Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 17
  • Thumbnail Image
    Item
    Одержання ізовалеріанової кислоти методом екстрагування із рослинної сировини
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Дячок, В. В.; Дячок, І. Л.; Іванків, О. Л.; Dyachok, V. V.; Diachok, I. L.; Ivankiv, O. L.; Національний університет “Львівська політехніка”; Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького; Lviv Polytechnic National University; Danylo Halytsky Lviv National Medical University
    Наведено математичний опис процесу одержання ізовалеріанової кислоти методом екстрагування коренів та кореневищ валер’яни лікарської з урахуванням особливостей її хімічної будови та природи екстрагенту. Обґрунтовано традиційний перебіг екстракційного процесу, тобто пряму лінію рівноваги у випадку використання водно-спиртового розчину як екстрагенту та нетрадиційний випадок, із застосуванням як екстрагенту води знесоленої, що зображається опуклою лінією рівноваги. Причиною нетрадиційного перебігу є явище утворення асоціатів між дифільними молекулами ізовалеріанової кислоти та дипольними молекулами води. Для виділення ізовалеріанової кислоти із екстракту біологічно активних сполук досліджено можливість застосування йонного обміну. Підтверджено ідентичність ізовалеріанової кислоти, одержаної таким способом, методом газової хроматографії
  • Thumbnail Image
    Item
    Визначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопії
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Глуханюк, А. Р.; Іващук, О. С.; Хом’як, С. В.; Чижович, Р. А.; Кузьмінчук, Т. А.; Семенишин, Є. М.; Hlukhaniuk, A. R.; Ivashchuk, O. S.; Khomyak, S. V.; Chyzhovych, R. A.; Kuzminchuk, T. A.; Semenyshyn, Ye. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті наведено результати дослідження зміни якісного складу рослинних олій сої та ріпаку зі зміною ступеня подрібнення сировини, отриманих екстракційним вилученням у стаціонарному шарі в апараті Сокслета із використанням хлористого метилену як розчинника. Проведено досліди для визначення оптичних властивостей олії методом інфрачервоної спектроскопії. Подано інфрачервоні спектри поглинання для різних зразків олій. Результати порівняно із попередніми рефрактометричними дослідженнями та дослідженнями за допомогою ультрафіолетової спектроскопії
  • Thumbnail Image
    Item
    Influence of Extraction Conditions on Qualitative Composition of Vegetable Oils
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Ivashchuk, Oleksandr; Hlukhaniuk, Anna; Semenyshyn, Yevgen; Chyzhovych, Roman; Kuzminchuk, Tetiana; Khomyak, Semen; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено вплив умов одержання ріпакової та соєвої олій методом екстракції у системі «тверде тіло – рідина» на якісний склад одержаних рослинних масел. Визначено основні хімічні константи (кислотне число, йодне число, естерне число, число омилення) та оптичні властивості (рефрактометричний показник заломлення та UV-Vis-спектри) для ріпакової та соєвої олій, одержаних екстракцією, при використанні хлористого метилену як розчинника із вихідної рослинної сировини різного ступеня подрібнення (0,2; 0,5 і 1,0 мм) та суміші подрібнених зернових фракцій. Показано, що ступінь подрібнення вихідної сировини впливає на якісний склад одержаного продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методом
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Глуханюк, А. Р.; Кузьмінчук, Т. А.; Чижович, Р. А.; Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Hlukhaniuk, A.; Kuzminchuk, T.; Chyzhovych, R.; Semenyshyn, Ye.; Ivashchuk, O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти використано полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу подано у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу. Наведено графічні залежності зміни концентрації олії в об’ємі розчинника зі збільшенням тривалості процесу та виходу цільового продукту від зміни розміру сепарованих фракцій.
  • Thumbnail Image
    Item
    Kinetics of ultrasound-assisted extraction of anthocyanin from purple roselle calyces under different pH conditions
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Aryanti, Nita; Nafiunisa, Aininu; Bella, Nayunda; Sanjaya, Rio; Wardhani, Dyah Hesti; Kumoro, Andri Cahyo; Diponegoro University
    Експериментально доведено, що антоціан краще екстрагується за вищих температур. Встановлено, що найбільший вміст антоціану досягається за рівня рН = 2. Застосовано модель кінетики другого порядку, яка добре узгоджується з експериментальними даними
  • Thumbnail Image
    Item
    Розроблення процесу екстракційного розділення глютену
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Германович, С. Б.; Самарик, В. Я.; Нагорняк, М. І.; Носова, Н. Г.; Hermanovych, S. B.; Samaryk, V. Ya.; Nagornyak, M. I.; Nosova, N. G.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Проведено дослідження із переробки кукурудзяного глютену спиртовою екстракцією та визначено оптимальні умови процесу. Запропонована схема екстракції дає змогу отримувати зеїно-жирову фракцію зі ступенем вилучення 95%. Встановлено умови проведення вторинної екстракції для розділення зеїно-жирової фракції з одержання чистого зеїну та жиро-каротиноїдної фракції. Описано комплекс досліджень з метою ефективного використання кукурудзяного глютену для одержання з нього продуктів технологічного та комерційного застосування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Acid hydrolysis and ethanol precipitation for glucomannan extraction from crude porang (amorphophallus oncophyllus) tuber flour
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Kumoro, Andri; Yuganta, Tunjung; Retnowati, Diah; Ratnawati, Ratnawati; Diponegoro University Prof. H. Soedarto, SH Road Tembalang, Semarang, Indonesia
    Досліджено екстракцію глюкоманнану з муки сирих клубнів кислотним гідролізом та осадженням ета- нолу. Досліджено вплив концентрації кислоти, температури та часу й розроблена кінетична модель процесу та її парамет- ри оцінені на основі експериментальних даних. Отримані нові дані щодо виходу та чистоти глюкоманнану за різних умов.
