Chemistry, Technology and Application of Substances

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/45006

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетики та методу енергозбереження в процесі сушіння цукатів із груш
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено кінетику сушіння гарячих (80 °С) та холодних (20 °С) цукатів із груш. В результаті узагальнення дослідних даних визначено коефіцієнт сушіння та виведено аналітичну залежність для розрахунку часу сушіння. Отримано експериментальні дані щодо зміни температури теплового агенту за висотою шару цукатів. Доведено, що припинення подавання гарячого теплового агенту в певний момент часу та охолодження верхніх шарів цукатів холодним тепловим агентом і одночасне досушування нижніх шарів дасть змогу зменшити енергетичні затрати процесу на 1135,64 кДж/кг
  • Thumbnail Image
    Item
    Енергетичний аналіз технологічної лінії виробництва цукатів з моркви
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розроблено енергоощадну схему виробництва цукатів з моркви. В розробленій схемі впроваджено: промивання сировини 1 % розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат сушать у змінному температурному режимі, а саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 °С, на завершальній стадії – тепловим агентом температурою 20 °С. Здійснено моделювання традиційної та енергоощадної схем виробництва цукатів з моркви в універсальній моделювальній програмі ChemCad. Проаналізовано результати моделювання. Доведено, що загальна енергоефективність упровадженої технології становить 340, 4 МДж/год або 354,6 кДж/кг готового продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетичних процесів насичення цукатів в промислових умовах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розглянуто процес насичення цукрозою частинок плодів гарбуза. Розроблено експериментальну установку насичення частинок плодів цукром в умовах інтенсивного пневматичного перемішування. Отримані кінетичні залежності насичення цукатів та зміни концентрації цукрового сиропу за різних температур. Проведене порівняння умов насичення за різних співвідношень “цукат : сироп”. Математичним узагальненням підтверджено обране авторами статті співвідношення “цукат : сироп”. Згідно з обраною математичною моделлю, проведено узагальнення результатів досліджень насичення частинок плодів гарбуза цукром в умовах зміни в часі концентрації як цукатів та і сиропу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Моделювання та оптимізація роботи ректифікаційної колони для отримання 97 % пропілену
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Гузьова, І. О.; Huzova, I. O.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Розглянуто моделювання в універсальній моделювальній програмі ChemCad ректифікаційної установки для розділення бінарної суміші “пропілен – пропан”. Отримано в табличній та графічній формах характеристики потоків та технологічні параметри колони. Отримано конструктивні характеристики як колони загалом, так і її елементів. У грошовому еквіваленті розраховано ціну обладнання. Розв’язано задачу оптимізації максимізацією продуктивності колони за дистилятом. У результаті оптимізації вихід товарного пропілену збільшився на 138,78 кг/годину. Розрахований критерій оптимізації дорівнює 97 %. Отримано в табличній та графічній формі всі характеристики колони, яка працює в оптимальному режимі.