contamination due to violation of production facilities; violation of production sales requirements. The most typical risks of dangerous products manufacturing in the enterprises of restaurant business are considered, depending on the origin, and are grouped into three main groups of risks: · resource (poor quality of raw materials, inadequate storage conditions of goods in stock); · production, technical and technological (manufacturing and hygienic practices (Good Manufacturing Practice – GMP, Good hygiene practice – GHP), appropriate methods of technological processing of raw materials in cooking); · improper maintenance and sale of finished products. Defining the indicators of danger of the restaurant industry products was made by major types of raw materials, by the mass fraction, by the acceptable levels of normalized indicators. The hazard of products of the restaurant industry by the level of the hazard severity can be described by the following risks: § the risk of food poisoning (caused by microbes, viruses or protozoa or their metabolic products); § the risk of toxic poisoning (after chemical toxins, heavy metals, toxins, pesticides, nitrates, nitrites, food additives get into the body through food, the use of herbs, plants or inedible mushrooms); § the risk of the technical requirements inconsistency (discrepancy of energy value, organoleptic characteristics, conditions and methods of sales, etc.). Designed iterative model of risk management involves continuous determination of possible risks covering all stages of production and sales which allows minimizing or preventing the emergence of danger.
  • Thumbnail Image
    Item
    Розумні вимірювальні засоби для кіберфізичних систем
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Микийчук, Микола; Стадник, Богдан; Яцишин, Святослав; Луцик, Ярослав; Національний університет “Львівська політехніка”
    Праця спрямована на розвиток кіберфізичних систем, які стають ключовим фактором повсякденного життя, а розумні вимірювальні прилади вважають невід’ємним компонентом цієї системи. Розглядається верифікація метрологічних підсистем за параметрами, що визначають керованість обладнання та процесів, розробленням, впровадженням та реалізацією конкретних метрологічних методів та інструментів, які успішно описуються термінами “апаратна підтримка, основне і проміжне метрологічне програмне забезпечення”. Работа направлена на развитие киберфизических систем, которые становятся ключевым фактором повседневной жизни, а умные измерительные приборы считаются неотъемлемым компонентом этой системы. Рассматривается верификация метрологических подсистем по параметрам, определяющим управляемость оборудования и процессов, путем разработки, внедрения и реализации конкретных метрологических методов и инструментов, которые успешно описываются терминами “аппаратная поддержка, основное и промежуточное метрологическое программное обеспечение”. Smart measuring instruments are the prerequisite for CPS design as they constitute the essential units of informationmeasuring subsystems. There is a set of smart measurement instruments which is divided into the following subsets: smart sensors, smart transducers, their grids etc. that can be joined together in modern wireless sensor networks. The emerging field of cheap and easily deployed sensors offers an unprecedented opportunity for a wide spectrum of various applications. When combined, they offer numerous advantages over traditional networks. These include a large-scale flexible architecture, high-resolution data, and application-adaptive mechanisms as well as a row of metrological specific features and performance (self-check, self-validation, self-verification, self-calibration, self-adjustment). Milestones in everyday work aiming to ensure reliable wireless sensors networks operation lie in the direction of functional and probabilistic verifications. We provide the software and middleware development aiming to reach predetermined behavior. The easiest way to achieve this may be demonstrated on the example of widespread wireless fire detector networks. They are characterized by a number of special algorithms directed on as fast as possible and accurate triggering and actuating the automation of higher level. So, it becomes necessary to research and implement the original operation algorithms for fire sensors and also check algorithms for periodic real-time software examination. Considering their structural complexity (presence of smoke and heat sensitive elements, various principles of elaboration of the received signals, their drift of characteristics, and pollution of translucent elements, etc.) the development of such algorithms is a daunting task. Herein, human life may be the price for a bug. Equally important seems to be probabilistic verification that is to boost the probability of reaching wireless sensors network declared goals (estimation of their chances being achieved). Each network consists structurally of a large number (up to 103) of nodes which are individual sensors able to radio communicate with one or several neighboring units. The most common wireless sensors network is the fire alarm sensors network each branch of which has up to 26 sensors which was caused by limiting the length of microcontroller register. Topology of every network may differ: star, cluster tree, mesh, up to advanced multi-hop mesh network. Propagation technique between hops of network can be routing or flooding. Nowadays, problem arises to adapt traditional network topologies to contemporary communicating conditions. If a centralized architecture is used in a sensor network and the central node fails, then