Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Thumbnail Image
    Item
    Визначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопії
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Глуханюк, А. Р.; Іващук, О. С.; Хом’як, С. В.; Чижович, Р. А.; Кузьмінчук, Т. А.; Семенишин, Є. М.; Hlukhaniuk, A. R.; Ivashchuk, O. S.; Khomyak, S. V.; Chyzhovych, R. A.; Kuzminchuk, T. A.; Semenyshyn, Ye. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті наведено результати дослідження зміни якісного складу рослинних олій сої та ріпаку зі зміною ступеня подрібнення сировини, отриманих екстракційним вилученням у стаціонарному шарі в апараті Сокслета із використанням хлористого метилену як розчинника. Проведено досліди для визначення оптичних властивостей олії методом інфрачервоної спектроскопії. Подано інфрачервоні спектри поглинання для різних зразків олій. Результати порівняно із попередніми рефрактометричними дослідженнями та дослідженнями за допомогою ультрафіолетової спектроскопії
  • Thumbnail Image
    Item
    Influence of Extraction Conditions on Qualitative Composition of Vegetable Oils
    (Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Ivashchuk, Oleksandr; Hlukhaniuk, Anna; Semenyshyn, Yevgen; Chyzhovych, Roman; Kuzminchuk, Tetiana; Khomyak, Semen; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено вплив умов одержання ріпакової та соєвої олій методом екстракції у системі «тверде тіло – рідина» на якісний склад одержаних рослинних масел. Визначено основні хімічні константи (кислотне число, йодне число, естерне число, число омилення) та оптичні властивості (рефрактометричний показник заломлення та UV-Vis-спектри) для ріпакової та соєвої олій, одержаних екстракцією, при використанні хлористого метилену як розчинника із вихідної рослинної сировини різного ступеня подрібнення (0,2; 0,5 і 1,0 мм) та суміші подрібнених зернових фракцій. Показано, що ступінь подрібнення вихідної сировини впливає на якісний склад одержаного продукту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методом
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Глуханюк, А. Р.; Кузьмінчук, Т. А.; Чижович, Р. А.; Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Hlukhaniuk, A.; Kuzminchuk, T.; Chyzhovych, R.; Semenyshyn, Ye.; Ivashchuk, O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    У статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти використано полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу подано у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу. Наведено графічні залежності зміни концентрації олії в об’ємі розчинника зі збільшенням тривалості процесу та виходу цільового продукту від зміни розміру сепарованих фракцій.
  • Thumbnail Image
    Item
    Mass Transfer in the Solid-Liquid System: Mechanism and Kinetics of the Extraction Process
    (Видавництво Львівської політехніки, 2020-01-24) Semenyshyn, Yevgen; Atamanyuk, Volodymyr; Rymar, Tetiana; Ivashchuk, Oleksandr; Hlukhaniuk, Anna; Lviv Polytechnic National University
    Вивчено механізм та кінетику вилучення цільових компонентів з мінеральної сировини (сульфуру з сірчаної руди тетрахлоретиленом, Al2O3 з бокситових спеків NaOH, міді з руди та малахіту хлорною кислотою), а також з олій (з амаранту, гібриду амаранту та рижію органічними розчинниками). Проведено експериментальні дослідження для підтвердження дифузійного характеру вилучення цільових компонентів з мінеральної сировини. Визначено коефіцієнти дифузії для мінеральних зразків. Встановлено, що вилучення цільового компонента з рослинної сировини відбувається внаслідок внутрішньої дифузійної передачі компонента до поверхні фазового контакту та зовнішньої дифузії від поверхні до об'єму рідини. Визначено кінетичні та дифузійні коефіцієнти для зразків рослинної сировини.
