Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    Культивування Crocus sativus в умовах in vitro
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Загородня, Д. С.; Петенко, І. Б.; Тепла, Ю. І.; Петріна, Р. О.; Zahorodnia, D. S.; Petenko, I. B.; Tepla, Yu. I.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Зазначено, що Crocus sativus (шафран) містить біологічно активні речовини та застосовується в харчовій та косметичні промисловостях. Із збереженням рослинного різноманіття в природі використано біотехнологічний метод культури тканин та введено рослину в умови in vitro. Досліджено вплив складу середовища на ріст біомаси та одержання бульбоцибулин. Найкращі результати отримано за використання регуляторів росту бензиламінопурину (БАП) та нафтилоцтової кислоти (НОК) у кількості – 20 мкмоль/л БАП + 15 мкмоль/л НОК. Час культивування був 12 тижнів. Після пересаджування в горщики із глинистим ґрунтом проростали та зацвітали бульбоцибулини масою 2,5 г. Використання біотехнологічного методу культури тканин є економічно, екологічно вигідним та перспективним.
  • Thumbnail Image
    Item
    Оптимізація процесу екстракції флавоноїдів з калусної біомаси Arnica montana
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Костик, Х. В.; Лупій, Х. В.; Микитюк, В. С.; Крвавич, А. С.; Петріна, Р. О.; Kostyk, Kh. V.; Lupiy, Kh. V.; Mykytyuk, V. S.; Krvavych, A. S.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Одержано калусну біомасу Arnica montana в умовах in vitro. Підібрано оптимальні умови екстракції калусної біомаси для максимального вилучення флавоноїдів, зміню- ючи параметри екстракції, а саме спосіб екстракції, співвідношення екстрагент: сировина, концентрацію екстрагента. Для ідентифікації флавоноїдів використано специфічні кольорові реакції, для кількісного визначення – спектрофотометричний метод. Максимальний вихід флавоноїдів отримано екстракцією в апараті Сокслета з 70 %-м етанолом із співвідношенням сировина:екстрагент – 1:20.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження бактеріальної композиції із родів Rhizobium та Azotobacter як рістстимулювального біопрепарату для органічного землеробства
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Корнійчук, М. С.; Заярнюк, Н. Л.; Червецова, В. Г.; Федорова, О. В.; Korniichuk, M. S.; Zayarnyuk, N. L.; Chervetsova, V. G.; Fedorova, O. V.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Із прикореневої зони салату сійного Lactuca sativa виділено мікроорганізми родів Rhizobium та Azotobacter та перевірено їх рістстимулювальну активність у складі бактеріальної композиції та монокультур. Простерилізоване насіння Lactuca sativa пророщено у стерильних та нестерильних умовах. Як препарат-порівняння використано біопрепарат “Азотофіт-Р” на основі Azotobacter chroococcum. Оброблення стерильного насіння бактеріальною композицією із родів Rhizobium та Azotobacter позитивно вплинуло на його ріст. Маса паростків, одержаних із цього насіння, була більшою, ніж з насіння, обробленого препаратом-порівняння.
  • Thumbnail Image
    Item
    Одержання та дослідження калусної біомаси Adonis vernalis та Aquilegia nigricans
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Ільків, Б.-В. В.; Костик, Х. В.; Петріна, Р. О.; Ilkiv, B.-V. V.; Kostyk, Kh. V.; Petrina, R. O.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Одержано калусну біомасу Adonis vernalis та Аquilegia nigricans на середовищі Мурасиге-Скуга з додаванням регуляторів росту (індолілоцтова кислота, нафтилоцтова кислота, кінетин) у кількості 0,1–2,0 мг/л та вітамінів (B1, B2, B6, фолієва кислота, біотин, нікотинамід, пантотенат) за 25 °С з фотоперіодом 16/8. Визначено основні вторинні метаболіти у калусних біомасах, зокрема серцеві глікозиди та загальні феноли. В екстрактах калусних біомас Adonis vernalis та Аquilegia nigricans виявлено меншу кількість загальних фенолів і більшу кількість серцевих глікозидів, ніж у екстрактах інтактних рослин.
  • Thumbnail Image
    Item
    Підбір перспективних рас дріжджів у виробництві квасу
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Сагайдак, М. Є.; Бліщ, Р. О.; Прибильський, В. Л.