  • Thumbnail Image
    Item
    The investigation of optimal parameters during drying grinded artichoke stemsfor further extraction process
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Кіндзера, Д. П.; Атаманюк, В. М.; Цюра, Н. Я.; Кістечко, М. В.; Kindzera, D. P.; Atamanyuk, V. M.; Tsiura, N. Ya.; Kistechko, M. V.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Наведені результати експериментальних досліджень сушіння подрібнених стебел топінамбура, які можуть бути використані як сировинний матеріал для виробництва екстрактів. Для зниження енерговитрат, запропоновано спосіб фільтраційного сушіння. Проведено вивчення особливостей кінетики і швидкості сушіння. На основі узагальнення результатів досліджень визначені оптимальні параметри для реалізації фільтраційного сушіння стебел топінамбура, що дало змогу зменшити енергозатрати на сушіння і отримати високоякісну сировину для екстрагування біологічно активних сполук. Запропоновано технологічну схему виробництва екстрактів з подрібнених стебел топінамбура.
  • Thumbnail Image
    Item
    Natural deep eutectic solvents in extraction process
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Owczarek, Katarzyna; Szczepanska, Natalia; Plotka-Wasylka, Justyna; Rutkowska, Malgorzata; Shyshchak, Olena; Bratychak, Michael; Namiesnik, Jacek
    Developing new, eco-friendly solvents which would meet technological and economic demands is perhaps the most popular aspects of Green Chemistry. Natural deep eutectic solvents (NADES) fully meet green chemistry principles. These solvents offer many advantages including biodegradability, low toxicity, sustainability, low costs and simple preparation. This paper provides an overview of knowledge regarding NADES with special emphasis on extraction applications and further perspectives as truly sustainable solvents. Показано, що розроблення нових, екологічно чистих розчинників, які відповідали б технологічним та економічним вимогам, є найпопулярнішим аспектом зеленої хімії. Природні глибоко евтектичні розчинники (NADES) повністю відповідають принципам зеленої хімії. Ці розчинники мають багато переваг, в тому числі біодеградабельність, низьку токсичність, стійкість, низьку вартість та простоту приготування. У статті приведено огляд відомостей про NADES з особливим акцентом на застосуванні у процесах екстракції і подальших перспектив як дійсно стійких розчинників.
  • Thumbnail Image
    Item
    Solvent-free microwave extraction as the useful tool for extraction of edible essential oils
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Kusuma, Heri; Putri, Ditta; Dewi, Intan; Mahfud, Mahfud
    Solvent-free microwave extraction (SFME) is proposed as a method for “green” extraction of edible essential oils extensively used in the fragrance, flavour, and pharmaceutical industries and also in aromatherapy. It is a combination of microwave heating and dry distillation, performed at atmospheric pressure without adding any solvent or water. Isolation and concentration of volatile compounds are performed by a single stage. Basil (Ocimum basilicum L.) was extracted with SFME at atmospheric pressure and 373 K for 30 min. The extracted compounds were removed from the aqueous extract by simple decantation, identified by gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Hydrodistillation (HD) of basil was performed with 400 ml of water for 4.5 h for comparison of the results with those provided by the proposed method. SFME method offers important advantages over HD, viz. shorter extraction times (30 min vs. 4.5 h); better yields (0.13 % vs. 0.11 %); environmental impact (energy cost is appreciably higher for performing HD than that required for rapid SFME), cleaner features (as no residue generation and no water or solvent used); and provides a more valuable essential oil. SFME is a green technology and appears as a good alternative for the extraction of edible essential oils from aromatic plants used in aromatherapy and food industry. Запропоновано використовувати мікрохвильову екстракцію без розчинника (МЕБР) як метод «зеленої технології» для екстракції харчових ефірних олій, які широко використовуються у парфумерній та фармацевтичній промисловості, а також в ароматерапії. Такий метод є поєднанням мікрохвильового нагріву та сухої перегонки за атмосферного тиску без додавання будь-якого розчинника або води. Виділення і концентрування летких сполук відбувається одностадійно. За допомогою вказаного методу проведено екстракцію базиліку (Ocimum Basilicum L.) за атмосферного тиску і 373 К протягом 30 хв. Екстраговані компоненти видалені з водного екстракту простою декантацією та ідентифіковані за допомогою газової хроматографії–мас-спектрометрії (ГХ-МС). Для порівняння отриманих результатів проведено гідродистиляцію (ГД) базиліку з 400 мл води протягом 4,5 год. Доведено, що запропонований МЕБР метод має важливі переваги порівняно з ГД, а саме: скорочення часу екстракції (30 хв проти 4,5 ч); вищий вихід (0,13% проти 0,11%); менший вплив на навколишнє середовище (затрати енергії є значно нижчими), не використовується вода або розчинник і не утворюються залишки; отримується більш цінна ефірна олія. Показано, що метод МЕБР відноситься до «зелених технологій» і є хорошою альтернативою для вилучення харчових ефірних олій з ароматичних рослин, які використовуються в ароматерапії і харчовій промисловості.