Антиоксидантні властивості екстрактів кавових зерен
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House
Lviv Politechnic Publishing House
Abstract
Визначено антиоксидантну активність (АА) 5 % водних екстрактів смаженої кави та її відпрацьованої гущі на гепатоцитах печінки щура in vitro за двома маркерами оксидативного стресу (ОС): вмістом тіобарбітурактивних продуктів та карбонільних груп протеїнів. Доведено, що всі досліджувані екстракти проявляють АА, яка полягає у зниженні маркерів неферментативної ланки ОС. Утворення продуктів вільнорадикального пошкодження ліпідів та протеїнів інгібували як 5 % водні екстракти смаженої кави, так і 5 % водні екстракти відпрацьованої кавової гущі, що перспективно для розроблення на їх основі засобів антиоксидантної дії.
The antioxidant properties (AP) of 5 % aqueous extracts of roasted coffee and its spent grounds were investigated. The antioxidant activity (AA) of these extracts acting on rat liver hepatocytes in vitro was determined using two markers of oxidative stress (OS): the levels of thiobarbituric acid reactive substances and carbonyl groups in proteins. It was demonstrated that all examined extracts exhibited AA, characterized by a reduction in non-enzymatic OS markers. The formation of products of free radical damage to lipids and proteins was inhibited by both 5 % aqueous extracts of roasted coffee and 5 % aqueous extracts of used coffee grounds, which holds promise for the development of antioxidant agents based on them.
The antioxidant properties (AP) of 5 % aqueous extracts of roasted coffee and its spent grounds were investigated. The antioxidant activity (AA) of these extracts acting on rat liver hepatocytes in vitro was determined using two markers of oxidative stress (OS): the levels of thiobarbituric acid reactive substances and carbonyl groups in proteins. It was demonstrated that all examined extracts exhibited AA, characterized by a reduction in non-enzymatic OS markers. The formation of products of free radical damage to lipids and proteins was inhibited by both 5 % aqueous extracts of roasted coffee and 5 % aqueous extracts of used coffee grounds, which holds promise for the development of antioxidant agents based on them.
Description
Citation
Капля К. О. Антиоксидантні властивості екстрактів кавових зерен / К. О. Капля, О. В. Федорова, О. С. Яремкевич // Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2024. — Том 1. — № 7. — С. 148–153.