Вплив умов біоконверсії зернової сировини на склад летких речовин дистилятів

Abstract

Досліджено якісний і кількісний склад летких речовин дистилятів, одержаних біоконверсією пшениці та жита за умов використання різних комплексів ферментних препаратів. Показано, що вміст вищих спиртів у дистилятах із жита та пшениці зростає на 33 і 39 % відповідно, для одержання яких використано додатково Laminex BG2 як джерело целюлази, а концентрація фурфуролу збільшується у 2,2–3,5 разу. Концентрація летких речовин у дистилятах свідчить, що грибна Protease GS106 ефективніша щодо біоконверсії обох зернових культур, ніж бактеріальна Neutrase 1,5 MG.
The qualitative and quantitative composition of volatile substances of distillates obtained by bioconversion of wheat and rye under the conditions of using different enzyme preparations complexes were studied. It is shown that the content of higher alcohols in rye and wheat distillates increases by 33 and 39 %, respectively, for which Laminex BG2 was additionally used as a source of cellulase, and the concentration of furfural increases by 2.2–3.5 times. The concentration of volatile substances in distillates indicates that the fungus Protease GS106 is more effective in bioconversion of both cereals than the bacterial Neutrase 1.5 MG.

Description

Keywords

біоконверсія, пшениця, жито, етанол, леткі речовини, ферментні препарати, зброджування сусла, бражні дистиляти, bioconversion, wheat, rye, ethanol, volatile substances, enzymes, wort fermentation, distillates

Citation

Паляниця Л. Я. Вплив умов біоконверсії зернової сировини на склад летких речовин дистилятів / Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2022. — Том 5. — № 1. — С. 117–126.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By