Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Thumbnail Image
    Item
    Some mechanisms of Lactobacillus reuteri action as a probiotic microorganism
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Червецова, В. Г.; Дмитрів, А. З.; Гавриляк, В. В.; Лубенець, В. І.; Chervetsova, V. H.; Dmytriv, A. Z.; Havryliak, V. V.; Lubenets, V. I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У роботі розглянуто окремі морфологічні, фізіологічні та біохімічні характеристики пробіотичного виду молочнокислих бактерій Lactobacillus reuteri. Цей вид, відповідно до літературних джерел, виділено з нормальної мікробіоти людини, інших представників класу Mammalia, а також бройлерів та хлібної закваски. Опрацювання літературних та інтернет-джерел дало змогу визначити важливість застосування різних штамів L. reuteri у сучасних біологічно активних харчових добавках. У роботі розглянуто деякі фізіологічні особливості цього мікроорганізму з погляду позитивного впливу на функціонування шлунково-кишкового тракту людини та формування імунітету. На основі розглянутих теоретичних даних зроблено висновок про необхідність подальшого практичного вивчення L. reuteri як потенційного пробіотика для фармацевтичної та харчової промисловості.
  • Thumbnail Image
    Item
    Influence of garlic extract on test-culture of bacteria and fungi
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Стадницька, Н. Є.; Брида, О. Р.; Гаєвська, А. А.; Червецова, В. Г.; Лубенець, В. І.; Новіков, В. П.; Stadnytska, N. E.; Bryda, O. R.; Hajevska, A. A.; Chervetsova, V. H.; Lubenets, V. I.; Novikov, V. P.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Розвиток фармацевтики привів до збільшення різноманітних протигрибкових засобів на фармацевтичному ринку. З часом у мікроорганізмів розвивається резистентність до препаратів. Тому напрям досліджень протигрибкових засобів вважають перспективним. Особливе місце займають препарати на основі лікарської рослинної сировини, такої, як часник звичайний (Allium sativum). Тому нами досліджено вплив спиртового екстракту часнику звичайного на тест-культури грибів Penicillum chryzogenum, Candida lypolitica, Aspergillus niger. Можна зазначити позитивний фунгіцидний вплив на досліджувані культури, що зумовлений наявністю комплексу біологічно активних сполук з антимікробними властивостями та їх екстракцією в умовах проведення експерименту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Отримання та оптимізація умов культивування нагромаджувальних культур целюлолітичних мікроорганізмів для компостування
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Червецова, В. Г.; Заярнюк, Н. Л.; Швед, О. В.; Буцяк, В. І.; Новіков, В. П.; Chervetsova, V. H.; Zaiarniuk, N. L.; Shved, O. V.; Butsyak, V. I.; Novikov, V. P.; Львівский національний університет ветиринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького; Національний університет “Львівська політехніка”
    Опрацьовано способи виділення та умови культивування культур аеробних целю- лолітичних бактерій та грибів з високою целюлазною активністю з метою подальшого одержання ферментних препаратів на їх основі. Як джерело нагромаджувальних культур целюлолітичних мікроорганізмів використовували природні субстрати. Визна- чено морфологічні ознаки та фізіологічні особливості біомаси виділених мікроорганізмів для підсилення компостування твердих відходів та утилізації опалого листя.
  • Thumbnail Image
    Item
    Окремі фізіологічні та технологічні характеристики промислових йогуртів для дитячого харчування
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.; Микитюк, О. М.; Новіков, В. П.; Chervetsova, V. H.; Z. V. Gubrii.; Shved, O. V.; Mykytiuk, O. M.; Novikov, V. P.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Досліджено окремі біотехнологічні характеристики промислових дитячих йогуртів. Об’єкти досліджень вибирали незалежним маркетинговим опитуванням. Визначено органолептичні характеристики отриманих ферментованих напоїв. У цих продуктах визначали зброджувальну активність, вміст крохмалю, кількісний та якісний склад мікрофлори. Запропоновано новий метод визначення наявності консервантів у молочнокислих напоях. Опрацьовано додаткові методи контролю, які можна застосовувати у біотехнології молочнокислих продуктів.