    Досліджено підбір нових рас дріжджів, які здатні зброджувати квасне сусло при температурах понад 30 оС і одержувати квас з покращеними фізико-хімічними і органолептичними показниками. Вивчено вплив температури культивування квасних дріжджів на накопичення дріжджових клітин. У дослідженнях використовували чисті культури дріжджів (ЧКД) Saccharomyces cerevisiae раси Р-87, Saccharomyces cerevisiae штаму МП-10, хлібопекарські дріжджі. Встановлено переваги дріжджів Saccharomyces cerevisiae МП-10, які здатні накопичувати більшу кількість дріжджових клітин при температурі 34 оС. Рекомендовано використання дріжджів Saccharomyces cerevisiae МП-10 для зброджування квасного сусла з метою інтенсифікації процесу і одержання квасу з покращеними фізико-хімічними і смаковими властивостями. The study is focused on the selection of new races of yeasts that are able to ferment the wort asses at temperatures above 30 оC and receive brew with improved physical, chemical and organoleptic characteristics. Therefore, the influence of temperature culturing yeast leavened accumulation in yeast cells. Pure yeast culture (PYeC) Saccharomyces cerevisiae P-87 race, Saccharomyces cerevisiae strain MP-10, baking yeast have been used in researches. The benefits of yeast Saccharomyces cerevisiae MP-10, which can accumulate more yeast cells at 34 oC have been settled. The use of the yeast Saccharomyces cerevisiae MP-10 for fermentation kvass wort to intensify the process and obtain kvass with improved physical and chemical and taste indicators was recommended.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив температури на життєздатність міцелію Eremothecium ashbyi Guill
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Поліщук, В. Ю.; Маланюк, М. І.; Карпенко, О. Я.; Дуган, О. М.
    Досліджено вплив температури на ріст та збереження життєдіяльності міцелію аскоміцету Eremothecium ashbyi F340, який є перспективним об’єктом для отримання рибофлавіну біотехнологічним методом. Встановлено нижню та верхню граничні температури культивування, які дорівнюють відповідно 4 та 38°С. Встановлено час, протягом якого міцелій E.ashbyi зберігає свою життєдіяльність за дії температур, вищих за верхню граничну температуру. Досліджено умови для зберігання культури в активному стані. It was investigated the temperature influence on a growth and preservation of mycelium vital activity of ray fungus Eremothecium аshbyi F340, which is perspective object for receipt of riboflavin by biotechnological method. The cultivation temperature maximum and minimum were established and equal accordingly 4 and 38°C. It was established the time of preservation of vital activity of E. аshbyi under impact of higher than maximum temperature. It was investigated the conditions of storage of the culture in active statement.
  • Thumbnail Image
    Item
    Антимікробні властивості ксилотрофного базидіоміцету Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) murrill
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Дзигун, Л. П.; Кудрінецька, А. В.; Дуган, О. М.
    Проведено дослідження антимікробної активності дев’яти штамів виду Laetiporus sulphureus по відношенню до дев’яти тест-культур. Дослідження антимікробної активності показало повне пригнічення росту P. aeruginosa для усіх досліджуваних штамів L. sulphureus. А також наявність зон затримки росту E. coli для чотирьох штамів та S. aureus для чотирьох штамів L. sulphureus. Антагоністична активність для досліджуваних штамів L. sulphureus по відношенню до мікроміцетів виявлена не була. Antimicrobial activity of 9 strains of the species Laetiporus sulphureus against 9 test cultures was studied. Investigation of antimicrobial activity demonstrated the whole depressing of the growth of P. aeruginosa by all strains L. sulphureus. It was found out too the antagonistic activity of the 4 strains L. sulphureus against E. coli, and 4 strains L. sulphureus against S. aureus. Antagonistic activity for investigated strains of L. sulphureus against to micromycetes was not detected.
  • Thumbnail Image
    Item
    Оптимізація режиму культивування природної асоціації “морський грибок”
    (Видавництво Львівської політехніки, 2011) Клеп, О. В.; Стадницька, Н. Є.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.
    Досліджено параметри культивування природної асоціації «морський грибок» для підвищення біологічної активності культуральної рідини, що може бути використана як функціональний напій. Parameters of cultivation of natural association marine fungus studied for a biological activity of culture liquid, which can be used as a functional drink.