Електронний архів Науково-технічної бібліотеки
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2
Browse
34 results
Search Results
Item Development of environmentally safe technologies for the extraction of plant raw materials(Видавництво Львівської політехніки, 2023-02-28) Dyachok, Vasyl; Venher, Liubov; Ivankiv, Oksana; Diachok, Iruna; Lviv Polytechnic National University; Danylo Halytsky Lviv National Medical UniversityThe peculiarity of solid bodies of organic origin, in contrast to solid bodies of mineral origin, is that their internal structure is characterized by the presence of two spaces – cellular and intercellular. Such bodies tend to swell upon contact with the extractant. The phenomenon of swelling, during extraction, is always accompanied by the dissolution of target substances contained in the cellular and intercellular space. All these processes create conditions for the diffusion of the dissolved target substance through the cell membrane into the intercellular space, and then through the intercellular space beyond the boundaries of the solid phase particle. This helps to increase the volumes of the cellular and intercellular environment. The absolute value of the volumes of cellular and intercellular spaces is one of the most important values when developing and calculating extraction processes and forecasting environmentally safe technologies for obtaining biologically active compounds. The work presents a method of experimentally calculating the volumes of intercellular and cellular spaces of medicinal plant raw materials of various morphological organs. The established absolute values of the volumes of the cellular and intercellular spaces make it possible to calculate the order of diffusion coefficients of biologically active compounds in the medium of the intercellular space, as well as in the cell membrane. In the future, the determined values of the volumes provide grounds for predicting the regime, kinetics and dynamics of extraction of target substances during the implementation of an environmentally safe technology for obtaining biologically active compounds in production, as well as to support the monitoring of production processes of extraction in digital mode.Item Physical and Mathematical Models of Target Component Extraction from Rectlinear Capillaries(Видавництво Львівської політехніки, 2022-03-16) Gumnitsky, Jaroslav; Venger, Lubov; Sabadash, Vira; Symak, Dmytro; Hyvlud, Anna; Gnativ, Zoriana; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено екстрагування твердого компонента з прямолінійного капіляра. Підтверджено наявність двох зон екстрагування: конвективної та молекулярно-дифузійної. Досліджено вплив вакуумування системи на швидкість екстрагування. Показано збільшення зони конвекції під час вакуумування внаслідок виникнення бульбашок пароподібної фази. Визначено коефіцієнти масовіддачі для конвективної зони. Наведено математичну модель молекулярно-дифузійної стадії з врахуванням нелінійної зміни концентрації компонента у рідині внаслідок переміщення границі екстрагування. Визначено коефіцієнти молекулярної дифузії у капілярі.Item Одержання ізовалеріанової кислоти методом екстрагування із рослинної сировини(Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Дячок, В. В.; Дячок, І. Л.; Іванків, О. Л.; Dyachok, V. V.; Diachok, I. L.; Ivankiv, O. L.; Національний університет “Львівська політехніка”; Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького; Lviv Polytechnic National University; Danylo Halytsky Lviv National Medical UniversityНаведено математичний опис процесу одержання ізовалеріанової кислоти методом екстрагування коренів та кореневищ валер’яни лікарської з урахуванням особливостей її хімічної будови та природи екстрагенту. Обґрунтовано традиційний перебіг екстракційного процесу, тобто пряму лінію рівноваги у випадку використання водно-спиртового розчину як екстрагенту та нетрадиційний випадок, із застосуванням як екстрагенту води знесоленої, що зображається опуклою лінією рівноваги. Причиною нетрадиційного перебігу є явище утворення асоціатів між дифільними молекулами ізовалеріанової кислоти та дипольними молекулами води. Для виділення ізовалеріанової кислоти із екстракту біологічно активних сполук досліджено можливість застосування йонного обміну. Підтверджено ідентичність ізовалеріанової кислоти, одержаної таким способом, методом газової хроматографіїItem Визначення якісних характеристик соєвої та ріпакової олії методом інфрачервоної спектроскопії(Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Глуханюк, А. Р.; Іващук, О. С.; Хом’як, С. В.; Чижович, Р. А.; Кузьмінчук, Т. А.; Семенишин, Є. М.; Hlukhaniuk, A. R.; Ivashchuk, O. S.; Khomyak, S. V.; Chyzhovych, R. A.; Kuzminchuk, T. A.; Semenyshyn, Ye. M.