Мобільна інформаційна система контролю раціону харчування людини

Date

2022-03-01

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House

Abstract

Життя кожної людини, групи людей і нації залежить від географічних, економічних, політичних, культурних і релігійних умов. Спосіб життя формується у результаті щоденного повторення і складається із таких факторів: харчування, фізичні навантаження, наявність шкідливих звичок, моральний і духовний розвиток тощо. В останні десятиліття спосіб життя вважають невід’ємною частиною добробуту, що сприяло збільшенню кількості досліджень. Медики стверджують, що більш ніж половина проблем зі здоров’ям пов’язані із дієтою. Мільйони людей харчуються неправильно, навіть не підозрюючи про це. Актуальність теми зумовлена численністю підходів до вирішення проблеми контролю дієти, проте різні аналоги пропонують можливості, які відрізняються і не завжди зрозумілі та зручні, оскільки існує кілька способів досягнення однієї мети. Дослідження стосовно здорового харчування в сучасних умовах є одним із пріоритетних завдань задля покращення фізичного стану різних вікових груп. Мета – створення системи, спрямованої на те, щоб допомогти кінцевому споживачеві дотримуватися здорового харчування, визначаючи склад та калорійність продукту, сформувати рекомендації відповідно до ритму життя. Система призначена для вирішення конкретних завдань: розпізнавати продукти, співвідносити продукт і його калорійність, формувати харчовий щоденник, нагадувати користувачеві про пропущені прийоми їжі та вести статистику.
It is acknowledged that each person's life, group of people and nation is formed depending on geographical, economic, political, cultural and religious conditions. Lifestyle is formed as a result of daily repetition and consists of the following factors: nutrition, exercise, the presence of bad habits, moral and spiritual development, and so on. In recent decades, lifestyle has been considered an integral part of well-being, leading to increased research. According to the scientist's study, more than half of health problems are related to diet. Millions of people eat incorrectly and are not even aware of it. The actuality of the theme: there are many approaches to solving the problem of diet control, but it should be understood that different analogues offer different opportunities that are not always clear and convenient. It is because there are several ways to achieve the same goal. The need for research on healthy eating in modern conditions is one of the priority tasks to improve the physical condition of different age groups. The aim is to create a system that will be aimed at helping the end-user to follow a healthy diet by determining the composition and caloric content of the product and the formation of recommendations based on the appropriate rhythm of life. The system is designed to solve specific tasks: to recognize products, correlate the product and its caloric content, form a food diary, remind the user about missed meals and keep statistics.

Description

Keywords

машинне навчання, розпізнавання зображення, аналіз зображення, сегментація зображення, виділення ознак, харчування, калорії, моніторинг дієти, онтологі, machine learning, image recognition, image analysis, image segmentation, feature extraction, nutrition, calories, diet monitoring, ontology, IDEF

Citation

Олексів Н. Мобільна інформаційна система контролю раціону харчування людини / Назар Олексів, Вікторія Висоцька // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Інформаційні системи та мережі. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2022. — № 11. — С. 145–172.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By