the entire network will collapse, however the reliability of sensor network can be increased by using distributed control architecture. Distributed control is used in such networks for the following reasons: sensor nodes are prone to failure; for better collection of data; to provide nodes with backup in case of the central node failure; resources have to be self -organized. Aiming at the substantial development of Cyber-Physical systems, which are becoming a key element of everyday life,the smart measuring instruments are considered below as an indispensable part of entire systems. Verification of the metrological subsystems for parameters determining the controlled equipment and processes through the development,implementation and realization of specific metrology and standardization methods, instruments, that is successfully described by the terms “metrological hardware, software, and middleware”. Smart sensors are supplied with digital information transmissive means by equipping them with built-in digital controllers to match the universal network interface or by combining technology of analogue and digital transmission in a single measuring channel. According to the structure all smart sensors are divided into 4 groups: sensors of centralized and decentralized types, as well as sensors with digital and analogue buses. According to correction methods the analogue interfaces with smart sensors are divided into the groups: with manual error correction, with auto correction of errors in analogue-digital form, and with digital correction of errors. Specific measurement consists in evaluating MIs performance reliability, trueness, and other metrological properties, due to the quality of a certain kind of metrological software, or the software linked to metrological features of MIs. MI software metrological verification raises the problem of appropriate methods choice of software and middleware assessing, testing, and certifying. The metrological validation must result in confirmation or discarding of the studied ware following the requirements indicated in normative documents. Procedures and methods of checking software, and determining its disadvantages are considered below. Software study includes first of all the fulfilling the procedures of inambiguity ensuring the operating functions for generated data. Selection of the procedures is determined by regulation requirements, as well as by the software developer or the user’s desires to confirm its compliance with the target specification.
  • Thumbnail Image
    Item
    Формування системи вимог до електронних освітніх ресурсів вищого навчального закладу з метою їх сертифікації
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016-02-23) Федасюк, Дмитро; Гоц, Наталія; Микийчук, Микола; Fedasyuk, Dmytro; Hots, Nataliya; Mykyychuk, Mykola; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Обґрунтовано доцільність сертифікації електронних навчальних ресурсів вищого навчального закладу. Автори сформували порядок та схему внутрішньої сертифікації електронних навчальних видань (ЕНВ), розробили систему критеріїв для комплексної експертизи електронних освітніх ресурсів (критерії структурного, наукового та методичного оцінювання), запропонували методику оцінювання рівня якості електронного освітнього ресурсу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз шляхів удосконалення методів ідентифікації видів м’яса
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Любчик, Ольга; Микийчук, Микола; Гонсьор, Оксана
    Здійснено аналіз відомих методів контролю показників якості м’ясної продукції та запропоновано шляхи оперативної ідентифікації її видів. Осуществлен анализ существующих методов контроля показателей качества мясной продукции и предложены пути оперативной идентификации ее видов. The analysis of existing monitoring methods indicators of meat products quality and the ways for the acceleration of the identification its species have been proposed.
  • Thumbnail Image
    Item
    Алгоритм оцінювання індивідуальної метрологічної надійності засобів вимірювальної техніки
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Микийчук, Микола
    Розроблено алгоритм оцінювання індивідуальної метрологічної надійності засобів вимірювальної техніки, що дає змогу оперативно коригувати міжкалібрувальні інтервали. Разработан алгоритм оценивания индивидуальной метрологической надежности средств измерительной техники, что позволяет оперативно корректировать межкалибровочные интервалы. The algorithm of evaluation of individual metrology reliability of facilities of measuring technique is developed, that allows operatively to correct intergauge intervals.
  • Thumbnail Image
    Item
    Основні завдання та ознаки метрологічного забезпечення якості продукції
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Микийчук, Микола; Столярчук, Петро; Бубела, Тетяна
    Визначено основні завдання метрологічного забезпечення якості продукції та виділено ознаки метрологічної діяльності на підприємстві. Определены основные задания метрологического обеспечения качества продукции и выделены признаки метрологической деятельности на предприятии. Certainly basic tasks of the metrology providing quality of products and the signs of metrology activity are selected on an enterprise .
  • Thumbnail Image
    Item
    Методика оцінювання якості використання енергоносіїв
    (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2008) Вовк, Наталія; Микийчук, Микола
    Описана методика оцінювання якості використання теплової енергії. Описана методика оценивания качества использования тепловой энергии. Describe the appraisal metodologies quality heat utilization