Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Thumbnail Image
    Item
    Антиоксидантний вплив гумінових кислот на гепатоцити щура
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-03-16) Іванишин, О. Я.; Яремкевич, О. С.; Семенюк, І. В.; Карпенко, О. В.; Монька, Н. Я.; Лубенець, В. І.; Ivanushun, O. Ya.; Iaremkevych, O. S.; Semeniuk, I. V.; Karpenko, O. V.; Monka, N. Ya.; Lubenets, V. I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Інститут фізико–органічної хімії та вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка Національної академії наук України; Lviv Polytechnic National University; Lytvynenko Institute of Physicoorganic and Coal Chemistry Ukrainian
    Отримано гумінові кислоти з різних природних джерел (з біогумусу, з чорнозему Тернопільської області, з торфів районів Великого Любіня, Дрогобича та Республіки Білорусь). Методами титриметричного аналізу визначено кількісний склад функціональних груп отриманих гумінових кислот, які мають кислі властивості. За даними термогравіметричного аналізу розраховано значення коефіцієнтів, що показують співвідношення їх аліфатичної частини до циклічної. Встановлено, що всі отримані гумінові кислоти виявляють антиоксидантні властивості: спостерігається зниження вмісту тіобарбітурат-активних продуктів і карбонільних груп протеїнів у гепатоцитах печінки щура. Утворення продуктів вільнорадикального пошкодження ліпідних компонентів та протеїнів найкраще інгібували 1%-ві розчини гуматів з біогумусу та гумінових кислот з торфу. Це свідчить про їхні перспективи для розроблення засобів відновлення фізіологічних функцій біологічних об’єктів за патологічних станів в умовах вільно-радикального стресу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Research of antioxidant properties of grape marc extracts as perspective pharmaceutical and cosmetic products
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Скіра, А. Р.; Яремкевич, О. С.; Заярнюк, Н. Л.; Курка, М. С.; Skira, A. R.; Iaremkevych, O. S.; Zayarnyuk, N. L.; Kurka, M. S.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено антиоксидантну активність (АА) різних екстрактів виноградних пожитків (Vitis vinifera L.). Радикальну абсорбційну активність (RAA) обчислювали в реакціях з радикалами DPPH та ABTS•+ та AA у гомогенаті печінки щурів за двома маркерами окисного стресу: вмістом тіобар- бітуративних продуктів та карбонільними групами білків. Всі екстракти виявляли антиоксидантну активність. Екстракт на водній основі та 96 % етаноловий екстракт, одержаний методом теплової ванни, були інгібіторами утворення вільнорадикального окислення ліпідів та білків. 96 % етаноловий екстракт є перспективним для розроблення фармацевтичних та косметичних продуктів.