Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Thumbnail Image
    Item
    Interaction of 5-substituted 1,4-naphthoquinones and amino thiotriazoles: reaction ways and regioselectivity
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Shakh, Yuriy; Slesarchuk, Mykhaylo; Syngaevsky, Vadym; Bolibrukh, Khrystyna; Karkhut, Andriy; Polovkovych, Svyatoslav; Shevchuk, Liliya; Novikov, Volodymyr; Lviv Polytechnic National University
    Проведено реакції нуклеофільного заміщення між 5-R-2,3-дихлоро-1,4-нафтохінонами і 4-аміно-5-гетерил- 4H-1,2,4-триазол-3-тіолами. Показано, що взаємодія може відбуватися за двома альтернативними напрямами, які регулюються за допомогою умов реакції. Проведено пошук відмінностей в реагуючих атомах досліджуваних молекул внаслідок порівняння розрахованих індексів Фукуї. Експери- ментально показано вплив електронодонорних та електроноакцепторних замісників у 5 положенні 2,3-дихлор- 1,4-нафтохінону на регіоселективність перебігу реакції нуклеофільного заміщення. Порівняння отриманих спектрів 1H ЯМР з DFT розрахованими для обох можливих форм одержуваних продуктів дає можливість однозначно віднести синтезовані сполуки відповідним структурам. Синтезовані сполуки охарактеризовані за допомогою ІЧ, 1H ЯМР, 13C ЯМР спектроскопії та елементного аналізу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Vibrocavitation decontamination of brewing yeast-containing wastewater
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2017-01-20) Shevchuk, Liliya; Aftanaziv, Ivan; Falyk, Taras; Lviv Polytechnic National University
    Показано, що одним із перспективних напрямів вирішення проблем екологічної безпеки довкілля є створення високоефективних методів знезараження стічних вод та руйнування наявних в них органічних сполук. Запропо- новано конструкцію та описано принцип роботи створеного для очищення стічних вод пивоваріння електромагнітного вібраційного кавітатора, досліджено ефективну технологію віброкавітаційного очищення стоків харчових виробництв. Встановлено, що при очищенні дріжджових стоків пивоварін- ня найвищі ступені знезараження від біологічних і органічних забруднень забезпечуються спільною дією віброкавітації та відповідних процесів оброблення газів, зокрема азоту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Change of bacterial amount during sonication
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Koval, Iryna; Shevchuk, Liliya
    The dynamics of the change of microbial amounts in water medium in sonication time was determined. Gases bubbling of different nature into the reaction medium for water disinfection from bacteria under cavitation conditions is proposed in the article. The rate constants of destruction of Bacillus cereus bacteria type in the gas atmosphere are expected. It was determined that the processes microorganisms’ destruction at bubbling of all investigated gases are described by the kinetic equations of the first order.
  • Thumbnail Image
    Item
    Biopolymers for seed presowing treatment
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2014) Struminska, Olena; Kurta, Sergey; Shevchuk, Liliya; Ivanyshyn, Stanislaw
    Physico-chemical properties of specially modified forms of natural biopolymers – carboxymethyl cellulose and xanthan gum – were studied. The effectiveness and ability to film formation of water soluble polymeric compositions of these biopolymers, their influence on the growth and productivity of agricultural crops were examined. The effect of the biopolymers, mineral fertilizers and micronutrients content in the solution on its viscosity, as well as the dependence of the formed films thickness on the content of modified biopolymers and fertilizers were investigated. It was established that using natural film-forming compositions the consumption of fertilizers and micronutrients per hectare of crops reduces significantly (by 10–100 times), the yield of plants increases by 15–80 %. The compositions are characterized by high sanitary, hygienic and ecological indicators. Розглянуто фізико-хімічні властивості спеціально модифікованих форм природних біополімерів – карбоксиметилцелюлози та ксантанової смоли. Проведено дослідження ефективності та здатності до плівкоутворення водорозчинних композицій цих біополімерів, їх впливу на ріст і продуктивність сільськогосподарських культур. Досліджено залежності між зміною вмісту біополімерів, мінеральних добрив і мікроелементів у розчині та його в׳язкістю, а також залежність товщини утворених плівок від вмісту модифікованих біополімерів та мінеральних добрив. Встановлено, що застосовування природних плівкоутворюючих композицій значно, у 10–100 раз, знижує розхід мінеральних добрив та мікроелементів на гектар посівів та підвищує на 15–80% врожайність сільськогосподарських культур. Композиції характеризуються високими санітарно-гігієнічними та екологічними показниками.