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статті наведено результати дослідження зміни якісного складу рослинних олій сої та ріпаку зі зміною ступеня подрібнення сировини, отриманих екстракційним вилученням у стаціонарному шарі в апараті Сокслета із використанням хлористого метилену як розчинника. Проведено досліди для визначення оптичних властивостей олії методом інфрачервоної спектроскопії. Подано інфрачервоні спектри поглинання для різних зразків олій. Результати порівняно із попередніми рефрактометричними дослідженнями та дослідженнями за допомогою ультрафіолетової спектроскопіїItem Influence of Extraction Conditions on Qualitative Composition of Vegetable Oils(Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Ivashchuk, Oleksandr; Hlukhaniuk, Anna; Semenyshyn, Yevgen; Chyzhovych, Roman; Kuzminchuk, Tetiana; Khomyak, Semen; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено вплив умов одержання ріпакової та соєвої олій методом екстракції у системі «тверде тіло – рідина» на якісний склад одержаних рослинних масел. Визначено основні хімічні константи (кислотне число, йодне число, естерне число, число омилення) та оптичні властивості (рефрактометричний показник заломлення та UV-Vis-спектри) для ріпакової та соєвої олій, одержаних екстракцією, при використанні хлористого метилену як розчинника із вихідної рослинної сировини різного ступеня подрібнення (0,2; 0,5 і 1,0 мм) та суміші подрібнених зернових фракцій. Показано, що ступінь подрібнення вихідної сировини впливає на якісний склад одержаного продукту.Item Дослідження впливу ступеня подрібнення та природи полярних розчинників на ефективність вилучення олії з рослинної сировини екстракційним методом(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Глуханюк, А. Р.; Кузьмінчук, Т. А.; Чижович, Р. А.; Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Hlukhaniuk, A.; Kuzminchuk, T.; Chyzhovych, R.; Semenyshyn, Ye.; Ivashchuk, O.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статті наведено результати експериментальних досліджень процесу екстракції рослинної олії із сої та ріпаку у стаціонарному шарі в апараті Сокслета. Як екстрагенти використано полярні розчинники: хлористий метилен та етанол. Досліджено вплив ступеня подрібнення частинок рослинної сировини на вихід екстрагованої олії. Встановлено вплив розчинників на ефективність процесу. Результати кількісного аналізу подано у вигляді графічних залежностей з наявністю основних параметрів процесу. Наведено графічні залежності зміни концентрації олії в об’ємі розчинника зі збільшенням тривалості процесу та виходу цільового продукту від зміни розміру сепарованих фракцій.Item Oil extraction from the sunflower seeds, mechanism and kinetics of the process(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-24) Семенишин, Є. М.; Атаманюк, В. М.; Добровецька, О. Я.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye.; Atamanyuk, V.; Dobrovetska, O.; Rymar, T.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityНаведено результати досліджень вилучення олії з неподрібненого та подрібненого насіння соняшника різних фракцій методом екстрагування. Досліджено механізм екстрагування та кінетику процесу. Показано, що процес вилучення олії з насіння соняшника складний і складається із внутрішньо-дифузійного і зовнішньо-дифузійного перенесення олії. Вказано, що процес є аналогічним екстракційному вилученню цільових компонентів із насіння більшості видів рослинної сировини. Наведено методику експериментального визначення коефіцієнта дифузії як найповільнішої стадії процесу, яка визначає швидкість всього процесу екстрагування. Показано, що вилучення олії методом екстрагування можна здійснити ефективніше порівняно з методом пресування, особливо у тих випадках, коли вміст олії в насінні низький.Item Problem of disposal of organochlorine waste of vinyl chloride production(Видавництво Львівської політехніки, 2020-02-10) Vasiychuk, Viktor; Kuchera, Yaroslav; Matskiv, Olena; Nahurskyy, Oleh; Kachan, Stepan; Lviv Polytechnic National UniversityThe sources of organochlorine waste formation, its toxicity, and environmental impact are analyzed, and methods of its disposal are considered. The composition of insoluble compounds in the stillage residues of the dichloroethane rectification stage before incineration is determined, and the method of their extraction is proposed. It is established that the use of oxalic and hydrochloric acids as extractants significantly reduces the iron content in the stillage residues of the rectification column, which allows increasing the duration of operation of the organochlorine waste incineration equipment.Item Kinetics of ultrasound-assisted extraction of anthocyanin from purple roselle calyces under different pH conditions(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-01-20) Aryanti, Nita; Nafiunisa, Aininu; Bella, Nayunda; Sanjaya, Rio; Wardhani, Dyah Hesti; Kumoro, Andri Cahyo; Diponegoro UniversityЕкспериментально доведено, що антоціан краще екстрагується за вищих температур. Встановлено, що найбільший вміст антоціану досягається за рівня рН = 2. Застосовано модель кінетики другого порядку, яка добре узгоджується з експериментальними данимиItem Розроблення процесу екстракційного розділення глютену(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Германович, С. Б.; Самарик, В. Я.; Нагорняк, М. І.; Носова, Н. Г.; Hermanovych, S. B.; Samaryk, V. Ya.; Nagornyak, M. I.; Nosova, N. G.; Національний університет “Львівська політехніка”Проведено дослідження із переробки кукурудзяного глютену спиртовою екстракцією та визначено оптимальні умови процесу. Запропонована схема екстракції дає змогу отримувати зеїно-жирову фракцію зі ступенем вилучення 95%. Встановлено умови проведення вторинної екстракції для розділення зеїно-жирової фракції з одержання чистого зеїну та жиро-каротиноїдної фракції. Описано комплекс досліджень з метою ефективного використання кукурудзяного глютену для одержання з нього продуктів технологічного та комерційного застосування.