Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    Vibrocavitation decontamination of brewing yeast-containing wastewater
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2017-01-20) Shevchuk, Liliya; Aftanaziv, Ivan; Falyk, Taras; Lviv Polytechnic National University
    Показано, що одним із перспективних напрямів вирішення проблем екологічної безпеки довкілля є створення високоефективних методів знезараження стічних вод та руйнування наявних в них органічних сполук. Запропо- новано конструкцію та описано принцип роботи створеного для очищення стічних вод пивоваріння електромагнітного вібраційного кавітатора, досліджено ефективну технологію віброкавітаційного очищення стоків харчових виробництв. Встановлено, що при очищенні дріжджових стоків пивоварін- ня найвищі ступені знезараження від біологічних і органічних забруднень забезпечуються спільною дією віброкавітації та відповідних процесів оброблення газів, зокрема азоту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інноваційні процеси водопідготовки як напрям екологічного маркетингу
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Струтинська, Л. Р.; Андрусів, С. В.; Любомудрова, Н. П.
    Інноваційний технологічний процес віброкавітаційної переструктуризації води у поєднанні з її очищенням пероксидом водню є сучасним екологічно спрямованим заходом, придатним для широкого застосування в басейнах, аквапарках, відкритих водоймах громадського використання. Економічний аналіз підтверджує не тільки екобезпеку його застосування, а і прибутковість та соціально-економічну і екологічну значимість для виробників та користувачів. Innovative technological process of vibrokavitaciynoy perestrukturizacii of water in combination with its cleaning the suroxide of hydrogen is by the modern ecologically directed measure, suitable for wide application in pools, akvaparkakh, opened reservoirs of the public use. An economic analysis confirms not only ekobezpeku of his application but also profitability and socio-economic and ecological meaningfulness, for producers and users.
  • Thumbnail Image
    Item
    Mechanism and kinetic regularities of inactivating effects of cavitation on microorganisms
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2014) Vitenko, Tetyana; Gashchyn, Olga
    Disinfective action of physical-chemical effects accompanying hydrodynamic cavitation on the microorganisms sanitary indices in water has been studied. Disinfection kinetics was found to be dependent on the cavitation field characteristics and the microbes population. Based on the structural-morphological investigation of the E.coli bacteria it was found that antimicrobial effect is obtained due to the mechanical rupture of cells and chemical disinfection, which results from the hydroxyl radicals and hydrogen peroxide effect. Mathematic model that allows predicting the disinfection result under the hydrodynamic cavitation has been developed. The effect of chemicals on E.coli microorganisms under hydrodynamic cavitation has been investigated. Adding of AgNO3 or hydrogen peroxide in the cavitation installation makes it possible to reduce the disinfection time and to decrease the chemical oxides concentration by 50–70 %, which is caused by the synergismeffect. Вивчено знезаражуючу дію фізико-хімічних ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітацію на санітарно-показникові мікроорганізми у воді. Встановлено, що кінетика знезараження залежить від характеристик кавітаційного поля і мікробного навантаження. На основі структурно-морфологічних досліджень бактерій E.colі, встановлено, що антимікробний ефект досягається внаслідок механічного руйнування клітин і хімічного знезараження під впливом радикалів гідроксилу і пероксиду водню. Запропоновано математичну модель, яка дає можливість прогнозувати результат знезараження в умовах гідродинамічної кавітації. Досліджено дію хімічних реагентів на мікроорганізми E.coli, в умовах гідродинамічної кавітації. Встановлено, що введення AgNO3 або пероксиду водню в кавітаційні пристрої дає можливість скоротити тривалість знезараження та зменшення концентрацій хімічних окисників на 50–70 %, що пояснюється синергічним ефектом.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інактивація бактерій роду Diplococcus в атмосфері азоту і повітря
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації на процес знезараження води від бактерій роду Diplococcus в атмосфері азоту та повітря. На основі експериментальних даних запропоновано сумісне застосування азоту і ультразвуку як найефективнішого агента для очищення води. The influence of ultrasonic cavitation on disinfestation from bacterial genus Diplococcus in the atmosphere of nitrogen and air has been investigated. Based on experimental data suggested the joint usage of ultrasound with nitrogen flushing is the most effective agent for purification of water.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дезінфікуючий вплив ультразвуку на процес очищення стоків пивоварного виробництва
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Кондратович, О. З.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері азоту, гелію та повітря на знезараження мікроорганізмів у процесах очищення стоків бродильних виробництв. З одержаних результатів дослідження встановлено, що вищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of nitrogen, helium and air on microbial decontamination in sewage purification processes of fermentation industries has been investigated. Based on the obtained results, it was found that ultrasonic agitation of nitrogen for the drains of the brewing industry manifests higher efficiency.
  • Thumbnail Image
    Item
    Whey disinfection and its properties changed under ultrasonic treatment
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013) Kondratovych, Orest; Koval, Iryna; Kyslenkо, Volodymyr; Shevchuk, Liliya; Predzumirska, Lesia; Maksymiv, Natalia
    The effect of ultrasonic cavitation on the vital activity of microorganisms in lactowhey has been investigated. The influence of different gases on the process proceeding and oxygen role in the oxidation of whey organic components under the influence of ultrasound has been determined. The destruction of protein macromolecules takes place in whey chemical structure after ultrasonic treatment. The destruction has been investigated and branched amino and carboxyl groups in whey peptides have been observed. Досліджено вплив ультразвукової кавітації на життєдіяльність мікроорганізмів, що містяться в молочній сироватці. Визначено вплив різних газів на проходження процесу дезінфекції та окиснення органічних речовин, що містяться у молочній сироватці. Показано, що в хімічній структурі сироватки після ультразвукової обробки відбувається деструкція білків. Досліджено деструкцію макромолекул білка і виявлено розгалужені аміно- і карбоксильні групи в пептидах сироватки.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості кавітаційної обробки молочної сироватки в присутності газів різної природи
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері різних газів на процес знешкодження мікроорганізмів молочної сироватки як основного компонента стоків молочної промисловості, з метою підвищення ефективності технології водоочищення. В полі дії ультразвукових хвиль істотно зменшується значення мікробного числа (МЧ), що покращує санітарно-епідеміологічний стан води. Експериментально доведено, що найвищу ефективність проявляє барботування інертного газу в ультразвуковому полі. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of different gases in a process of destruction of whey microorganisms as the main component of treatment of dairy industry to improve technologies of water treatment was investigated. In the field of ultrasonic waves substantially reduced microbial number (MN) values,which improves the sanitaryepidemiological status of water. Experimentally proved, that the highest efficiency shows flushing of inert gase in the ultrasonic field.