Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження складу та антиоксидантної дії хлороформного екстракту трави Ficaria verna
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Карпюк, В. Р.; Поліш, Н. В.; Качмар-Кос, Н. Я.; Павлюк, І. В.; Конечна, Р. Т.; Karpiuk, V. R.; Polish, N. V.; Kachmar-Kos, N. Ya.; Pavliuk, I. V.; Konechna, R. T.; Національний університет “Львівська політехніка”; АТ “Галичфарм”; Lviv Polytechnic National University; JSC “Halychpharm”
    Наведено результати дослідження хлороформного екстракту трави Ficaria verna, зокрема визначено хімічний склад та антиоксидантну активність. Ідентифіковано 38 летких сполук: вищі жирні кислоти, естери жирних кислот, моноциклічні та біциклічні монотерпеноїди, насичені вуглеводні (алкани) тощо. Встановлено, що хлороформний екстракт проявляє антиоксидантну дію. Крім того, високий вміст біологічно активних речовин у ліпофільній леткій фракції Ficaria verna свідчить про перспективи подальших досліджень.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження антиоксидантної активності екстрактів лікарських рослин
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Середюк, К. М.; Стадницька, Н. Є.; Яремкевич, О. С.; Павлюк, І. В.; Дякон, І. В.
    Досліджено інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) та окисної модифікації білків (ОМБ) екстрактів зі шроту лікарських рослин материнки звичайної (Origanum vulgare L.), моркви дикої (Daucus carota), хмелю звичайного (Humulus lupulus). Порівняно їхні активності з відомим антиоксидантом – аскорбіновою кислотою. Встановлено, що за дії всіх досліджуваних екстрактів лікарських речовин спостерігається гальмування вільнорадикальних процесів за двома показниками оксидативного стресу – ПОЛ та ОМБ, що відображає зниження рівня їх тіобарбітур-активних продуктів (ТБКАП) та вмісту карбонільних груп (КГ) відносно контролю. The intensity of lipid peroxidation (LPO) and oxidative modification of proteins (OMР) by extracts from herbs meal Oregano (Origanum vulgare L.), wild carrot (Daucus carota), conventional hops (Humulus lupulus) was researched. The comparison of their activities with known antioxidant ascorbic acid was carried out. It was established that under the influence of investigated extracts was observed inhibition of free radical processes in two indices of oxidative stress – LPO and OMР, reflecting the decline in their tiobarbitur-active products (TBKAP) and the content of carbonyl groups (CG) relative to control.
  • Thumbnail Image
    Item
    Оптимізація умов технологічного процессу переробки шроту Origanum vulgare, Daucus сarota, Humulus lupulus
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015) Павлюк, І. В.; Стадницька, Н. Є.
    Апробовано технології переробки шротів Origanum vulgare, Daucus сarota, Humulus lupulus з метою пошуку найефективнішої для вилучення комплексу біологічно активних речовин з цієї рослинної сировини. Досліджено ефективність застосування для одержання комплексу БАР класичної мацерації, кавітації та екстракції зрідженим діоксидом вуглецю, про ефективність яких робили висновок за вмістом в екстракті суми БАР, флавоноїдів та виходом густого екстракту. Підібрано оптимальний розчинник та час екстракції, що дає змогу одержати максимальну кількість густого екстракту з найвищим вмістом флавоноїдів. The technologies of processing the Origanum vulgare, Daucus сarota, and Humulus lupulus meals has been tested aimed at finding the most effective technology for the extraction of the complex of the biologically active substances from the above mentioned plant raw material. The efficiency of the application of maceration, cavitation, and extraction using liquefied carbon dioxide to obtain the complex of BAS has been investigated. The conclusion about its efficiency was made based on the presence of the sum of BAS, flavonoids, and the thick extract output. The optimal solvent and extraction time was selected, allowing to obtain a maximum amount of the thick extract with the highest content of flavonoids.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження перспективності використання плодів моркви дикої як джерела нових комплексів біологічно активних речовин
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Стадницька, Н. Є.; Павлюк, І. В.; Думич, І. І.; Блонський, О. В.
