Chemistry & Chemical Technology. – 2019. – Vol. 13, No. 2

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/46433

The scientific-technical journal

It is the scientific-technical journal in English in Ukraine discussing actual problems of chemistry and chemical technology. Compared with other chemical journals Ch&ChT is publishing materials of both theoretical and practical values in such fields as analytical, general organic, physical and inorganic chemistry; chemistry of high molecular compounds; materials science and engineering; chemical kinetics and catalysis; technology of inorganic substances; technology of organic synthesis products; chemical technology of processing of combustible minerals; processes and apparatus of chemical and food productions; biotechnology and ecology.

Chemistry & Chemical Technology : [the scientific-technical journal] / Lviv Polytechnic National University ; editor-in-chief M. Bratychak. – Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2019. – Volume 13, number 2. – P. 129–274. : ill.

Зміст


129
136
145
150
157
163
170
185
190
198
205
212
218
224
231
236
240
247
254
261
269

Content (Vol. 13, No 2)


129
136
145
150
157
163
170
185
190
198
205
212
218
224
231
236
240
247
254
261
269

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    ZnCl2-Catalyzed Four-Component Domino Reaction for One-Pot Eco-Safe and Convenient Synthesis of Polyfunctionalized Dihydro-2-oxopyrroles at Ambient Temperature
    (Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Mohamadpour, Farzaneh; Islamic Azad University
    В присутності екологічно безпечного і ефективного каталізатора Фріделя-Крафта ZnCl2 проведено одноступеневий чотирикомпонентний синтез полізаміщеного дигідро-2-оксопіролу за кімнатної температури з викорис- танням діалкилацетилендикарбоксилату, формальдегіду та амінів (ароматичних та аліфатичних). Показаний ряд переваг такого синтезу: легкість, дешевизна, екологічно безпечний каталізатор, короткий час реакції, високі виходи, легке оброблення (тільки звичайна фільтрація) та простота експ- луатації. Визначено характеристику одержаних продуктів за допомогою Фур‘є- та ЯМР-спектроскопії.