Falsification of food products in the markets and their examination

Loading...
Thumbnail Image

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Видавництво Львівської політехніки
Lviv Politechnic Publishing House

Abstract

Стаття присвячена дослідженню питань фальсифікації харчової продукції на ринках, су- дово-товарознавчим експертизам харчових товарів з ринків та перспективам змін у майбутньому. Окреслено види фальсифікації, приклади фальсифікації різних категорій продукції, а також методи виявлення фальсифікації під час перевірок. У звʼязку з тим, що ця проблема є глобально поширеною, вказано досвід й інших країн та проаналізовано їх законодавство, яке регулює питання фальсифікації, також проаналізовано нормативно-правові акти України, надано приклад судової практики щодо фальсифікації продукції. Описано труднощі, які виникають під час експертних досліджень харчових товарів з ринку, що інколи унеможливлюють або ж хоча б частково ускладнюють проведення таких перевірок. З огляду на поширення явища фальсифікації та науково-технічні прориви цілком можливі й, звісно, вкрай потрібні зміни щодо розв’язання цієї проблеми у близькому майбутньому. У статті запропоновано способи розв’язання для усунення проблеми щонайменше частково, власне серед змін можна виокремити: модернізацію законо- давства, заміну устаткування більш сучасним і точним для детальніших результатів і висновків, створення реєстрів, які пришвидшать багато процесів. До того ж позитивні зміни можуть дати експрес-тести для виявлення певних фальсифікацій, започаткування мобільних лабораторій, які були б доцільними для експертиз товарів із ринків. Усе це може пришвидшити процес експертиз, вплинути на точність досліджень і найголовніше – зменшити кількість фальсифікацій харчових продуктів на ринках. Оскільки через поширеність фальсифікування страждає, зокрема, економіка України, потрібно якнайшвидше усувати цю проблему для збереження економіки, адже це матиме дедалі гірший результат для економіки не лише України, а й усього світу через те, що ця проблема є глобальною й здійснює свій негативний вплив на всі країни.
The article is devoted to the study of food product falsification in the markets, forensic examinations of food products from the markets and prospects for changes in the future. The article outlines the types of falsification, examples of falsification of various product categories, and methods of detecting falsification during inspections. Given that this problem is widespread globally, the experience of other countries is also outlined, and their legislation regulating counterfeiting is analysed, as well as Ukraine’s regulations, and an example of court practice on product counterfeiting is provided.We described the difficulties that arise during expert studies of food products from the market, which sometimes make it impossible or at least partially complicate such inspections. Given the widespread phenomenon of falsification and scientific and technological breakthroughs, it is quite possible and, of course, extremely necessary tomake changes to address this problem in the near future. We also proposed solutions to eliminate the problem at least partially, and the changes include: modernisation of legislation, replacement of equipment with more modern and accurate equipment for more detailed results and conclusions, and creation of registers that will speed up many processes. In addition, rapid tests to detect certain falsifications and the launch of mobile laboratories that would be useful for the examination of goods from markets could bring positive changes. All this could speed up the examination process, improve the accuracy of research and, most importantly, reduce the number of food falsifications in the markets. Since the prevalence of falsification affects the Ukrainian economy in particular, it is necessary to address this problem as soon as possible to preserve the economy, as it will have an increasingly worse outcome for the economy not only of Ukraine but also of the whole world, as this problem is global and has a negative impact on all countries.

Description

Citation

Sybirna R. Falsification of food products in the markets and their examination / Roma Sybirna, Khrystyna Tymchuk // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія: Юридичні науки. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2025. — No 1 (45). — P. 213–219.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By