Вісники та науково-технічні збірники, журнали
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12
Browse
2 results
Search Results
Item Food Additives as Factor of Corrosion of Mild Steel in Neutral Solution(Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Bondar, Olena; Vorobyova, Victoria; Skiba, Margarita; Kurmakova, Iryna; Demchenko, Natalia; Chygyrynets, Olena; Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”; Ukrainian State University of Chemical TechnologyПоказано, що харчові добавки E451 та E459 інгібують корозію сталі в нейтральному водно-сольовому середовищі, а добавки E316, E631, E621, E631+ E551 та Herbs and spices пришвидшують її в 1,75 рази. За умов мікробної корозії, ініційованої сульфатвідновлювальними бактеріями, інгібуючу дію (до 80.9 %) виявлено лише для добавки E459. Інші досліджені добавки пришвидшують мікробну корозію у 2,27 рази. Присутність харчових добавок в корозивному середовищі впливає на чисельність сульфатвідновлювальних бактерій у біоплівці на поверхні сталі.Item Aminooxoethylpyridinium chlorides as inhibitors of mild steel acid corrosion(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Bondar, Olena; Vorobyova, Viktoria; Kurmakova, Iryna; Chygyrynets, Olena; Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University; National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”Хлориди амінооксиетилпіридинію при ко- розії сталі Cт3пс в кислих хлоридних та сульфатних розчинах виявляють захисну дію до 98 %. Найбільш ефективною в інтервалі 293–333 К є сполука з гідразинокарбонільним та 2,3- диметил-фенільним фрагментами. Для цього інгібітора також характерний значний ефект післядії, що зумовлено хемосорбцією на поверхні сталі.