Chemistry, Technology and Application of Substances
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45006
Browse
Item Activation energy and effective moisture diffusivity determination in drying of grinded artichoke stems(Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Кіндзера, Д. П.; Атаманюк, В. М.; Пелех, М. П.; Госовський, Р. Р.; Kindzera, D. P.; Atamanyuk, V. M.; Pelekh, M. P.; Hosovskyi, R. R.; Національний університет “Львівська політехніка”; Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного; Lviv Polytechnic National University; Hetman Petro Sahaidachnyi National Army AcademyЗ урахуванням переваг і недоліків барабанних сушарок і сушарок киплячого шару запропонована фільтраційна сушарка для сушіння стебел топінамбура, яка забезпечуватиме зниження енергоспоживання. Досліджено вплив температури теплоносія (від 313 до 373 К) на кінетику під час фільтраційного висушування подрібнених стебел топінамбура. Кінетичні криві сушіння подрібнених стебел топінамбура характеризуються тривалим періодом часткового насичення теплоносія вологою відповідно до механізму фільтраційного сушіння. З урахуванням складного механізму фільтраційного сушіння доведено необхідність визначення ефективного коефіцієнта дифузії вологи. Коефіцієнт ефективної дифузії вологи визначали за законом Фіка за п’яти температур сушильного агента (293, 313, 333, 353 і 373 K). Визначено, що коефіцієнти ефективної дифузії вологи за різних температур становлять від 0,396 × 10–10 до 11,103 × 10–10 м2/с для подрібнених стебел топінамбура. Згідно з рівнянням Арреніуса, енергія активації Ea і передекспоненціальний фактор Do становлять 24 кДж/моль та 1,24,10-6 м2/с відповідно. Запропоноване рівняння дає змогу теоретично обчислити коефіцієнт ефективної дифузії вологи для подрібнених стебел топінамбура в інтервалі температур 293‒373 К.Item Extraction kinetics of target componentsfrom mineral raw materials in column devices(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-03-16) Семенишин, Є. М.; Атаманюк, В. М.; Римар, Т. І.; Кіндзера, Д. П.; Добровецька, О. Я.; Semenyshyn, Ye. M.; Atamanyuk, V. M.; Rymar, T. I.; Kindzera, D. P.; Dobrovetska, O. Ya.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityЗапропоновано методики для прогнозування кінетики вилучення цільового компоненту з мінеральної сировини різної дисперсності для прямотечійних та протитечійних колонних екс-тракторів. Для аналізу роботи різних промислових апаратів, процеси екстрагування яких здійснюються в шарі, можна використовувати методику, засновану на питомій продуктивності. Досліджено кінетичні закономірності вилучення Al2O3 з бокситових спеків, сірки з сірчистих руд, а також використані дані активних протитечійних екстракторів з області гідрометалургійних заводів України.Item Гідродинаміка руху теплового агенту крізь стаціонарні шари вологого та сухого торфу(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Кіндзера, Д. П.; Атаманюк, В. М.; Госовський, Р. Р.; Kindzera, D. P.; Atamanyuk, V. M.; Hosovkyi, R. R.; Національний університет “Львівська політехніка”Для зменшення енергозатрат процесу сушіння торфу та підвищення якості про- дукту запропоновано метод фільтраційного сушіння. Проаналізовано теоретичні аспек- ти визначення втрат тиску в стаціонарних шарах пористих матеріалів. Досліджено гідродинаміку руху теплового агенту крізь стаціонарні шари вологого і сухого шарів торфу. На основі узагальнення результатів експериментальних досліджень отримано залежність для розрахунку втрат тиску в стаціонарному шарі торфу під час профільт- ровування крізь нього теплового агенту. Виведене рівняння є корисним на етапі проектування обладнання для сушіння торфу, оскільки дає змогу теоретично розраху- вати втрати тиску в шарах торфу за подібних гідродинамічних умов у межах досліджу- ваних висот шарів матеріалу від 20.10-3м до 50.10-3м.Item Дослідження впливу режимних факторів на кінетику процесу дегідратації заліза (II) сульфат гептагідрату фільтраційним методом(Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Кіндзера, Д. П.; Кочубей, В. В.; Атаманюк, В. М.; Цюра, Н. Я.; Гелеш, А. Б.; Kindzera, D. P.; Kochubei, V. V.; Atamanyuk, V. M.; Tsiura, N. Y.; Helesh, A. B.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityЗапропоновано фільтраційний метод постадійної дегідратації заліза (ІІ) сульфат гептагідрату. На основі узагальнення експериментальних даних гідродинаміки процесу, отримано розрахункову залежність, що дає змогу теоретично визначати втрати тиску у стаціонарному шарі FeSO4∙7H2O. За результатами комплексного термічного аналізу, встановлено закономірності протікання процесу дегідратації FeSO4∙7H2O в різних температурних інтервалах. Для реалізації дегідратації FeSO4∙7H2O, з відщепленням перших трьох молекул кристалізаційної води, обрано температуру 339 К, яка забезпечує збереження кристалічного стану продукту. Досліджено кінетику видалення вологи з FeSO4∙7H2O за різних висот шару матеріалу та швидкостей руху теплового агенту. На основі проведених розрахунків енергозатрат, встановлено оптимальні параметри процесу: висоту стаціонарного шару H = 60.10-3м та фіктивну швидкість руху теплового агенту v0 = 0,86 м/с.Item Дослідження кінетики та методу енергозбереження в процесі сушіння цукатів із груш(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено кінетику сушіння гарячих (80 °С) та холодних (20 °С) цукатів із груш. В результаті узагальнення дослідних даних визначено коефіцієнт сушіння та виведено аналітичну залежність для розрахунку часу сушіння. Отримано експериментальні дані щодо зміни температури теплового агенту за висотою шару цукатів. Доведено, що припинення подавання гарячого теплового агенту в певний момент часу та охолодження верхніх шарів цукатів холодним тепловим агентом і одночасне досушування нижніх шарів дасть змогу зменшити енергетичні затрати процесу на 1135,64 кДж/кгItem Дослідження кінетичних процесів насичення цукатів в промислових умовах(Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityРозглянуто процес насичення цукрозою частинок плодів гарбуза. Розроблено експериментальну установку насичення частинок плодів цукром в умовах інтенсивного пневматичного перемішування. Отримані кінетичні залежності насичення цукатів та зміни концентрації цукрового сиропу за різних температур. Проведене порівняння умов насичення за різних співвідношень “цукат : сироп”. Математичним узагальненням підтверджено обране авторами статті співвідношення “цукат : сироп”. Згідно з обраною математичною моделлю, проведено узагальнення результатів досліджень насичення частинок плодів гарбуза цукром в умовах зміни в часі концентрації як цукатів та і сиропу.Item Енергетичний аналіз технологічної лінії виробництва цукатів з моркви(Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityРозроблено енергоощадну схему виробництва цукатів з моркви. В розробленій схемі впроваджено: промивання сировини 1 % розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат сушать у змінному температурному режимі, а саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 °С, на завершальній стадії – тепловим агентом температурою 20 °С. Здійснено моделювання традиційної та енергоощадної схем виробництва цукатів з моркви в універсальній моделювальній програмі ChemCad. Проаналізовано результати моделювання. Доведено, що загальна енергоефективність упровадженої технології становить 340, 4 МДж/год або 354,6 кДж/кг готового продукту.