Chemistry & Chemical Technology. – 2018. – Vol. 12, No. 2

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45139

The scientific-technical journal

It is the scientific-technical journal in English in Ukraine discussing actual problems of chemistry and chemical technology. Compared with other chemical journals Ch&ChT is publishing materials of both theoretical and practical values in such fields as analytical, general organic, physical and inorganic chemistry; chemistry of high molecular compounds; materials science and engineering; chemical kinetics and catalysis; technology of inorganic substances; technology of organic synthesis products; chemical technology of processing of combustible minerals; processes and apparatus of chemical and food productions; biotechnology and ecology.

Chemistry & Chemical Technology : [the scientific-technical journal] / Lviv Polytechnic National University ; editor-in-chief M. Bratychak. – Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. – Volume 12, number 2. – P. 135–278. : ill.

Chemistry & Chemical Technology

Зміст (том 12, № 2)


135
143
147
154
158
167
176
182
188
196
202
207
213
221
229
236
244
251
258
263
272
279

Content (Vol. 12, No 2)


135
143
147
154
158
167
176
182
188
196
202
207
213
221
229
236
244
251
258
263
272
279

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Chemical composition and antioxidant activity of Globularia alypum l. leaves essential oil from Ain-Defla (Algeria)
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Amri, Habib; Hamadouche, Mohammed; Alsafra, Zouheir; Eppe, Gauthier; Abed, Douniazad El; University of Oran 1 Ahmed Ben Bella; HassibaBenbouali University of Chlef; University of Liège, Belgium
    З використанням ГХ/МС методу проведений аналіз хімічного складу ефірної олії, отриманої внаслідок гідродистиляції висушеного листя Globularia alypum L., з ви- ходом 2,10±0,09 %. Визначено 60 компонентів, які пред- ставляють 99,04% від загальної кількості олії. Для оцінювання антиоксидантної активності застосовано три різні підходи: вловлювання вільними радикалами 2,2-дифеніл-1-пікрилгідра- зилу (DPPH), тест-системи знебарвлювання b-каротину (BCB) та аналіз антиокиснювальної здатності (FRAP). Проведено порівняння одержаного антиоксиданту з антиоксидантною синтетичною аскорбіновою кислотою. Показано, що ефірна олія G.alypum проявляє непогані антиоксидантні властивості.