Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 14
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз асортименту антибактеріальних засобів для системного застосування фармацевтичного ринку України
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Семенчук, Ю. М.; Стадницька, Н. Є.; Semenchuk, Y. M.; Stadnytska, N. Ye.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Наведено результати аналізу асортименту антибактеріальних засобів для системного застосування на фармацевтичному ринку України. Встановлено, що ця група препаратів налічує 972 торговельні назви, найчисленнішою підгрупою є J01D – інші β-лактамні антибіотики – 384 одиниці (39,5 %); за формою випуску переважають порошки 427 назв (43,9 %) та таблетки 347 найменувань (35,7 %); найбільшою є частка антибактеріальних лікарських засобів – 677 назв (69,7 %); 286 найменувань (29,4 %) виготовлені в Україні; за міжнародним непатентованим найменуванням переважають монопрепарати – 825 найменувань (84,9 %).
  • Thumbnail Image
    Item
    Переважаюча мікрофлора природних та стічних вод
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Коваль, І. З.; Koval, I. Z.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Мікробіологічними методами аналізу природних та виробничих стічних вод визначено кількісний та якісний склад мікроорганізмів в них. Показано, що домінуючою мікрофлорою досліджуваних вод є бактерії роду Diplococcus, Sarcina, Bacillus, Pseudomonas, синьо-зелені водорості роду Oscillatoria, а також дріжджі роду Saccharomyces. Для ідентифікації мікроорганізмів вивчались морфологічні, фізіологічні та культуральні ознаки колоній, що виросли на поживних середовищах. Зображено характер росту колоній мікроорганізмів на м'ясо-пептонному агарі (для бактерій) та сусло-агарі (для дріжджів) в чашці Петрі.
  • Thumbnail Image
    Item
    Gas Nature Effect on the Destruction of Various Microorganisms Under Cavitation Action
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-01-24) Koval, Iryna; Starchevskyy, Volodymyr; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено знезараження води від бактерій роду Diplococcus, S.lutea, B.cereus, Ps.fluorescens та дріжджів Sacch.cerevisiae за одночасної дії газ/УЗ як мікроорганізми, які були визначені в природних та стічних водах в домінуючій кількості. Встановлені відносні ряди ефективного руйнування клітин під дією газ/УЗ. Найбільша ефективність знищення мікроорганізмів було досягнуто під дією Ar/УЗ, порівняно з Не/УЗ, СО2/УЗ і О2/УЗ що пояснюється властивостями газу, здатними впливати на сонохімічну активність.
  • Thumbnail Image
    Item
    Vibrocavitation decontamination of brewing yeast-containing wastewater
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2017-01-20) Shevchuk, Liliya; Aftanaziv, Ivan; Falyk, Taras; Lviv Polytechnic National University
    Показано, що одним із перспективних напрямів вирішення проблем екологічної безпеки довкілля є створення високоефективних методів знезараження стічних вод та руйнування наявних в них органічних сполук. Запропо- новано конструкцію та описано принцип роботи створеного для очищення стічних вод пивоваріння електромагнітного вібраційного кавітатора, досліджено ефективну технологію віброкавітаційного очищення стоків харчових виробництв. Встановлено, що при очищенні дріжджових стоків пивоварін- ня найвищі ступені знезараження від біологічних і органічних забруднень забезпечуються спільною дією віброкавітації та відповідних процесів оброблення газів, зокрема азоту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Effectiveness of gas bubbling during short-term cavitational action on the water disinfection from Bacillus cereus bacteria type
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Falyk, T. S.
    Gases bubbling of different nature into the reaction medium for water disinfection from bacteria under cavitation conditions is proposed in the article. It was shown that gas bubbling within the first three minutes of the process leads to acceleration the process of aggregates breaking in the aqueous medium under acoustic conditions, due to the formation of additional cavitational embryos compared with the process without gas bubbling. It was found that in the initial moment of reaction the cavitation energy was spent for breaking of aggregates into a single bacterial cells but cell disruption is slower process unlike disaggregation. Запропоновано подачу газів різної природи в реакційне середовище для знезараження води від бактерій в умовах кавітації. Доведено, що подача газу впродовж перших трьох хвилин процесу пришвидшує розбиття скупчень агрегатів у водному середовищі в акустичних умовах, що пов’язано з утворенням додаткових зародків кавітації порівняно із протіканням процесу за відсутності подачі газу. Встановлено, що у початковий момент реакції енергія кавітації витрачалася на розбивання скупчень бактеріальних агрегатів в поодинокі клітини, а відмирання відбувається повільніше, ніж дезагрегація.
  • Thumbnail Image
    Item
    Мікроорганізми як деструктори та індикатори токсичності гетероциклічних сполук
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Сушко, А. Р.; Дуган, О. М.; Журахівська, Л. Р.; Марінцова, Н. Г.
