Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетики та методу енергозбереження в процесі сушіння цукатів із груш
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено кінетику сушіння гарячих (80 °С) та холодних (20 °С) цукатів із груш. В результаті узагальнення дослідних даних визначено коефіцієнт сушіння та виведено аналітичну залежність для розрахунку часу сушіння. Отримано експериментальні дані щодо зміни температури теплового агенту за висотою шару цукатів. Доведено, що припинення подавання гарячого теплового агенту в певний момент часу та охолодження верхніх шарів цукатів холодним тепловим агентом і одночасне досушування нижніх шарів дасть змогу зменшити енергетичні затрати процесу на 1135,64 кДж/кг
  • Thumbnail Image
    Item
    Енергетичний аналіз технологічної лінії виробництва цукатів з моркви
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розроблено енергоощадну схему виробництва цукатів з моркви. В розробленій схемі впроваджено: промивання сировини 1 % розчином NaHCO3, зменшення витрати води на бланшування, зменшення витрати сиропу для насичення сировини цукром. Впроваджено нову технологію сушіння: цукат сушать у змінному температурному режимі, а саме: на початкових стадіях тепловим агентом температурою 70 °С, на завершальній стадії – тепловим агентом температурою 20 °С. Здійснено моделювання традиційної та енергоощадної схем виробництва цукатів з моркви в універсальній моделювальній програмі ChemCad. Проаналізовано результати моделювання. Доведено, що загальна енергоефективність упровадженої технології становить 340, 4 МДж/год або 354,6 кДж/кг готового продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетичних процесів насичення цукатів в промислових умовах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I. O.; Atamanyuk, V. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розглянуто процес насичення цукрозою частинок плодів гарбуза. Розроблено експериментальну установку насичення частинок плодів цукром в умовах інтенсивного пневматичного перемішування. Отримані кінетичні залежності насичення цукатів та зміни концентрації цукрового сиропу за різних температур. Проведене порівняння умов насичення за різних співвідношень “цукат : сироп”. Математичним узагальненням підтверджено обране авторами статті співвідношення “цукат : сироп”. Згідно з обраною математичною моделлю, проведено узагальнення результатів досліджень насичення частинок плодів гарбуза цукром в умовах зміни в часі концентрації як цукатів та і сиропу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретичне обґрунтування та апаратурне оформлення енергоефективного методу сушіння цукатів
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Гузьова, І. О.; Атаманюк, В. М.; Huzova, I.; Atamanyuk, V.; Національний університет “Львівська політехніка”; Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного; Lviv Polytechnic National University; Hetman Petro Sahaidachnyi National Army Academy
    Розглянуто процес сушіння цукатів із груш, який відбувається профільтровуванням теплового агента в напрямку “перфорована перегородка – шар цукатів”. Отримано кінетичну криву сушіння та розрахований тепловий баланс процесу на основі диференційного рівняння нестаціонарного тепломасообміну. Доведено, що накопиченої під час сушіння теплової енергії в нижніх шарах цукатів буде достатньо для досушування верхніх шарів. Розраховано енергетичний ефект, отриманий від впровадження нового методу сушіння. Запропоновано та розраховано установку для енергоефективного методу сушіння цукатів.