  • Thumbnail Image
    Item
    Microwave device for obtaining extracts from plant materials
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2017-11-10) Волгушева, Наталія; Георгієш, Катерина; Бошков, Леонід; Volgusheva, Natalia; Heorhiiesh, Kateryna; Boshkov, Leonid; Інститут холоду, кріотехнологій та екоенергетики ім. Мартиновського Одеської національної академії харчових технологій; Odessa National Academy of Food Technologies
    Вивчено метод отримання біопестицидів з рослинної сировини, заснований на застосуванні мікрохвильового електромагнітного поля під час екстрагування. Наведено результати експериментального дослідження ефективності мікрохвильових екстрактів. Показано доцільність екстрагування біологічно активних речовин у мікрохвильовому полі. Застосування методу дає можливість перейти до виробництва великих обсягів препаратів і знизити обсяги хімічних засобів. Запропоновано пристрій для реалізації цього методу. Для збільшення продуктивності доцільно конструювати екстрактор безперервної дії, до цього ж канали входу і виходу повинні бути розраховані так, щоб їхня довжина відповідала довжині позамежного хвилеводу, що гарантує безпеку роботи персоналу з мікрохвильовим пристроєм. Для передачі електромагнітної енергії раціонально використовувати рупорні антени, а діаметр каналу, по якому проходить сировина з екстрагентом, не повинен перевищувати дві глибини проникнення з урахуванням ефекту теплопровідності.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інтенсифікація процесу та кінетика екстрагування цільових компонентів з рослинної сировини
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Семенишин, Є. М.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye. M.; Rymar, T. I.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Досліджено механізм та кінетику екстрагування олії з насіння рослинної сировини органічними розчинниками для різних розмірів зерна. Розглянуто та встановлено найвигідніші умови процесу екстрагування цільових компонентів з рослинної сировини. Досліджено вплив ступеня подрібнення сировини на кінетику процесу екстрагування. Встановлено оптимальні умови проведення процесу екстрагування олії. Встановлено межі перебігу процесів екстрагування та розчинення цільових компонентів з пористих структур рослинної сировини, які визначають швидкість усього процесу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетики екстрагування олії з насіння рижію посівного як альтернативи ріпаку
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015) Семенишин, Є. М.; Стадник, Р. В.; Андрияшева, М. О.; Псюк, Я. Я.
    Наведено результати експериментальних досліджень кінетики та механізму екстрагування олії з насіння рижію посівного як альтернативи ріпаку для її подальшого використання у хімічній промисловості для виробництва біопалива. Встановлено механізм екстрагування та визначено фізичну константу – коефіцієнт дифузії. Встановлено, що процес екстрагування олії з неподрібненого насіння відбувається виключно за внутрішньодифузійним механізмом. Інтенсифікація процесу екстрагування олії забезпечується підвищенням температури та подрібненням насіння, завдяки якому збільшується поверхня фазового контакту та руйнуються бар’єри переміщення цільових компонентів у зерні. The article describes the results of experimental studies of the kinetics and the mechanism of extracting oil from the false flax seeds, as an alternative to the rape plant, for further biofuel production in the chemical industry. The mechanism of extraction and a physical constant, namely a diffusion coefficient, have been determined. The process of extracting oil from the non-ground seeds is exclusively internal diffusion mechanism. The intensification of oil extraction process is achieved by increasing the temperature and grounding the seeds. This leads to increasing the phase contact surface and destroying barriers to moving target components in the grain.
  • Thumbnail Image
    Item
    Kinetic laws of flavanoid extraction from mulberry leaves by extractant cavitation activation
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Vitenko, Tetyana; Gumnitsky, Yaroslav
    Mass transfer in a capillary-porous body-liquid extraction, on condition that an activated and unactivated extractant is used, has been experimentally investigated. The mechanism of the extraction process for extracting the desired components from mulberry leaves has been found. Experimental results are generalized on the base of a mathematical model that allows the process to be predicted when implementing it in practice. Експериментально досліджено масообмін при екстрагуванні в системі капілярно-пористе тіло – рідина за умов використання активованого і неактивованого екстраагента. Встановлено механізм процесу вилучення цільових компонентів з листя шовковиці білої. Експериментальні результати узагальнені на основі математичної моделі, що дає змогу прогнозувати процес під час його реалізації на практиці.