    З метою вивчення можливості розширення спектра використання комплексів біологічно активних речовин моркви дикої проведено початковий скринінг фітохімічного складу і антимікробної активності водно-спиртової витяжки з насіння моркви дикої та проведено комп’ютерний скринінг біологічної активності діючих речовин за програмою PASS. У досліджуваному екстракті ідентифіковано хлорогенову, кавову, розмаринову кислоти, рутин, апігенін, лютеолін, гіперозид. Виявлено антимікробну активність досліджуваної витяжки до різних штамів Staphylococcus aureus. Одержані результати свідчать про доцільність подальшого дослідження моркви дикої як сировини для одержання фітопрепаратів з антиоксидантною та антимікробною дією. In order to explore the possibility of expanding the range of use of complex biologically active compounds of wild carrot an initial screening of phytochemical composition and antimicrobial activity of water and ethanol extract from seeds of wild carrot was conducted and computer screening of biological activity of active substances by program PASS was carried out. In the investigated extract chlorogenic, caffeic, osemary acids, rutin, apigenin, luteolin, hyperoside were identified. Antimicrobial activity of the nvestigated tinctures to different strains of Staphylococcus aureus was revealed. The obtained results showed the feasibility of further research of wild carrot as raw material for herbal medicines with antioxidant and antimicrobial activity.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вивчення фітохімічного складу скорзонери пурпурової та антимікробних властивостей її настоянки
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Стадницька, Н. Є.; Павлюк, І. В.; Платонов, М. О.; Оверко, Н. Г.; Губицька, І. І.; Новіков, В. П.
    З метою вивчення спектра фармакологічної дії S.purpurea було проведено аналіз даних літературних джерел, визначено компонентний склад методом ВЕРХ, досліджено чутливість мікроорганізмів до дії водно-спиртової настоянки S.purpurea та проведено комп’ютерний скринінг біологічної активності діючих речовин за програмою PASS. У досліджуваному екстракті ідентифіковано хлорогенову, кофеїнову, ферулову, розмаринову кислоти, лютеолін, кверцетин, апігенін, апігенін-7-глікозид, рутин. Виявлено антимікробну активність досліджуваної настоянки до різних штамів Staphylococcus aureus. Одержані результати свідчать про доцільність подальшого дослідження скорзонери пурпурової як сировини для одержання фітопрепаратів з антиоксидантною та антимікробною дією. To study the action spectrum of S.purpurea, the analysis of the literary sources was made, the component structure was determined by the HPLS method, the sensitivity of the microorganisms against aqueous-alcohol tincture of S.purpurea was studied, and the computer screening of the biological activity of the substances using PASS was undertaken. There were identified chlorogenic, caffeine, ferulaic, rosemary acids, luteolin, quercetin, apigenin, apigenin-7-glucoside, and rutin. The antimicrobial activity of the tincture under investigation against different Staphylococcus aureus isolates was identified. The results of the investigation confirm the feasibility of the further research of Scorzonera purpurea as raw material for herbal remedies with antioxidant and antimicrobial properties.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вибір оптимальних технологічних параметрів отримання антимікробної настоянки
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Стадницька, Н. Є.; Павлюк, І. В.; Швець, В. В.; Губицька, І. І.; Лубенець, В. І.; Новіков, В. П.
    Експериментально обґрунтовано вплив технологічних параметрів (вид та розмір частинок сировини, співвідношення сировина–екстрагент, час настоювання) на показники антимікробної активності настоянки із звіробою звичайного (Hypericum perforatum). The article experimentally proved the influence of technological parameters (species and size of particles of raw, ratio of raw-extractant, time of infusion) on parameters of antimicrobial activity of tincture (Hypericum perforatum).