Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Переважаюча мікрофлора природних та стічних вод
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Коваль, І. З.; Koval, I. Z.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Мікробіологічними методами аналізу природних та виробничих стічних вод визначено кількісний та якісний склад мікроорганізмів в них. Показано, що домінуючою мікрофлорою досліджуваних вод є бактерії роду Diplococcus, Sarcina, Bacillus, Pseudomonas, синьо-зелені водорості роду Oscillatoria, а також дріжджі роду Saccharomyces. Для ідентифікації мікроорганізмів вивчались морфологічні, фізіологічні та культуральні ознаки колоній, що виросли на поживних середовищах. Зображено характер росту колоній мікроорганізмів на м'ясо-пептонному агарі (для бактерій) та сусло-агарі (для дріжджів) в чашці Петрі.
  • Thumbnail Image
    Item
    Effectiveness of gas bubbling during short-term cavitational action on the water disinfection from Bacillus cereus bacteria type
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Falyk, T. S.
    Gases bubbling of different nature into the reaction medium for water disinfection from bacteria under cavitation conditions is proposed in the article. It was shown that gas bubbling within the first three minutes of the process leads to acceleration the process of aggregates breaking in the aqueous medium under acoustic conditions, due to the formation of additional cavitational embryos compared with the process without gas bubbling. It was found that in the initial moment of reaction the cavitation energy was spent for breaking of aggregates into a single bacterial cells but cell disruption is slower process unlike disaggregation. Запропоновано подачу газів різної природи в реакційне середовище для знезараження води від бактерій в умовах кавітації. Доведено, що подача газу впродовж перших трьох хвилин процесу пришвидшує розбиття скупчень агрегатів у водному середовищі в акустичних умовах, що пов’язано з утворенням додаткових зародків кавітації порівняно із протіканням процесу за відсутності подачі газу. Встановлено, що у початковий момент реакції енергія кавітації витрачалася на розбивання скупчень бактеріальних агрегатів в поодинокі клітини, а відмирання відбувається повільніше, ніж дезагрегація.