Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 29
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив умов біоконверсії зернової сировини на склад летких речовин дистилятів
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено якісний і кількісний склад летких речовин дистилятів, одержаних біоконверсією пшениці та жита за умов використання різних комплексів ферментних препаратів. Показано, що вміст вищих спиртів у дистилятах із жита та пшениці зростає на 33 і 39 % відповідно, для одержання яких використано додатково Laminex BG2 як джерело целюлази, а концентрація фурфуролу збільшується у 2,2–3,5 разу. Концентрація летких речовин у дистилятах свідчить, що грибна Protease GS106 ефективніша щодо біоконверсії обох зернових культур, ніж бактеріальна Neutrase 1,5 MG.
  • Thumbnail Image
    Item
    Біоконверсія меляси до етанолу реактивованими дріжджами
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-03-16) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено процес ферментації бурякової меляси до етилового спирту з використанням сухих спиртових дріжджів Deltaferm AL-18, реактивованих у суслі з різним вмістом сухих речовин. Показано, що бродильна активність цих дріжджів є вищою, ніж генеративна. Концентрація етилового спирту у бражці є максимальна за умови реактивації дріжджів у суслі (22 % СР). Густина дріжджів після бродіння пропорційно зменшується, якщо дріжджі реактивуються у суслі з вищою концентрацією.
  • Thumbnail Image
    Item
    Спельта як сировина у біотехнологічних процесах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Піх, З. Г.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Pikh, Z. G.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Здійснено аналіз літературних джерел щодо перспектив вирощування та використання у біотехнологічних процесах спельти Triticum spelta L., до якої сьогодні спостерігається значний інтерес. Визначено мікрофлору спельти як можливої альтернативної сировини у спиртовому виробництві, а також мікрофлору спельтового сусла, одержаного термоферментативним обробленням зернової сировини. Показано переваги спельти у порівнянні з пшеницею звичайною щодо зменшення контамінатної мікрофлори на зерні і в суслі.
  • Thumbnail Image
    Item
    Spelta wheat as a component of the medium for yeast growing
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті запропоновано використання зерна спельти як компонента живильного середовища для вирощування дріжджів, що також розширює ринок альтернативних зернових культур. Одержано кращі експериментальні результати вирощування дріжджів у суслі зі спельти порівняно з пшеничним суслом. Це пов’язано з хімічним складом сусла. Результати роботи свідчать, що швидкість розмноження дріжджів у спельтовому суслі є вищою, ніж у пшеничному суслі. Досліджено біосинтетичну активність двох штамів дріжджів у спельтовому та пшеничному суслі. Показана можливість ефективного вирощування дріжджів у суслі зі спельти з метою їх використання в технології спирту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив умов регідратації сухих дріжджів на їх активність
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Зуб, Н. О.; Palianytsia, L. Ya.; Berezovska, N. I.; Kosiv, R. B.; Zub, N. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Львівський торговельно-економічний університет
    Досліджено ефективність застосування електрохімічно активованої води для регідратації сухих спиртових дріжджів виду Saccharomyces cerevisiae. Встановлено, що регідратовані в католіті та аноліті дріжджі при подальшому культивуванні мали кращий фізіологічний стан за рахунок більшої кількості клітин з бруньками вже на четверту годину культивування, вищого вмісту глікогену у клітинах та меншої кількості клітин, забарвлених метиленовим синім, на завершення процесу. Показано, що кількість нагромаджених дріжджів була більшою за умови використання для регідратації електрохімічно активованої води, а регідратовані у католіті дріжджі мали найвищу питому швидкість розмноження серед досліджуваних зразків.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив температури на ультразвуковий лізис дріжджових клітин
    (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002) Косів, Р. Б.; Паляниця, Л. Я.; Піх, З. Г.; Тарапацька, Ю. В.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Вивчено вплив температурного режиму ультразвукової обробки на лізис дріжджових клітин. Отримані результати показали, що підвищення температури поглиблює ультразвуковий лізис. При температурі обробки 60˚ C кількість засвоюваного азоту максимальна. Зроблено порівняння ультразвукового та термічного способу одержання лізатів, а також безперервного та імпульсного способу ультразвукового лізису. The influence of the temperature regime of ultrasonic treatment on the plasmolysis of yeast cell has been studied. The results obtained showed that the temperature increase causes the intensification of ultrasonic plasmolysis. The amount of nitrogen to be consumed is the highest under the treatment temperature of 60˚ C. Both ultrasonic and thermal ways of obtaining lisates are compared. The continuous and impulse ways of ultrasonic plasmolysis are also under compatison.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Харандюк, Т. В.; Palianytsia, L.; Berezovska, N.; Kosiv, R.; Kharandiuk, T.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Досліджено стимулювальну дію електрохімічно активованої води, зокрема, католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafermAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність щодо контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6%, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6–10,2% і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна до 8 год. Показано, що найбільша кількість дріжджових клітин у бражці спостерігається під час використання засівних дріжджів, витриманих у католіті.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив параметрів ультразвукової обробки на лізис дріжджових клітин
    (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002) Косів, Р. Б.; Паляниця, Л. Я.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Вивчено вплив умов УЗ-обробки на плазмоліз дріжджових клітин з подальшим протеолізом їх білкової протоплазми. Результати показали, що зміна частоти ультразвукових коливань в межах 22-44 кГц не впливає на лізис, швидкість нагромадження засвоюваного азоту зростає зі збільшенням інтенсивності коливань, для досягнення достатньої кількості засвоюваного азоту тривалість ультразвукової обробки становить 8-12 хв. The influence of ultrasonic treatment conditions on plasmolysis of yeast cell with the following proteolysis protein protoplast was studied. Its results were showed that: the change of frequency ultrasound waves in the interval 22-44 kHz doesn’t influence the autolysis, the rate of assimilative nitrogen’s accumulation increases with the growth of intensities of ultrasound waves, the time of ultrasound treatment is 8-12 min achievement of the sufficient as nitrogen’s quantity.
  • Thumbnail Image
    Item
    Імпульсне озвучення хлібопекарських дріжджів
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2001) Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.
    Досліджено залежність ферментативної і біосинтетичної активності хлібопекарських дріжджів від умов їх імпульсної обробки ультразвуковими хвилями. The dependence of fermentative and biosynthetical activities of yeast on the conditions of its impulse ultrasonic treatment has been studied.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ферментативна обробка зернової сировини у виробництві спирту
    (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2006) Паляниця, Л. Я.; Ворожбит, О. С.; Мельник, С. Р.; Березовська, Н. І.; Мельник, Ю. Р.
    Досліджено водно-теплову обробку зернової сировини на основі жита за участю комплексів концентрованих ферментних препаратів. Вивчено їхній вплив на основні показники одержуваного сусла. Process of water-heat treatment of grain’s source on the base of rye in the presence of complexes of concentration enzymatic preparations is investigated. The influence of concentration enzymatic preparations on main measures of malt.