Оксидні матеріали електронної техніки – отримання, властивості, застосування (OMEE-2012). – 2012 р.

Permanent URI for this collectionhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/14991

У збірнику подані розширені тези доповідей Міжнародної наукової конференції "Оксидні матеріали електронної техніки - отримання, властивості, застосування" (OMEE-2012). Конференція присвячена актуальним проблемам технології отримання та дослідження структурних , оптичних, магнітних та електрофізичних властивостей оксидних матеріалів, а також можливості їх практичного застосування у пристроях електронної техніки та розроблення нових функціональних пристроїв на їх основі. Для наковців та аспірантів, які працюють в галузі фізики оксидних матеріалів.

Оксидні матеріали електронної техніки – отримання, властивості, застосування (ОМЕЕ – 2012) : збірник матеріалів міжнародної наукової конференції, 3-7 вересня 2012 року, Львів, Україна / Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України, Національний університет “Львівська політехніка”. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2012. – 305 c.

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Structure and gas sensitivity of the ZnO sensor of ethanol
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Tsizh, B.; Aksimentyeva, O.; Lazorenko, V.; Chokhan, M.
    We studied the influence of substrate nature and type of doping on the structure and sensor properties of thin films of ZnO, obtained on the surface of glass, quartz, sital, leuco-sapphire and oxidized silicon by thermo vacuum deposition. With X-ray investigation it shown that the obtained films consist of nanocrystalline zinc oxide, regardless of the nature of the surface, and the best structural perfection characterized ZnO film on the surface of the quartz and glass. The sensitive properties of zinc oxide films to ethanol vapors greatly improved by introducing of doping impurities (Al or In), a highest sensitivity to ethanol was detected for the films of ZnO − Al on the quartz substrate. The proposed sensor can be used to monitor gas environments in the food industry and in the evaluation of alcohol in humans breathing.