Вимірювальна техніка та метрологія

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2123

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Studies of temperature-humidity characteristics of the greenhouse cyber-physical system
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-02-24) Midyk, Andrii-Volodymyr; Lysa, Olha; Lviv Polytechnic National University; Lviv National Agrarian University
    The main information parameters of the microclimate of greenhouse premises are substantiated, in particular: air temperature, relative humidity, illumination of greenhouse premises, soil temperature, soil humidity, the concentration of carbon dioxide. The cyber-physical system for vegetables’ cultivation with the regulation of temperature-humidity-insolation regime contains three subsystems, namely the subsystem of temperature control, the subsystem of humidity control, and the subsystem of insolation control. Accordingly, each of them is equipped with a conjugated smart sensor and a smart actuator. As a result, the choice of smart sensors and their location in the greenhouse is considered. CPS’s model has been performed and tested. To assess the uniformity of the temperature in the greenhouse and the points of the sensor's location, the temperature and humidity were measured previously. The defined set of their values were maintained while the CPS’ operation.
  • Thumbnail Image
    Item
    Віртуальний пристрій для вимірювання імітансу
    (Видавництво Львівської політехніки, 2019-02-28) Яцишин, С. П.; Мідик, І.-М. В.; Лиса, О. В.; Yatsyshyn, Svyatoslav; Midyk, Ihor; Lysa, Olha; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розроблено віртуальний пристрій для оцінювання вмісту домішок важких металів у овочах. Його перевагами є висока точність, легкість у впровадженні та експлуатації, гнучкість програмного забезпечення. З його допомогою імітансним методом здійснено контроль показників якості овочевого соку щодо вмісту зазначених металів. Віртуальний пристрій створено у середовищі LabVIEW. До складу пристрою входить ємнісний перетворювач (кондуктометрична комірка, заповнена досліджуваною рідиною – овочевим соком із різними добавками), блок NI USB-6009, під’єднаний до комп’ютера за допомогою інтерфейсу full-speed USB. Автономний вимірювальний прилад NI USB 6009 має аналогові входи та виходи для генерування та збирання вимірюваних даних. Для формування певного значення імітансу генерували фізичний тестовий сигнал у вигляді змінної напруги, зчитували комплексні напруги та розраховували шукану величину. У програмі використано окремі елементи DAQ-задачі та циклWhile Loop with Stop Button. Здійснено дослідження активних і реактивних компонентів електропровідності зразків морквяного соку із різним вмістом іонів міді. Отримані експериментальні дані оброблено за допомогою засобів зазначеної платформи. Вони збігаються з даними вимірювань за допомогою традиційних RLС-метрів. Змінюючи програмний код створеного віртуального пристрою, можна розширити спектр досліджень, охоплюючи інші овочеві соки.
  • Thumbnail Image
    Item
    Оперативний контроль якості овочів за електричними характеристиками
    (Видавництво Львівської політехніки, 2018-02-26) Мідик, І.-М. В.; Лиса, О. В.; Midyk, Ihor; Lysa, Olha; Національний університет “Львівська політехніка”; Львівський національний аграрний університет; Lviv Polytechnic National University; Lviv National Agrarian University
    У роботі досліджено електричні характеристики овочевих соків для контролю вмісту у них важких металів. Контроль показників якості овочевого соку щодо його забруднення важкими металами здійснено імітансним методом. Для цього створено експериментальну установку, до складу якої входить ємнісний перетворювач (кондуктометрична комірка, заповнена досліджуваною рідиною – овочевим соком з різними добавками), RLС-метр, блок опрацювання результатів та керування. Сукупність результатів дослідження вмісту домішок методом вивчення активної та реактивної складових електропровідності на різних частотах показує, що для виявлення вмісту йонів міді (цинку), що суттєво перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно і достатньо проведення простих досліджень активної компоненти електропровідності. Чутливішими до частотних проявів виявились дослідження соків на частоті 1000 Гц. Для виявлення вмісту йонів важких металів, що перевищують гранично допустимі концентрації, необхідно використовувати реактивну компоненту електропровідності.