Chemistry & Chemical Technology

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2083

Паралельна назва: Хімія та хімічна технологія Додаткові відомості: наук.-техн. журн. Відом. про відпов.: Lviv Politechnic National University

News

Науково-технічний журнал “Хiмiя та хiмiчна технологiя”
Виходить щоквартально з вересня 2007 року.
Засновник i видавець Нацiональний унiверситет “Львiвська полiтехнiка”
Контактна адреса: Нацiональний унiверситет “Львiвська полiтехнiка”
вул. Бандери,12, 70013, Україна
Тел.:+30322 2582166
e-mail: mbratych@polynet.lviv.ua
http://nauka.lp.edu.ua/
Мова видання англійська.

Browse

Search Results

Now showing 1 - 1 of 1
  • Thumbnail Image
    Item
    Preparation and characterization of compounds based on poly(hydroxymethylacrylamide) and post-consumer polypropylene
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Cirne, Ilma; Esperidiao, Maria; Boaventura, Jaime; Lucas, Elizabete
    In this work, in order to obtain materials with potential for treatment of water from oil industry, polymer composites were synthesized by polymerization reaction via free radical using n-hydroxymethyl acrylamide (HMAA) in the presence of post-consumer polypropylene (PP) with subsequent condensation reaction catalyzed by heating, which avoids the use of crosslinking agents. The products were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), optical microscopy (OM), differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA) and X-ray diffraction (XRD). Moreover, the bulk density and the degree of swelling were also determined. The synthesis was shown to be reproducible and led to achieving polymer composites with high levels of PP after usage from food packaging, which can be associated with a relatively low cost of production. The swelling capacity and the thermal stability of the composite increased with increasing PP content in the mixture. З метою отримання матеріалів для оброблення стічних вод нафтової промисловості синтезовані полімерні композити. Синтез проводили реакцією полімеризації за участю вільних радикалів з використанням н-гідроксиметил акриламіду у присутності пост-споживчого поліпропілену (ПП) з подальшою реакцією конденсації за нагрівання, що дозволяє уникнути використання структуруючих агентів. Характеристику продуктів проведено за допомогою Фур'є ІЧ-спектроскопії, оптичної мікроскопії, диференціальної скануючої калориметрії, термогравіметричного аналізу і рентгенівської дифракції. Визначено насипну густину та ступінь набухання продуктів. Показано, що синтез є відтворювальним, а використання ПП від упакування харчових продуктів знижує вартість виробництва. Здатність до набухання і термостійкість композиту зростає зі збільшенням вмісту ПП в суміші.