  • Thumbnail Image
    Item
    Whey disinfection and its properties changed under ultrasonic treatment
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013) Kondratovych, Orest; Koval, Iryna; Kyslenkо, Volodymyr; Shevchuk, Liliya; Predzumirska, Lesia; Maksymiv, Natalia
    The effect of ultrasonic cavitation on the vital activity of microorganisms in lactowhey has been investigated. The influence of different gases on the process proceeding and oxygen role in the oxidation of whey organic components under the influence of ultrasound has been determined. The destruction of protein macromolecules takes place in whey chemical structure after ultrasonic treatment. The destruction has been investigated and branched amino and carboxyl groups in whey peptides have been observed. Досліджено вплив ультразвукової кавітації на життєдіяльність мікроорганізмів, що містяться в молочній сироватці. Визначено вплив різних газів на проходження процесу дезінфекції та окиснення органічних речовин, що містяться у молочній сироватці. Показано, що в хімічній структурі сироватки після ультразвукової обробки відбувається деструкція білків. Досліджено деструкцію макромолекул білка і виявлено розгалужені аміно- і карбоксильні групи в пептидах сироватки.
  • Thumbnail Image
    Item
    Equipment for magnetic-cavity water disinfection
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Shevchuk, Liliya; Strogan, Orysya; Koval, Iryna
    Push-pull vibratory electromagnetic cavitator of resonance action consists of two electromagnets, an elastic system connecting their stators and anchors, and two cavitation breakers located in the flowing liquid in the form of soundboards with holes which fluctuate in antiphase. High degree of biological disinfection of water with the productivity of approximately 3.5 m3/h at its continuous supply is provided due to the combination of magnetic and cavitation effects. Двотактний вібраційний електромагнітний кавітатор резонансної дії складається із двох електромагнітів, пружної системи, що з’єднує їх статори та якорі, і розташованих у протічній рідині збурювачів кавітації у вигляді двох дек із отворами, що коливаються у противофазі. Завдяки поєднанню магнітного та кавітаційного впливів забезпечує високу ступінь біологічного знезараження води при її неперервному подаванні із продуктивністю приблизно 3,5 м3/год.
  • Thumbnail Image
    Item
    Kinetic regularities of the processes of accumulation and destruction of microorganisms in water at bubbling of the different gases
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Koval, Iryna; Kislenko, Volodymyr; Shevchuk, Liliya; Starchevskyy, Volodymyr
    Kinetics of microorganisms accumulation (the first stage) and destruction (the second stage) in water dispersion in the air atmosphere and at bubbling of oxygen, argon and helium has been investigated. The accumulation of microorganism takes place in oxygen and in the air atmosphere at the first stage. The microorganisms destruction was observed at bubbling of the system by argon, helium during the whole process, however, in the air atmosphere and oxygen – in the second stage. Mathematical model of these two processes was elaborated and the rate constants of microorganisms destruction and propagation were calculated. Досліджено кінетику нагромадження (І стадія) і руйнування мікроорганізмів (ІІ стадія) у водній дисперсії в атмосфері повітря i при барботуванні кисню, аргону і гелію. Нагромадження мікроорганізмів при барботуванні системи киснем і в атмосфері повітря відбувається на першій стадії. Загибель мікроорганізмів спостерігалась при барботуванні аргоном, гелієм протягом всього процесу, однак в атмосфері повітря та кисню – на другій стадії. Розроблена математична модель обох процесів та обчислені константи швидкості нагромадження і руйнування мікроорганізмів.