    Розглянуто проблему забруднення природних об’єктів відходами техногенного походження як накопичувачів токсичних хімічних сполук. Наведено дані щодо кількості відходів роботи підприємств хімічної, гірничорудної, лісової та деревообробної, машинобудівної, металургійної, будівельної, паливно-енергетичної, харчової та легкої промисловостей України та вказано відсоток їх утилізації. Проаналізовано види токсичності речовин та різні види мікроорганізмів, які здатні їх виявляти. Також наведено приклади бактерій, дріжджів і грибів як деструкторів токсичних речовин. The article considers the problem of pollution of natural objects with technogenic waste as storage of toxic chemical compounds. The data on the amount of waste of the enterprises of chemical, mining, forestry and wood processing, machine building, metallurgy, construction, energy, food and light industries of Ukraine and a specified percentage of their disposal is presented. Types of toxic substances and various types of microorganisms that are able to detect them are analyzed. Also are given examples of bacteria, yeast and fungi as destructors of toxic substances.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми
    (Видавництво Львівської політехніки, 2016) Клап, Я. А.; Яремкевич, О. С.; Червецова, В. Г.; Заярнюк, Н. Л.; Новіков, В. П.
    Досліджено вплив акустичного поля (АП) та двох типів магнітних полів – електромагнітного поля (ЕМП) та постійного магнітного поля (ПМП) – на ріст та розмноження бактерій Escherichia coli та Staphylococcus aureus, а також дріжджоподібних грибів Candida tenuis. Встановлено, що бактерії і гриби по-різному реагують на дію ЕМП та ПМП, що, очевидно, зумовлено особливостями їх будови, хімічного складу та метаболізму. На E. coli ЕМП та ПМП мають тимчасово пригнічувальний вплив, що проявлявся тільки у першу добу після опромінення. Дріжджі С. tenuis виявились чутливішими до дії цих полів. Встановлено також, що АП звукового діапазону здатні впливати на бактерії, стимулюючи процеси росту, які проявляється тільки на другий день у бактерій як E. Coli, так і St. аureus. The influence of the sound field (SF) and two types of magnetic fields – electromagnetic fields (EMF) and constant magnetic field (CMF) on the growth and reproduction of bacteria Escherichia coli and Staphylococcus aureus, also yeast Candida tenuis, were investigated. It was proven that bacteria and fungi react differently to the effect of EMF and the CMF, that is caused by specific features of their structures, chemical composition and metabolism. EMF and CMF have temporary depressing effect on E. coli, which was detected only on the first days after exposure. Yeast С. tenuis were more sensitive to the both fields. It was also established that sound range of SF can effect on bacteria (E. coli and St. aureus) by stimulating the growth, which occurs only on the second day.
  • Thumbnail Image
    Item
    Mechanism and kinetic regularities of inactivating effects of cavitation on microorganisms
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2014) Vitenko, Tetyana; Gashchyn, Olga
    Disinfective action of physical-chemical effects accompanying hydrodynamic cavitation on the microorganisms sanitary indices in water has been studied. Disinfection kinetics was found to be dependent on the cavitation field characteristics and the microbes population. Based on the structural-morphological investigation of the E.coli bacteria it was found that antimicrobial effect is obtained due to the mechanical rupture of cells and chemical disinfection, which results from the hydroxyl radicals and hydrogen peroxide effect. Mathematic model that allows predicting the disinfection result under the hydrodynamic cavitation has been developed. The effect of chemicals on E.coli microorganisms under hydrodynamic cavitation has been investigated. Adding of AgNO3 or hydrogen peroxide in the cavitation installation makes it possible to reduce the disinfection time and to decrease the chemical oxides concentration by 50–70 %, which is caused by the synergismeffect. Вивчено знезаражуючу дію фізико-хімічних ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітацію на санітарно-показникові мікроорганізми у воді. Встановлено, що кінетика знезараження залежить від характеристик кавітаційного поля і мікробного навантаження. На основі структурно-морфологічних досліджень бактерій E.colі, встановлено, що антимікробний ефект досягається внаслідок механічного руйнування клітин і хімічного знезараження під впливом радикалів гідроксилу і пероксиду водню. Запропоновано математичну модель, яка дає можливість прогнозувати результат знезараження в умовах гідродинамічної кавітації. Досліджено дію хімічних реагентів на мікроорганізми E.coli, в умовах гідродинамічної кавітації. Встановлено, що введення AgNO3 або пероксиду водню в кавітаційні пристрої дає можливість скоротити тривалість знезараження та зменшення концентрацій хімічних окисників на 50–70 %, що пояснюється синергічним ефектом.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дезінфікуючий вплив ультразвуку на процес очищення стоків пивоварного виробництва
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Кондратович, О. З.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері азоту, гелію та повітря на знезараження мікроорганізмів у процесах очищення стоків бродильних виробництв. З одержаних результатів дослідження встановлено, що вищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of nitrogen, helium and air on microbial decontamination in sewage purification processes of fermentation industries has been investigated. Based on the obtained results, it was found that ultrasonic agitation of nitrogen for the drains of the brewing industry manifests higher efficiency.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості кавітаційної обробки молочної сироватки в присутності газів різної природи
    (Видавництво Львівської політехніки, 2012) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері різних газів на процес знешкодження мікроорганізмів молочної сироватки як основного компонента стоків молочної промисловості, з метою підвищення ефективності технології водоочищення. В полі дії ультразвукових хвиль істотно зменшується значення мікробного числа (МЧ), що покращує санітарно-епідеміологічний стан води. Експериментально доведено, що найвищу ефективність проявляє барботування інертного газу в ультразвуковому полі. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of different gases in a process of destruction of whey microorganisms as the main component of treatment of dairy industry to improve technologies of water treatment was investigated. In the field of ultrasonic waves substantially reduced microbial number (MN) values,which improves the sanitaryepidemiological status of water. Experimentally proved, that the highest efficiency shows flushing of inert gase in the ultrasonic field.