Extraction and characterization of algerian alfa grass short fibers (Stipa Tenacissima)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Publishing House of Lviv Polytechnic National University

Abstract

Alfa fibers are cellulose-based fibers extracted from esparto grass leaves using alkaline procedure to remove noncellulosic substances such as pectin, lignin,and hemicelluloses. Morphological characterizations (length, width) of esparto fibers are analyzed. The cellulose fiber extracted was characterized by infrared spectroscopy, X-ray diffractometry, thermal analysis TG and DSC, optical and scanning electron micrographs (SEM). In this study, we attempted to characterize the esparto fiber obtained from a chemical extraction using sodium hydroxide then sodium hypochlorite as a bleaching agent. The characterization was based on the measurement of the morphological structure. Альфа-волокна – це волокна на основі целюлози, отримані з листя альфа трави (еспарто) лужним методом для видалення таких нецелюлозних речовин, як пектин, лігнін і геміцелюлози. Досліджено морфологічні характеристики (довжина, ширина) волокон еспарто. Екстраговане целюлозне волокно охарактеризовано за допомогою інфрачервоної спектроскопії, рентгенівської дифрактометрії, термічного аналізу, оптичної та скануючої електронної мікроскопії. Проведені дослідження волокон еспарто, отриманих хімічною екстракцією з використанням гідроксиду натрію і гіпохлориту натрію як відбілюючого агента. Визначено їх морфологічну структуру.

Description

Keywords

cellulose, esparto grass fiber, fiber extraction, chemical treatment, целюлоза, волокно еспарто, екстраговане волокно, хімічне оброблення

Citation

Maghchiche A. Extraction and characterization of algerian alfa grass short fibers (Stipa Tenacissima) / Abdelhak Maghchiche, Abdelkarim Haouam, Barbara Immirzi // Chemistry & Chemical Technology. – 2013. – Volume 7, number 3. – P. 339–344. – Bibliography: 22 titles.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By