Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Photopolymerization of Poly(Hydroxyethyl Acrylate) (PHEA): Experimental Parameters-Viscoelastic Properties Relationship
    (Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Bouchikhi, Nouria; Lerari, Djahida; Hamri, Salah; Dergal, Faycal; Bachari, Khaldoun; Bedjaoui-Alachaher, Lamia; Centre de Recherche (CRAPC); Universite de Tlemcen (UABT)
    Оцінено активність фотоініціювальної системи на основі триетаноламіну (ТЕОА) і метиленового синього (МС) у фотополімеризації мономеру гідроксіетил-акрилату (ГЕА) в умовах дуже м'якого опромінення. Виявлено помітну різницю в кінетиці полімеризації для серії експериментів ПГЕА залежно від концентрацій ТЕОА/МС, а також рН розчинів. Дійсно, комплексна в'язкість (η*), модуль зберігання (G') і модуль втрат (G") отриманих полімерів потенційно залежали від цих експериментальних параметрів, незважаючи на співрозмірні значення конверсії мономеру.
  • Thumbnail Image
    Item
    Preparation of Secondary pH of Phthalate Buffer Solution Using Differential Potentiometric Cell: Method Validation and Application
    (Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Hindayani, Ayu; Zuas, Oman; Sujarwo; Fransiska S. H. Krismastuti; Nuryatini; National Standardization Agency of Indonesia (BSN); Research Centre for Chemistry-Indonesian Institute of Sciences (RCChem-LIPI)
    Методом диференційної потенціометрії із застосуванням електрохімічної комірки Бауке, розділеної посередині пористою скляною дисковою перегородкою на так звані дві напівкомірки, приготований фталатний буферний розчин як вторинний стандарт для величини рН. Правильність цього методу перевірена за температури 298 К з метою оцінки його придатності. Параметри валідації методу включають точність (відхилення від істинного значення), прецизійність (повторюваність) та оцінку невизначеності вимірювань. Виявлено, що і точність, і прецизійність методу були на належному рівні, що підтверджується дуже низькими величинами стандартних відхилень. Проведено оцінку величини невизначеності вимірювання цього методу. Застосування валідованого аналітичного методу для вимірювання величини рН фталатного буферного розчину згідно міжнародного порівняльного випробування (APMP.QM-K91) показало, що результат був близьким до паспортної (сертифікованої) величини, яка використовується як референтна для порівняння в рамках випробування APMP.QM-K91.
  • Thumbnail Image
    Item
    Емульсійна олігомеризація фракції С9 побічних продуктів нафтопереробки, ініційована персульфатом калію
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Субтельний, Р. О.; Оробчук, О. М.; Дзіняк, Б. О.; Subtelnyi, R. O.; Orobchuk, O. M.; Dziniak, B. O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Описано одержання вуглеводневих смол низькотемпературною емульсійною олігомеризацією вуглеводневої фракції С9 рідких продуктів піролізу, ініційованою персульфатом калію, у присутності аніоноактивного емульгатора першого роду. Встановлено вплив характеристик дисперсійного середовища (води) та рН реакційної суміші на перебіг емульсійної олігомеризації вуглеводнів фракції С9. Встановлено, що зменшення значення рН спричиняє підвищення зростання виходу вуглеводневої смоли. Середня молекулярна маса і температура розм’якшення олігомерів не залежать від рН реакційної суміші. Визначено вихід та фізико- хімічні характеристики синтезованих олігомерів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Whey disinfection and its properties changed under ultrasonic treatment
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013) Kondratovych, Orest; Koval, Iryna; Kyslenkо, Volodymyr; Shevchuk, Liliya; Predzumirska, Lesia; Maksymiv, Natalia
    The effect of ultrasonic cavitation on the vital activity of microorganisms in lactowhey has been investigated. The influence of different gases on the process proceeding and oxygen role in the oxidation of whey organic components under the influence of ultrasound has been determined. The destruction of protein macromolecules takes place in whey chemical structure after ultrasonic treatment. The destruction has been investigated and branched amino and carboxyl groups in whey peptides have been observed. Досліджено вплив ультразвукової кавітації на життєдіяльність мікроорганізмів, що містяться в молочній сироватці. Визначено вплив різних газів на проходження процесу дезінфекції та окиснення органічних речовин, що містяться у молочній сироватці. Показано, що в хімічній структурі сироватки після ультразвукової обробки відбувається деструкція білків. Досліджено деструкцію макромолекул білка і виявлено розгалужені аміно- і карбоксильні групи в пептидах сироватки.