Вплив умов регідратації сухих дріжджів на їх активність
Date
2018-02-26
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Lviv Politechnic Publishing House
Abstract
Досліджено ефективність застосування електрохімічно активованої води для
регідратації сухих спиртових дріжджів виду Saccharomyces cerevisiae. Встановлено, що
регідратовані в католіті та аноліті дріжджі при подальшому культивуванні мали
кращий фізіологічний стан за рахунок більшої кількості клітин з бруньками вже на
четверту годину культивування, вищого вмісту глікогену у клітинах та меншої
кількості клітин, забарвлених метиленовим синім, на завершення процесу. Показано,
що кількість нагромаджених дріжджів була більшою за умови використання для
регідратації електрохімічно активованої води, а регідратовані у католіті дріжджі мали
найвищу питому швидкість розмноження серед досліджуваних зразків.
The efficiency of electrochemically activated water application for the rehydration of dry alcohol yeast species Saccharomyces cerevisiae has been investigated. It was found that rehydrated in catholyte and anolytic yeast had better physiological state at subsequent cultivation due to a large number of cells with buds already at the fourth hour of cultivation, higher glycogen content in cells and a smaller number of cells stained with methylene blue to complete the process. It was shown that the concentration of yeast cells was higher when electrochemically activated water used for rehydration, while rehydrated in the catholyte yeast had the highest specific reproduction rate among the samples studied.
The efficiency of electrochemically activated water application for the rehydration of dry alcohol yeast species Saccharomyces cerevisiae has been investigated. It was found that rehydrated in catholyte and anolytic yeast had better physiological state at subsequent cultivation due to a large number of cells with buds already at the fourth hour of cultivation, higher glycogen content in cells and a smaller number of cells stained with methylene blue to complete the process. It was shown that the concentration of yeast cells was higher when electrochemically activated water used for rehydration, while rehydrated in the catholyte yeast had the highest specific reproduction rate among the samples studied.
Description
Keywords
сухі спиртові дріжджі, регідратація, католіт, аноліт, генеративна активність, dry alcohol yeast, rehydration, catholyte, anolyte, generative activity
Citation
Вплив умов регідратації сухих дріжджів на їх активність / Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, Н. О. Зуб // Chemistry, Technology and Application of Substance. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2018. — Vol 1. — No 1. — P. 88–93.