Хімічна стійкість і стабілізація нітрату крохмалю

Abstract

Досліджено процеси забезпечення хімічної стійкості (стабілізації) нітрату крохмалю, одержаного нітруванням крохмалю двома способами: нітратною кислотою та нітратно-сульфатнокислотною сумішшю. Підтверджено, що у першому випадку нітрат крохмалю значно стійкіший внаслідок відсутності в ньому малостійких сульфатнокислотних естерів. Показано, що для забезпечення стійкості в цьому випадку достатньо 10 хв промивати нітрату крохмаль в 0,19 м3/кг гарячої (95 °C) води. Встановлено, що у випадку нітрування нітратною кислотою зі зростанням вмісту нітрогену в нітраті крохмалю, який характеризує кількість у ньому нітроестерних зв’язків, температура початку активного розкладання зменшується, наближаючись до 168 °C для граничного вмісту нітрогену (14,14 %). Цю температуру запропоновано як показник для оцінювання хімічної стійкості нітрату крохмалю. Одержані дані необхідні для розроблення технології виробництва нітрату крохмалю.
It was studied the processes of ensuring chemical stability (stabilization) of starch nitrate obtained by nitration of starch by two ways: nitric acid and nitric-sulfuric acid mixture. It has been confirmed that, in the first case, starch nitrate has much higher stability due to the absence of low-stable sulfuric acid esters. It is shown that to ensure it in this case, 10 minutes of washing of starch nitrate in 0.19 m3/kg of hot water (95 °C) is sufficient. It was established that in the case of nitration with nitric acid, an increase in the nitrogen content in starch nitrate, which characterizes the amount of nitroester bonds in it, leads to a decrease of the temperature at the beginning of active decomposition, which approaches 168 °C for the maximum nitrogen content (14.14 %). This temperature is proposed as an indicator for evaluation of starch nitrate chemical resistance. The obtained data are necessary for the development of starch nitrate production technology.

Description

Citation

Лукашов В. К. Хімічна стійкість і стабілізація нітрату крохмалю / В. К. Лукашов, С. Д. Тищенко // Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2024. — Том 1. — № 7. — С. 27–34.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By