Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Investigation of Hydrogel Sheets Based on Highly Esterified Pectin
    (Видавництво Львівської політехніки, 2022-03-16) Dron, Iryna; Nosova, Nataliia; Fihurka, Nataliia; Bukartyk, Natalya; Nadashkevych, Zoriana; Varvarenko, Serhii; Samaryk, Volodymyr; Lviv Polytechnic National University
    У повідомленні описані особливості фізико-механічних властивостей і абсорбційної спроможності гідрогелів, отриманих на основі високоестерифікованого пектину. На основі ряду експериментальних даних продемонстровано взаємозв’язок між цими величинами та зроблена спроба пояснити отримані залежності через морфологію гідрогелю та механізм його формування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Формування гідрогелів на основі пектину з різним ступенем естерифікації
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Дронь, І. А.; Стасюк, А. В.; Букартик, М. М.; Лугова, Ю. І.; Самарик, В. Я.; Dron, I.; Stasiuk, A.; Bukartyk, M.; Lugova, Yu.; Samaryk, V.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    З використанням пектину зі ступенем естерифікації 81,5 % у роботі одержано різні зразки пектинів зі ступенями естерифікації 40–70 %. Показано, що визначальним фактором для успішного формування гідрогелевих пластин є ступінь естерифікації полісахариду. Встановлено, що гідрогелеві пластини за методом структурування солями кальцію фор- муються лише на основі пектину зі ступенем естерифікації меншим ніж 70 %. Запропо- новано метод отримання гідрогелевих пластин на основі пектину зі ступенем естерифікації більшим ніж 70% через введення додаткового гелеутворюючого полімеру альгінату натрію.
  • Thumbnail Image
    Item
    Antimicrobial packaging materials from poly(lactic acid) Incorporated with pectin-Nisaplin® microparticles
    (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2009) Liu, Lin Shu; Jin, Tony; Finkenstadt, Victoria; Liu, Cheng-Kung; Cooke, Peter; Coffin, David; Hicks, Kevin; Samer, Charlie
    The thermostability of nisin andNisaplin® was investigated in the presence and absence of pectin. By mixing with pectin, both nisin and Nisaplin® were able to inhibit microbial growth, even after heating to 433 K. In contrast, without pectin, the nisin was totally inactivated after heat treatment. Nisin and pectin in solution were complexed, as shown by atomic force microscopic analysis. Probably, the complex formation between the polysaccharide and the polypeptide improves the nisin thermostability; however, a detailed mechanism remains to be resolved. Thin membranes were prepared by coextrusion of poly(lactic acid) andmicroparticles of pectin- Nisaplin®. Despite the high extrusion temperatures, the presence of pectin protected the biological activity of nisin and the resultant membranes were antimicrobial and could be used as an inner layer of multi-layer packagingmaterials for active packaging. Вивчено термостабільність низину та Нисаплину® у присутності та відсутності пектину. Внаслідок змішування низину і Нисаплину® з пектином спостерігається інгібування росту мікробів, навіть при нагріванні до 433 К. Водночас, у відсутності пектину низин повністю дезактивується після термооброблення. Силовим атомним мікроскопічним аналізом встановлено, що низин і пектин у розчині комплексуються. Ймовірно, утворення комплексу між полісахаридами і поліпептидами приводить до підвищення термостабільності низину, незважаючи на те, що механізм цього процесу вимагає ще детального вивчення. Ко-екструзією полімолочної кислоти і мікрочастинок пектин-Нисаплину® були виготовлені тонкі мембрани. Незважаючи на високі температури екструзії, наявність пектину захищає біологічну активність низину і одержані мембрани є антимікробними та можуть використовуватись як внутрішнє покриття багатошарових пакувальних матеріалів.